Răspunsul ierarhului – 29 martie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

Numai Patriarhul Ecumenic are dreptul de a oferi autocefalia?”

A.

Doamne, ajută!

Tema autocefaliei unei Biserici a găsit de-a lungul timpului mai multe rezolvări, în funcție de contextul istoric, socio-politic sau geografic, aceasta fiind fie acordată de Patriarhia Ecumenică, de o altă Biserică autocefală sau de un Sinod Ecumenic, fie autoproclamată, fie proclamată de puterea politică. Indiferent de modul în care o Biserică devine independentă, autocefalia ei trebuie să fie recunoscută de celelalte Biserici Ortodoxe, comuniunea între acestea având întâietate.

Post binecuvântat, cu multă lucrare duhovnicească!

„De ce Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citește la începutul Postului în primele 4 zile doar?”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Parcurgând rânduielile tipiconale, respectiv explicarea Canonului Mare de către Macarie Simonopetritul, veți putea afla de ce Părinții Bisericii au rânduit citirea Canonului în primele patru zile din prima săptămână, respectiv miercuri în săptămâna a cincea a postului.

Post binecuvântat, cu multă lucrare duhovnicească!

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinția Voastră!

Permiteți-mi să vă adresez o întrebare scurtă… În urma dialogului cu aproapele, am ajuns la o nelămurire, acela zice că a fi curios/curiozitatea ar fi păcat.

Așa este?

Dacă nu este, cu ce argumente aș putea interveni asupra acestei afirmații?

Vă mulțumesc!”

G.M.

Doamne, ajută!

Pentru liniștea aproapelui, fiind și Postul Mare, spuneți ca el.

Post cu multă liniște sufletească!

„Bună ziua.

Am văzut un reportaj în care Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a menționat că va solicita firmă de pază pentru rezolvarea problemelor persoanelor care apelează la mila publicului în mod agresiv în poarta de acces a Catedralei Arhiepiscopale. Arăt faptul că nu este o noutate ca reprezentanții Bisericii Ortodoxe să solicite firme de pază în lăcașul de cult creștinesc pentru a face abuzuri prin lovire față de persoanele menționate la instigarea preoților. În reportaj am văzut că părintele stareț a formulat sesizare Politiei Locale în vederea identificării și sancționării persoanelor care apelează la mila publicului, conform art. 2, punctul 3, din Legea 61/1991. Părintele stareț avea obligația să sesizeze serviciul de asistență socială al Arhiepiscopiei în vederea asigurării de servicii sociale, consiliere socio-familială, vocațională și psihologică, cantine sociale, conform Statutului bisericesc. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe fac acest lucru deoarece au bani și totodată încalcă cu bună știință cuvântul Domnului în vederea ajutorării aproapelui. În ziua de astăzi arăt faptul că credincioșii declarativ fac rău aproapelui profitând că vin la biserică de fațadă și totodată profitând de situația socială a persoanelor care apelează la mila publicului. Este inadmisibil ca Arhiepiscopul să solicite firme de pază pentru a rezolva situația persoanelor care apelează la mila publicului, știind că nu duce grija zilei de mâine. În art. 138, alin. 2 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române arată faptul că Biserica Ortodoxă Română, prin unitățile sale componente locale și centrale (parohia, mănăstirea, protopopiatul, vicariatul, eparhia, mitropolia și Patriarhia), precum și prin organizațiile neguvernamentale care funcționează cu aprobarea autorităților bisericești competente, asigură servicii sociale și medicale, acreditate conform legislației în vigoare.

Poliția locală are obligația identificării persoanelor inapte de muncă și încredințarea acestora serviciului public de asistență socială în vederea acordării serviciilor sociale conform art. 6, lit. d) din legea 155/2010 și totodată arăt faptul că au obligația sancționării persoanelor apte de muncă conform art. 2, punctul 3 din legea 61/1991. Pentru a combate cerșetoria și sărăcia, arăt faptul că serviciul public de asistență socială și primăria de circumscripție are obligația acordării servicii sociale conform legii 292/2011, să acorde venitul minim de incluziune conform legii 196/2016, înființeze centre de zi pentru minorii depistați că apelează la mila publicului conform legii 156/2023, să acorde cantine de ajutor social din fonduri locative, să acorde locuințe sociale în baza legii 114/1996, să acorde rechizite, îmbrăcăminte și masă caldă pentru a preveni abandonul școlar și de vagabondaj.

