Răspunsul ierarhului – 28 septembrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Mă iertați,

Înaltpreasfințite Părinte Calinic, am urmărit aseară o „emisiune” pe Facebook ce a fost realizată de 2 nepomenitori (….. și ……) alături de ….., acest .. ce a ieșit din ….. și acum zice că face parte din …… ….. zice că a avut discuție cu mitropolitul de care aparține acum el și că respectivul mitropolit i-ar fi spus că în ….. se discută serios despre o posibilă întrerupere a comuniunii cu Patriarhia Română și cu alte biserici participante la „sinodul” din Creta pentru că nu ar mai fi o ecleziologie comună și din pricina acelui document controversat în care ereziile ar fi recunoscute ca biserici și a teoriei bisericilor nedepline, dacă ar fi adevărat, asta ar fi foarte grav, pentru că apare schisma la nivel de biserici canonice autocefale, ȘTIINDU-SE de altfel că Patriarhiile din Bulgaria, Georgia și Antiohia au respins prin hotărâri sinodale hotărârile de la „sinodul” din Creta, motivul, gravele probleme semnate acolo!!!

Dumneavoastră aveți cunoștințe că ar avea loc o astfel de discuție în ….???, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române are cunoștințe despre așa ceva (adică, că …. intenționează asta într-un viitor apropiat) sau doar este o manipulare a acestui ….., spun asta pentru că a smintit multă lume aceasta afirmație a …….. dacă ar avea dreptate în ce spune el ar fi o problema gravă chiar în sânul Ortodoxiei ca a doua patriarhie ca „importanță” istorică să ia o astfel de decizie…

IERTAȚI-MĂ, aștept un răspuns lămuritor pentru că-i o chestiune care ne interesează pe toți, cler și mireni…

Am urmărit emisiunea pe o pagină a unui părinte din ……. ce ține de Arhiepiscopia Sucevei, aveți aici și link-ul ca mărturie…

…….

MENȚIONEZ, eu nu sunt NEPOMENITOR, am urmărit emisiunea din curiozitate…”

M.G.E.

Doamne, ajută!

Nu am cunoștință despre documentul la care faceți referire întrucât nu m-am numărat printre participanți; nici la nivel de eparhie nu s-a trimis un astfel de document, nu s-au transmis nici hotărârile acelei întâlniri. Și așa cum am mai spus, în urma acelei întâlniri din Creta, la nivel de eparhie nu s-a simțit nicio schimbare. Slujbele au rămas aceleași, canoanele, aceleași, și toate ale Bisericii au rămas neschimbate. Mai mult nu am ce să vă spun. Dacă doriți, adresați întrebarea altcuiva, cu precădere unuia dintre cei care au făcut parte din acea delegație.

Pace și liniște sufletească!

„Sărut mâna!

Înaltpreasfinția Voastră,

Având în vedere faptul că ……… s-a împărtășit duminică (la o slujbă prilejuită de vizita ……) din același potir cu ……, înseamnă că Biserica Ortodoxă Română a renunțat la deciziile sinodale din 2019-2020, cât și la susținerea convocării unui Sinod Panortodox pe tema în discuție?”

A.D.

Doamne, ajută!

Dacă cel despre care faceți vorbire a fost invitatul Sanctității Sale, nu poartă nicio vină privind invitații și, ca atare, nu i se poate imputa absolut nimic. Ce ar fi trebuit să facă, să-l întrebe ce invitați are, ca astfel să poată onora invitația? Să fim serioși! Pace și sporită liniște!