Răspunsul ierarhului – 28 decembrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna,

Înaltpreasfinția Voastră, vă dorim tot ceea ce ne dorim și nouă, sănătate și Hristos în mijlocul nostru! Vă rog din tot sufletul, dați-ne o binecuvântare apăsată ca … (soțul meu) să scape de patima fumatului.

Vă mulțumesc din tot sufletul și vă iubim. … și … .”

R. E.

Doamne, ajută!

Virtuțile și patimile sunt în om. Ambele stau în voința și libertatea omului. Așadar, încercați să-i explicați soțului că, dincolo de efectul nociv la nivel spiritual, această patimă face foarte mult rău și trupului, cele mai frecvente fiind neoplaziile (laringe, stomac, plămâni etc.).

Sărbători cu bine!

„Bună seara!

Sunt bastoanele dumneavoastră? Cât valorează? De ce nu le vindeți, iar banii să fie dați săracilor? Ce faceți cu atâtea?

Sărbători cu pace și bucurie!”

A.

Doamne, ajută!

Întrebarea dumneavoastră îmi amintește de o întrebare reținută de paginile Sfintei Scripturi (a se vedea Matei 26, 7-11 și Marcu 14, 3-6).

Sărbători cu multă liniște!

„Bună ziua!

Sunt creștină ortodoxă practicantă și aș dori să fac o precizare: în satul Mănăstioara din comuna Preutești, județul Suceava, Protopopiatul Fălticeni, a fost o mănăstire de călugări, de aici a și derivat numele satului, „Mănăstioara”. În perioada comunistă și în prezent a fost transformată în biserică pentru mireni, la care slujește preot de mir. Având în vedere că se dorește refacerea mrejei Ortodoxiei, ar fi bine ca și această biserică să fie mănăstire, ca la înființare. Mai este o localitate Mănăstioara din comuna Udești, dar nu fac referire la aceasta.

Mulțumesc pentru înțelegere!”

N. I.

Doamne, ajută!

Și Mănăstioara din localitatea Udești, și Mănăstioara din localitatea Preutești au fost redeschise ca mănăstiri de călugări de la venirea mea.

Sărbători cu bine!

„Bună ziua,

Este permis să se țină în biserică o persoană decedată în timpul slujbelor de Crăciun deoarece nu există o casă mortuară?”

M. E.

Doamne, ajută!

Dacă nu există alte variante, poate fi ținut sicriul acoperit în pridvorul bisericii, mai ales în timpul slujbei.

Sărbători binecuvântate!

„Înaltpreasfinția voastră, aș avea o rugăminte la dumneavoastră. În curând urmează ziua de nume a soției mele și știu că tare și-ar dori o icoană cu reprezentarea sfintei al cărei nume îl poartă, mai exact Sfânta Domnica. Cum aș putea face rost de icoana sfintei, dar și de acatistul său sub formă de cărticică, așa cum sunt multe acatiste? Știu că pe internet este, dar altfel e când e citit din cărticică, așa cum au toți sfinții. Știu că m-ați putea ajuta, iar dacă cu icoana nu se poate, măcar cu acatistul, să se tipărească și eu vin să îl cumpăr de la pangarul Mănăstirii Sfântul Ioan, doar să știu că va fi. Nădăjduiesc că mă puteți ajuta.

Sărbători binecuvântate de Dumnezeu să aveți în continuare!”

C.

Doamne, ajută!

Am transmis rugămintea dumneavoastră spre rezolvare depozitului de colportaj. Comandați cele dorite on-line.

Sărbători cu pace!

„Sărut mâna și bucurie în Hristos! Sănătate și păstorire cu bucurii!

Înaltpreasfinția voastră, obiceiurile care se întâmplă la Suceava nu se aseamănă cu Halloween-ul? Este bine pentru un creștin să participe unde sunt măști?

Dacă nu pe site, vă rog un răspuns și în privat!

Sărbători cu bucurie și multă sănătate!”

C. U.

Doamne, ajută!

Depinde de intențiile care se ascund în spatele măștilor. Dacă sunt intenții frumoase, izvorâte din tradiția și datinile unui popor, aceste obiceiuri sunt binevenite; dacă însă sub protecția acestor măști se plătesc polițe adunate pe parcursul unui an, sângeroase în foarte multe cazuri, așa cum se întâmpla mai demult în localitatea Ruginoasa din județul Iași, nu este bine să faci parte din asemenea cete. Tradițiile sunt frumoase doar atât timp cât nu degenerează comportamental.

Sărbători cu mult bine!

„De ce sunt puși în calendar cei 14000 de prunci uciși de Irod? Și de ce pe 29 decembrie și nu în altă zi?”
A. M. C.

Doamne, ajută!

Episodul uciderii celor 14.000 de prunci la porunca regelui Irod (chiar dacă raportat la populația de atunci din orașul Betleem numărul a fost mult mai mic) este consemnat de Biserica Ortodoxă în data de 29 decembrie (alte Biserici creștine pomenindu-i la alte date) în contextul sărbătoririi nașterii după trup a Fiului lui Dumnezeu pentru a evidenția pe de o parte ostilitatea lumii în care S-a născut Hristos, și pe de altă parte scopul Întrupării Sale –  asanarea răului și mântuirea oamenilor – care nu se poate realiza decât prin jertfă. De altfel, în calendarul creștin-ortodox zilele de 27, 28 și 29 decembrie sunt închinate pomenirii a numeroși mucenici, care au fost uciși dintr-o singură vină – credința în dreptatea lui Dumnezeu.

În general, ziua pomenirii liturgice a unui sfânt este ziua martiriului acelui sfânt sau cea a strămutării sale la cele veșnice.

Pace și bucurie!