Față de cele menționate mai sus, solicit ca Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, să menționeze în răspuns ce măsuri se vor lua cu persoanele identificate că apelează la mila publicului de către viitorii agenți de pază în vederea asigurării serviciilor sociale conform statutului bisericesc.

Având în vedere cele menționate mai sus, vă rog să dispuneți luarea măsurilor legale ce se impun și totodată aș avea rugămintea să-mi trimiteți răspuns într-un timp rezonabil.

Vă mulțumesc pentru amabilitate și corectitudine.

…….”

A.M.P.

Doamne, ajută!

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților se ocupă în mod organizat prin toate centrele specializate aflate în grija arhiepiscopiei ca să ajute pe cei săraci. La sfârșitul anului 2023 au beneficiat de ajutor specializat, precum și de ajutor filantropic, prin intermediul instituțiilor din subordine, peste 200.000 de beneficiari (asistență socială, medicală, hrană etc.). Asistența socială în Bucovina oferită de arhiepiscopia noastră în anul 2023 a fost în valoare de peste 23.000.000 RON, fiind făcută în mod organizat.

Și apoi, să facem o diferență între oamenii săraci și cerșetorii care slujesc altor interese și profită de buna-credință a semenilor lor.

Pace și liniște sufletească!

„Înaltpreasfinția Voastra,

Un marș, două, o sută … E bine! Dar uciderea vieții zămislite de Dumnezeu continuă și continuă. Nu vă cer un răspuns, ci, precum marele Ierarh Vasile mustra pe față pe împăratul bizantin pentru condițiile deplorabile de trai ale poporului, așa și Înaltpreasfinția Voastră să mustrați creștinește pe mai marii parlamentari și pe acei președinți de CJ cu ceva trecere pe la București să stopeze această crimă de proporții inimaginabile ce are loc de 34 și mai bine de ani și de care încercăm, noi ca popor, să ne ascundem. Știm că Dumnezeu, ca și pe Cain oarecând, ne va întreba de sângele milioanelor de copii nenăscuți. Înaltpreasfinția Voastră, ca de altfel toți membrii Sfântului Sinod, aveți datoria morală de a fi mai fermi, întocmai ca și marele Ierarh Vasile, și nu echivoci. Zic a înlătura-o. Sunt convins că aveți puterea să influențați, atât pe politicienii locali, dar și pe alți membri ai Sfântului Sinod, în a avea o poziție mai tranșantă pentru a înlătura mânia lui Dumnezeu ce stă asupra acestui popor din pricina acestui păcat considerat drept.

Cu respect și speranță.”

E.C.I.

Doamne, ajută!

Realitatea, din păcate, contrazice afirmațiile dumneavoastră. Știți foarte bine care a fost rezultatul votului pentru Familie. Ne puteți spune dacă atitudinea Sfântului Sinod al Bisericii Greciei a condus la anularea sau modificarea, chiar și cu puțin, a hotărârilor Parlamentului elen privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex? Din păcate, mulți dintre cei care ne conduc sunt creștini doar cu numele; de altfel, mulți dintre creștinii de astăzi nu onorează numele de creștin.

Pace și liniște sufletească!

„Cu prețuire și iertare vă scriu … iar…

Am zis că nu vă mai scriu, deoarece nu doresc un răspuns, dar situația prin care am trecut a fost de-a dreptul aberantă și mă gândesc că măcar o citiți, deși sigur vă scrie multă lume cu tot felul de situații, unele poate chiar deosebit de importante.

Mama mea în vârstă de 92 de ani a făcut o răceală urâtă și a slăbit mult din putere, a făcut perfuzii la domiciliu și a luat tratament. A postit trei zile și a dorit să fie împărtășită. Fratele meu care locuiește cu dânsa a fost la părintele … unde mergea mama, la biserica din localitatea …, iar acesta a recomandat să îl înștiințăm pe noul preot de situație, pentru că dânsa nu mai e în parohie la el și să nu se supere părintele că merge peste el și îi face treaba. Iar dacă acesta îi dă acordul, părintele vine și face ce trebuie.

Fratele meu, de bună credință, a mers la casa unde slujește acesta, dar nu a găsit niciun număr de telefon și niciun program de spovedit, era marți după masă și aveam nevoie pentru miercuri.

