Răspunsul ierarhului – 3 februarie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Bună ziua. Aș dori să semnalez o situație care nu mi se pare a fi normală. În cursul zilei de ieri, 29.01, am fost la această biserică … pentru un parastas de un an pentru o rudă. Slujba de pomenire a morților urma să înceapă la ora 10.

Preotul paroh a ajuns în jur de ora 09.30, ulterior a venit și un alt preot mai tânăr, după ce a intrat în Altar, preotul paroh a început o discuție cu acesta privind faptul că i-a făcut reclamație la Suceava. Preotul paroh a continuat cu reproșurile mai mult de jumătate de oră, fără să țină cont de faptul că enoriașii așteptau în biserică (unde era și foarte frig) să înceapă slujba. Și ulterior, în timpul slujbei, preotul paroh l-a făcut să se simtă stânjenit. Nu vreau să fac rău nimănui, dar mi se pare lipsă de bun simț față de enoriași, care nu sunt obligați să asiste la asemenea discuții. Doamne, ajută!”

L.Z.

Răspuns

Doamne, ajută!

Stimată doamnă, vă facem cunoscut că cele semnalate de dumneavoastră au fost analizate de o comisie și, spunem noi, îndreptate. Vă mulțumim!

„Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră, Părinte Calinic!

Sunt……., din orașul ……., cartierul …… În urma cu 10 ani, la parohia noastră din ….. a venit un preot cum nu a mai fost altul. Sunt foarte multe de spus, dar am să rezum doar în câteva rânduri. Părintele … a făcut pentru parohia noastră ceea ce niciun alt părinte nu a făcut. I-a îndreptat pe multi oameni spre calea cea dreaptă, la Sfânta Liturghie oamenii au început să vină, biserica fiind plină cum nu a mai fost, adulți și copii bolnavi de boli necruțătoare care s-au vindecat datorita iubirii necondiționate a părintelui. Copiii noștri au crescut sub aripa ocrotitoare a părintelui. De când a plecat părintele suntem foarte triști, Înaltpreasfinția Voastră. Pentru noi părintele …. a fost ca un frate, tată! Și nu înțelegem de ce s-a întâmplat acest lucru. Dacă Dumnezeu a îngăduit acum 10 ani acest lucru minunat, de ce nu se poate întâmpla în continuare?! De ce părintele a trebuit sa plece? De ce în viață uneori ne este luat tot ce este mai bun?

Înaltpreasfinția Voastră, noi, enoriașii din Parohia …., vă rugam din inimă, dacă se poate, să ne îngăduiți bucuria de a-l avea din nou pe părintele ….. Suntem foarte triști din cauza plecării dumnealui.

Vă rugăm a ne ierta dacă am greșit cu ceva!

Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră!”

Răspuns

Doamne, ajută! Regretăm faptul că nu doriți să înțelegeți că părintele a plecat din parohia dumneavoastră din dorința de a fi cât mai aproape de familie, care locuiește în ….. De altfel, și actualul paroh a dorit să fie cât mai aproape de casă, el locuind în …. Din acest motiv, vă rugăm să înțelegeți că atunci când luăm o hotărâre, avem în atenție, pe de o parte, ca enoriașii să aibă preotul cât mai aproape de ei, iar pe de altă parte, ca preotul să fie cât mai aproape de familie. De fapt, aceasta este și hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. O zi binecuvântată!

„Doamne, ajută!

Înaltpreasfinția Voastră, aș avea o rugăminte și o propunere în ceea ce privește rubrica Agenda ierarhilor. Nu s-ar putea publica puțin mai devreme? Pentru că, de exemplu, în duminica trecută, agenda a apărut puțin cam târziu, în sensul că a apărut chiar duminică, însă după amiază, ceea ce nu a mai avut, practic, niciun folos. De asemenea, v-aș ruga, dacă s-ar putea, să fie postat acolo întreg programul, cu diferitele slujbe, spre exemplu când Preasfințitul slujește Privegherea în vreo parohie sau la vreo mănăstire, ar fi de folos pentru credincioșii care doresc să participe. Fac aici o paralelă cu pagina de Facebook a ….., unde este postat, cu câteva zile înainte, programul ……. pentru următoarea perioadă, cu toate slujbele oficiate de acesta: Liturghii, Privegheri, Taina Sfântului Maslu, chiar și slujbele tunderilor în monahism etc. Vă rog să-mi iertați îndrăzneala și poate veți ține cont și de propunerea făcută… Mulțumesc anticipat!”

S.S.

Răspuns

Doamne, ajută! Din păcate, perioada aceasta prin care trecem nu ne lasă libertatea să stabilim un program care sa fie împlinit întocmai. Nu doresc ca să i se impute Bisericii o contribuție nefericită la răspândirea coronavirusului, cum, de altfel, în cei doi ani de la debutul acesteia, s-a întâmplat. Când vor veni alte timpuri, noi, ierarhii, vom anunța din timp programul slujbelor. O zi binecuvântată!