Rugăciune și colind în limbaj mimico-gestual

Sărbătoarea Sfântului Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, a fost astăzi, 26 noiembrie, prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz și de vorbire din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Membrii Asociației Naționale a Surzilor – Filiala Suceava s-au reîntâlnit în duh de rugăciune și comuniune la Biserica „Sfânta Vineri” din Municipiul Suceava, în mijlocul lor fiind prezent PC Pr. Ilie Mirel, slujitor al Comunității Surzilor din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ziua a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de un sobor de preoți, slujba fiind tradusă în limbaj mimico-gestual de către Pr. Ilie Mirel. La momentul rânduit, credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, după ce, mai înainte, în dimineața aceleași zile, au avut prilejul să se spovedească.

La finalul Sfintei Liturghii, PC Pr. Ilie Mirel a ținut un cuvânt de învățătură celor prezenți și a mulțumit organizatorilor pentru întreaga lucrare și inițiativă. A urmat apoi un scurt moment artistic oferit de elevii Liceului Tehnologic Special Bivolărie, care, sub îndrumarea domnișoarei Ana Cruț, profesor de religie, i-au colindat pe toți cei prezenți în limbaj mimico-gestual.

Întâlnirea s-a încheiat printr-o agapă frățească, oferită de Parohia „Sfânta Vineri”, gazda evenimentului, prilej cu care credincioșii și copiii cu deficiențe de auz și vorbire au socializat și au legat noi prietenii. La plecare, toți cei prezenți au primit daruri din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

În toamna anului 2021, prin Sectorul de Asistență Socială și Medicală al Centrului Eparhial Suceava, s-a încheiat un protocol de colaborare între mai multe instituții, dintre care amintim Asociația Națională a Surzilor- Filiala Suceava, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Asociația „Lumină Lină” – Suceava și Parohia ,,Sfânta Vineri”, pentru a veni în sprijinul comunității persoanelor cu deficiențe de auz și de vorbire. În baza acestui parteneriat, au avut loc mai multe slujbe religioase transpuse în limbaj mimico-gestual, întâlniri și activități menite să aducă o rază de lumina în sufletul membrilor comunității surzilor din județ.

Pr. Ștefan Mihalcea
Pr. Vasile Cruț

foto credit: Cristi Turculeț