Răspunsul ierarhului – 28 septembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut dreapta!

Vă rog să mă lămuriți în ce măsură se poate oficia Logodna în Biserica Ortodoxă unor persoane de 40 ani, care nu sunt hotărâți în privința căsătoriei, dar care petrec în concubinaj? (Dumnealor nu știu când se vor căsători, dar doresc să primească logodna, în vederea unei viitoare căsătorii. Doamna are un copil, a mai fost căsătorită, dar i a murit soțul, iar domnul nu a mai fost căsătorit.) Doamna menționează că va întrerupe relația dacă nu se face niciun pas spre căsătorie, din motivul că stau deja de câțiva ani așa…”

I.Z.

Doamne, ajută! Logodna care nu este urmată de Taina Sfintei Cununii nu absolvă pe cei doi logodnici de păcat. Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Părinte,

Vă rog să îmi răspundeți la următoarea nedumerire:

Se cuvine ca zilei de 1 octombrie, fiind închinată Maicii Domnului, să i se acorde în parohii, din punct de vedere al cultului liturgic, aceeași însemnătate ca și celorlalte praznice ale Preasfintei Fecioare? (spre exemplu, 8 septembrie).

Faptul că a fost marcată cu cruce roșie în calendarul Bisericii Ortodoxe Române doar mai recent duce la unele situații în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie în această zi (mă refer la mediul rural), pe când calendarul arată altceva.

Cum este firesc?

Cu considerație”

G.M.

Doamne, ajută! Liturgic, ziua de 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și, ca atare, trebuie să i se acorde atenția cuvenită, asemenea unei sărbători însemnate cu roșu în calendar.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna… Vreau să vă întreb dacă pot să candidez la preoție în zona dumneavoastră? Precizez că am terminat facultatea la Sibiu și nu pot candida în Iași. Mulţumesc.”
D.M.

Doamne, ajută! Da, se poate, după susținerea examenului de capacitate preoțească. Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte, mă iertați că îndrăznesc, dar vreau să știu dacă cu binecuvântarea dumneavoastră părinții ….. și …… lucrează la schitul de la Liteni, că vreau să-i ajut și eu financiar. Mă iertați că v-am deranjat.”
C.I.

Doamne, ajută! Schitul „Sfinții Ciprian și Iustina” – Liteni este un schit dependent de Mănăstirea Sihăstria Râșcăi”, care a fost înființat cu aprobarea noastră. Pace și bucurie!

„Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop Calinic

Mulțumim pentru răspunsurile sincere la rubrica „Răspunsul Ierarhului”.

În numele clerului şi al credincioşilor de bine, al angajaţilor neclericali, care se ocupă de bisericile, strănile şi cimitirele eparhiei, vă aducem în atenţie un subiect sensibil, care se supune atât legilor Bisericii Ortodoxe Române, cât şi celor ale Statului Român.

În eparhie sunt soţii ale preoţilor angajate la parohii pe posturi neclericale, finanțate din bani şi de la bugetul de stat. Toate parohiile sunt deficitare la capitolul posturi neclericale cu excepţia unora, ale căror reprezentanţi au „deschis ușa cu capul” la cancelaria protopopilor, mâinile fiind în buzunare. Bisericile se lovesc deja de lipsa pălimarilor, dascălilor și groparilor, care nu mai acceptă să lucreze fără un salariu.

Curentul, gazul, lemnul, alimentele şi nivelul de trai în general au crescut considerabil şi aceştia nu vor să mai lucreze fără un salariu minim.

Considerăm anormal ca unii preoţi să îşi angajeze soțiile pe aceste posturi neclericale, din bani de la bugetul de stat şi în realitate să nu presteze serviciile sau să le presteze doar de faţadă.

Vă cerem de urgenţă ridicarea tuturor contribuțiilor neclericale ale soţiilor de preoţi și distribuirea lor în mod transparent altor parohii, care până acum nu au avut astfel de contribuţii pentru susţinerea dascălilor, paracliserilor, groparilor etc.

Apreciem ca fiind o lipsă de respect faţă de ceilalţi preoţi și faţă de toţi lucrătorii neclericali din biserici (prestatori reali de servicii), ca soţiile anumitor preoţi să vegeteze, stând pe banii statului român, la orizontală, iar cei care muncesc cu adevărat să nu poată primi un salariu, o pensie.

Vă cerem conform accesului la informaţii de interes public, Legea 544/2001 (bani publici), să afișaţi în cadrul rubricii „Răspunsul Ierarhului”, parohiile din eparhie care au pe posturile neclericale angajate soții de preoţi (lista ruşinii).

În speranța că veţi lua măsuri urgente şi veţi transfera acele posturi altor parohii cu nevoi reale, vă mulţumim anticipat!

Întru mulţi ani Stăpâne!

AŞTEPTĂM RĂSPUNS PE RUBRICA ONLINE „RĂSPUNSUL IERARHULUI.”

D.F.

Doamne, ajută! Vineri, 30 septembrie, voi prezenta sesizarea dumneavoastră în cadrul Permanenței Cancelariei Eparhiale. Pace și bucurie!