Activitate catehetică în cadrul Centrului de Tineret Ecclesia al Colegiului Național Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți, cu prilejul Zilei Internaționale a Tineretului Ortodox

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte CALINIC, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, miercuri, 2 februarie, în zi de sărbătoare împărătească, tinerii liceeni ai Centrului de Tineret Ecclesia de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți au participat la o activitate catehetică în biserica Parohiei „Sfântul Dumitru” din același oraș.

Am avut marea bucurie ca părintele paroh Ciprian Juravle, împreună cu părinții coslujitori: Ciprian Gavra și Alexandru Zapototchi, gazdele noastre, să ne întâmpine și să participe la întreaga activitate, care s-a desfășurat pe parcursul a aproximativ două ore și jumătate, punându-ne la dispoziție biserica bine-îngrijită și luminoasă în care sfințiile lor slujesc Domnului.

La cateheza cu tema Întâmpinarea Domnului – prilej de regăsire și autocunoaștere, au participat 55 de tineri ai liceului Eudoxiu Hurmuzachi, care fac parte din Centrul de Tineret Ecclesia al Colegiului Național și care sunt coordonați cu măiestrie și devotament de către dna prof. Miriam Leon Postolache, profesor metodist la disciplina religie.

Activitatea a debutat cu rugăciunea Împărate ceresc, după care au fost tratate din perspectivă catehetică înțelesurile teologice ale sărbătorii Întâmpinării Domnului nostru Iisus Hristos. Ulterior, câțiva dintre tinerii prezenți la întâlnire au fost felicitați și premiați pentru reușitele lor, pe plan cultural, educațional și artistic, la Concursul Împreună cu Hristos în lume, la început de mileniu III, ediția a VI-a, etapa I, Hristos se naște, slăviți-L!, desfășurat în data de 19.12.2021, în cadrul Proiectului eTwinning Limbă, cultură și spiritualitate românească.

Întâlnirea s-a încheiat într-o atmosferă de bucurie și adevărată sărbătoare, cântând tradiționalul: La mulți ani, cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului Ortodox.

Pentru a arăta mai lămurit nevoia implicării tinerilor în astfel de activități catehetice, dorim să redăm cuvintele dnei prof. Miriam Leon Postolache:

În vremurile acestea delicate, în care tinerii se află adesea în căutarea unui model, a unui rost spiritual și sens existențial, iată că, din mila Bunului Dumnezeu, apar activități-oportunitate și oameni-reper, care într-o minunată zi ca aceasta, de sărbătoare a Întâmpinării Domnului, aduc bucurie și lumină, cuvinte și slove din Noul Testament, merinde pentru suflet, elevilor Colegiului Național “Eudoxiu Hurmuzachi” din Centrul de Tineret Ecclesia. Bucuroși de prilejul reîntâlnirii la Biserica ,,Sfântul Dumitru” din Rădăuți, sărbătoriții Zilei Internaționale a Tinerilor Ortodocși au fost cu adevărat impresionați de complexitatea și varietatea cuvintelor de învățătură, meșteșugite cu răbdare, dăruire și inspirat predate de către dl. Cristi Hurjui, consilier la sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Timpul ne-a fost prețios si cu folos petrecut, bucuria și căldura comuniunii ne-au fost înălțate prin slove din Scripturi și file de istorie, împletire de argument și povață, dialog și înțelegere, cunoaștere și blândețe. Nu putem decât să fim recunoscători pentru faptul că suntem parte a unor evenimente atât de frumos gândite și aduse la desăvârșire și să ne dorim să creștem, să învățăm, să ajutăm, să interacționăm întru zidire sufletească tot mai mult cu fiecare întâlnire.

De asemenea, domnișoara Maria Molea, elevă în clasa a X-a G, ne-a mărturisit:

Trecând prin aceste vremuri tulburi în care adevăratele valori nu mai sunt recunoscute și apreciate, zăcând în umbra fărădelegilor și a distanțării de frumos, noi, tinerii, avem nevoie să ne unim sufletește, să învățăm să iubim și să trăim pe placul lui Dumnezeu. Locul în care putem fi astfel îndrumați nu este altul decât Biserica, a Domnului Casă, unde harul, credința și curăția adună permanent inimile iubitoare ale creștinilor. Întâlnirile noastre din sânul Bisericii ne satisfac, fără îndoială, aceste nevoi, apropiindu-ne ca oameni, ca prieteni, ca și creștini. Ne simțim, așadar, binecuvântați, având prilejul de a participa la astfel de activități și sperăm ca aceste experiențe să se repete cât de des posibil. ,,Împreună să fim una! Doar așa vom izbândi, căci cu noi întotdeauna Hristos este și va fi!”(Imnul ITO 2017).

Concluzia zilei a fost una clară și evidențiată în modul cel mai frumos de către tinerii Colegiului Național Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți, anume că, Biserica este un spațiu sfânt și sfințitor, iar orice petrecere a timpului liber în cadrul acesta sacru și ales de către Dumnezeu, așterne-n sufletele noastre pace și multă bucurie sfântă.

La mulți ani, dragi tineri ortodocși!

prof. Cristi-Gabriel Hurjui,

consilier eparhial