Răspunsul ierarhului – 29 iulie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„”

Doamne, ajută!

  1. Acum câteva zile a fost lansat în mediul online un filmuleț semnat de același „regizor” care l-a regizat și pe cel legat de Biserica „Nașterea Domnului” – Catedrala de pe Bld. Mărășești din Suceava. Însă cu o mică diferență: primul a fost comentat de dincolo de stradă, de parcă îl mușca biserica, iar al doilea, din incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, de la gard, încât dă impresia că a vrut să sară pârleazul și nu a fost cu Doamne, ajută!, căci s-a prins ca într-un laț.
  2. Vizionând ambele filmulețe, am avut impresia că o revăd pe la Patriarhie pe o anume Tanța, fosta secretară a lui Petru Groza, după spusele ei, care atunci când te întâlnea, chiar dacă era pentru prima dată, te făcea albie de porci și nu te slobozea până nu-ți deschideai larg baierele pungii. Dar să o lăsăm pe Tanța, săraca, Dumnezeu să o ierte!, căci nu despre ea este vorba, ci despre conținutul celui de-al doilea material.
  3. Mai întâi, aș aduce unele lămuriri pentru oamenii de bună credință și nicidecum pentru lămurirea autorului, întrucât nu cred că are nevoie, el însuși mărturisind că face caterincă, de prea multă căldură și de prea puține subiecte serioase, demne de atenția unui jurnalist. Și apoi, spune o apoftegmă, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.
  4. Apelativul „sfântuțul”, dat Sfântului Ioan cel Nou, „sfântuța” sau Sfânta Vineri, date Sfintei Cuvioasei Parascheva, sau alte apelative pentru unii sfinți nu au fost formulate de Episcopul Calinic, ci de poporul cel dreptcredincios. Sunt o formă de exprimare a dragostei nutrite față de ei; firește, exagerarea ori bagatelizarea nu pot fi decât ridicole.
  5. Dacă doamna care a adresat întrebarea legată de racla Sfântului Ioan sau domnul în discuție doresc să meargă în atelierul de restaurare în care se află racla sau să lectureze procesele verbale și referatele întocmite de comisia de specialitate, îl pot contacta pe părintele lect. univ. dr. Vasile Demciuc, consilier la Sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură bisericească. Sau se pot interesa pe cont propriu ce presupune restaurarea unui astfel de obiect de patrimoniu. Poate astfel vor renunța să mai dezinformeze sau să ducă în derizoriu subiecte pe care nu le stăpânesc. Să nu fie printre cei despre care Însuși Mântuitorul spune: „Se împlineşte cu ei proorocia lui Isaia, care zice: «Cu urechile veţi auzi, dar nu veţi înţelege, şi cu ochii vă veţi uita, dar nu veţi vedea»” (Matei 13, 14).
  6. Înțeleg teama doamnei legată de raclă, pentru că, din păcate, de la Revoluție încoace, până acum trei ani, multe, nu puține, obiecte de patrimoniu au fost înstrăinate. Întăresc ceea ce am afirmat de multe ori: Cât voi fi eu chiriarh, nimic din ce este al Bisericii nu va fi înstrăinat!
  7. Opinia stimatului domn privind lucrările din cadrul Arhiepiscopiei nu știu cât de relevantă este, mai ales că nu am auzit să fi făcut vreun bine Bisericii; nu înseamnă că nu a făcut. Iar dacă a făcut rău, conștiința domniei sale îi poate răspunde.
  8. Afirmă stimatul domn că nu primesc în audiență. De la începutul anului am primit peste patru mii de persoane. Dacă nu a fost primit dumnealui, nu mai contează ceilalți!? De altfel, nu am cunoștință să fi solicitat o audiență și să îi fi fost refuzată. Nici nu știu ce am putea discuta. Ori îi sunt suficiente informațiile trunchiate și părtinitoare furnizate de câte vreo persoană deranjată de disciplină și buna rânduială, numai bune de livrat sub un titlu bombastic în oarecare tabloid? Se mai plânge domnul că ștacheta e prea sus și ar mai trebui coborâtă… Pentru a avea calitate, nu poți decât să urci. Întreținând, ca jurnalist, un nivel foarte jos, nu poți crește.
  9. Stimatul domn pune la îndoială și autenticitatea mesajelor venite pentru rubrica „Răspunsul ierarhului”. Nu este de altfel singurul; oameni chiar mai titrați se îndoiesc. Însă, ca jurnalist, ar trebui totuși să îți întemeiezi afirmațiile pe ceva palpabil. Sau verificarea din cel puțin două surse nu mai este o regulă pentru jurnaliștii de astăzi? Este drept că nu toate întrebările sunt serioase, însă nu există întrebare, poate cu excepția celor cu adevărat deplasate, la care să nu fi răspuns. Tuturor toate m-am făcut, ar spune Sfântul Apostol Pavel; chiar dacă cei din presa serioasă, profesionistă, abia așteptau să preia răspunsurile, distorsionând mesajul, pentru audiență.
  10. Cât despre proiectul de construire a unui nou centru eparhial, cu o catedrală arhiepiscopală pe măsură, îl asigur pe stimatul domn că nu se va renunța la el. Catedrala Mântuirii Neamului s-a construit după 100 de ani de la propunerea înaintată de patriarhul Miron Cristea.

Așa că, să fim sănătoși! Cu toții! Pentru a ne ocupa timpul cu subiecte elevate și lucruri cu adevărat importante!

„Sărumâna, Înaltpreasfinția Voastră, eu sunt un băiat tare credincios, am nevoie și eu de liniște, e mare agitație, viața e ciudată … și oamenii, unii. Recomandați-mi niște mănăstiri să le vizitez?”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Neștiind din ce zonă sunteți, vă recomand să căutați un ghid al mănăstirilor din Moldova, Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și Banat, alegând ce să vizitați.

Mult succes!

„Sărut mâinile, Înaltpreasfințite Părinte!

Vin cu o nedumerire și aș dori cuvântul Înaltpreasfinției dumneavoastră, cum e bine a se proceda … relatez:

Doi tineri stau, respectiv trăiesc sufletește și trupește împreună și merg la preot/duhovnic și cer să li se citească rugăciune pentru a primi cumva „binecuvântarea lui Dumnezeu, acordul lui Dumnezeu” că trăirea lor nu este un păcat… Cumva ca o jumătate din logodnă, să li se citească, iar preotul citește…

Se face și se poate lua în considerare ca fiind valabil aceasta?

Vă rog să mă iertați pentru cele scrise și pentru felul de exprimare nepotrivită.

Rog să îmi fie cu iertare!

Sărut mâinile!”

G.Z.

Doamne, ajută!

Ceea ce fac cei doi, dacă este așa cum spuneți, sunt simple amăgiri. Dacă își doresc binecuvântarea lui Dumnezeu, vor trebui să intre într-o ordine morală stabilită de Biserică.

Mult succes!

„Bună seara!

Hitler, Stalin și Mao sunt în iad? Cine e cel mai păcătos dintre ei?”

I.A.

Doamne, ajută!

Întrucât nu am competență în domeniul respectiv, vă rog să-i adresați întrebarea lui Dumnezeu.

Mulțumesc pentru înțelegere!