A revenit iar la părintele …. și a cerut numărul de telefon al preotului… Nu a răspuns, nici nu suna apelul, deși a fost sunat de mai multe ori și nu consecutiv. Retoric vă întreb, noi ai cui rămânem totuși?! Poate a fost prea din scurt?! Așa o fi, vina noastră, dar nevoia nu are program și nici noi nu ne putem plia pe programul dânsului mereu. Un număr de telefon era de bun simț să lase.

Că situația am rezolvat-o și vă comunic soluția chiar cu simț de răspundere din partea mea, deși poate o să o criticați, și vă spun că preotul care m-a ajutat nu are nicio vină.

A urcat fratele pe mama în mașină, în capot și pijama, și a mers acasă la preotul …. care a spovedit-o și împărtășit-o de dimineață, să își poată lua pastilele și să mănânce ceva consistent, proteic, în ziua următoare.

Vă atașez email-ului și programul de pe ușa casei unde a spus el credincioșilor că dumneavoastră l-ați trimis să slujească.

Îmi cer iertare iar și pentru ultima dată că am îndrăznit să scriu, deși m-am simțit frustrat și nu m-am consultat nici cu duhovnicul meu, dar îl voi înștiința de cele făcute, fiind deschis canonului ce-l voi primi.

V-aș mai scrie și că a trimis niște oameni de încredere ai dânsului și a luat datele mamei de buletin și semnătura că este de acord cu biserica acum două săptămâni și pe cele ale fratelui cu soția, pe motiv ca să ceară bani de la Patriarhie și Arhiepiscopie să facă biserica, să nu dea oamenii. Noi știm că nu există astfel de ajutoare pentru că tata, Dumnezeu să-l odihnească, a strâns bani prin sat și a muncit zile întregi când s-a ridicat biserica din sat, cot la cot cu ceilalți oameni și cu preotul. În plus, ce acord de biserică avea nevoie dacă, cu ceva săptămâni în urmă, îmi spunea fratele, au fost doi preoți de-ai dumneavoastră și au spus că se face biserică, că Sfinția voastră ați dat acordul.

Iertare pentru îndrăzneala mea și promit că voi fi mai bun față de scăpările identificate, dar sunt de părere că a tăcea și a răbda a dus sistemele din România unde sunt azi. Și dumneavoastră ați adus schimbări majore și frumoase în viața bisericilor din zonă. Bisericile nu pot fi construite decât pe adevăr și credință, cu dragoste față de Dumnezeu, dar și față de nevoile oamenilor, că și așa religia e greu încercată.

Un preot pe care îl citesc spunea că uneori oamenii simpli te pot ajuta să rămâi pe calea cea bună, este foarte subțire alunecarea de la adevăr în minciună. Totuși, cred că nimeni nu îndrăznește să îl corecteze și sper să nu-l abandonați, dar să îi îndreptați scăpările, pentru că sunteți singurul în măsură să o realizați.

Cu stimă,

Un creștin.”

Anonim

Doamne, ajută!

În urma celor sesizate de dumneavoastră am constituit o comisie de examinare a părintelui la care faceți referire. O primă probă a avut-o în ziua de 26 martie. Următoarea va fi pe 30 martie. Dacă va lua examenul, părintele va rămâne pe post, dacă nu, va fi preot coslujitor.

Pace și bucurie sufletească!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte!

La multi ani pentru ziua de azi, 25 martie.

La ce se referă fenomenul arsenisto-gherasimist, amintit pe site-ul eparhial?”

D.A.G.

Doamne, ajută!

Mulțumim pentru urări. Căutați lucrarea „Pătimirile Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” Bodești – sub imperiul fenomenelor gherasimist, dogarist si KGB-ist” și vă veți lămuri cu privire la aceste mișcări schismatice.

Pace și liniște sufletească!

„Sărut mâna!

Cumpărarea și vânzarea de criptomonede este păcat? 

Dar cumpărarea de acțiuni? Mă refer sume mici, care nu pun în pericol situația financiară a familiei.

Vă mulțumesc pentru eventualul răspuns!

Doamne, ajută!”

A.G.

Doamne, ajută!

Dacă prin astfel de investiții considerați că vă câștigați în mod cinstit traiul, de ce nu?

Pace și liniște sufletească!