Răspunsul ierarhului – 27 noiembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Vă rugăm frumos a ne comunica care este legea care prevede amenzi de o sută milioane lei pentru faptul că folosești în biserică alte lumânări (din comerț) decât cele cumpărate din biserică? Și cine face aceste controale pentru a depista proveniența lor? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!”
G.L.

Doamne, ajută!

  1. Vă rugăm frumos și noi la rândul nostru să ne indicați hotărârea Sfântului Sinod care îndreptățește utilizarea în spațiul lăcașurilor de cult a lumânărilor produse în unități de producție străine Bisericii. După aceasta, vă voi transmite Hotărârile Sinodale care interzic comercializarea lumânărilor din comerț, respectiv pedepsele prevăzute, dar și motivația care stă la baza lor.
  2. Verificarea modului de comercializare a lumânărilor poate fi făcută de cei delegați de Centrul Eparhial, nu doar inspectorii din cadrul Departamentului Colportaj, iar proveniența acestora se stabilește în comisia numită de chiriarh, din care face parte directorul fabricii de lumânări.

Așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră!

„Binecuvântați, Înaltpreasfințite Părinte Calinic!

La mulți ani pentru ziua de naștere și pentru împlinirea frumoasei vârste.

O curiozitate, dacă îmi permiteți vă rog. Mai faceți vizite pastorale în cadrul sfintelor slujbe, în special duminica dimineața/ sărbători? Observ că slujiți la paraclis în multe ocazii. Așadar, ne-am bucura să vă simțim prezența Înaltpreasfinției Voastre și atunci când participăm la slujbe, la bisericile de mir din eparhie. Ca o binecuvântare, la fel ca în anii trecuți.

Mulțumim pentru citirea acestui mesaj.

Cu respect! D.T.”

D.T.

Doamne, ajută!

Uneori, când avem hirotonii, slujesc dimineața la paraclis, după care merg în vizite canonice în eparhie. Atunci când nu slujesc la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, unde participă foarte mulți credincioși, slujesc în puncte cheie ale eparhiei, cu precădere în mănăstiri, unde participă foarte mulți credincioși din parohiile vecine.

Activitatea liturgică în parohiile Arhiepiscopiei este o prerogativă a episcopului-vicar. În plus, anul trecut, pe lângă ierarhii locului au slujit în eparhie 21 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, unii dintre ei chiar de mai multe ori. La sfârșitul acestui an vom putea spune numărul slujbelor arhierești săvârșite în eparhie pe parcursul acestui an.

Mai mult, de trei ani încoace, credincioșii eparhiei s-au bucurat de prezența Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava în mijlocul lor, prin procesiunile organizate.

Post cu folos!