Răspunsul ierarhului – 26 mai 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna, Părinte.

Sunt un credincios al bisericii din …… și aș vrea să știu de ce Înaltpreasfinția voastră nu lasă să se construiască un prăznicar la biserica veche din cimitirul satului? Din cele auzite se spune că nu sunteți de acord dumneavoastră  ….  Vă mulțumesc!”

G.C.

Doamne, ajută!

Nu am cunoștință despre problema semnalată de dumneavoastră! Din câte știu, nimeni din Centrul Eparhial nu s-a opus proiectelor parohiilor, ci cel mult le-a îndreptat, atunci când a fost nevoie. Așadar, suntem întru totul de acord cu proiectele propuse de parohii, dacă se respectă procedurile.

Pace și bucurie!

„Hristos a înviat!

Cum răspundeți acuzației din postare, fiind vorba de eparhia Înaltpreasfintiei Voastre?”

A.D.

Doamne, ajută!

În popor se spune: „Nu haina face pe om, ci omul face haina”. Dincolo de această apoftegmă, cel mai important este, dincolo de culoarea mantiei, harul arhieriei primit de acea persoană.

Pace și multă liniște sufletească!

„Hristos s-a înălțat!

Înaltpreasfințite Calinic, am rugămintea ca la Sfânta Liturghie din data de 02.06.2023 să îi îngăduiți Înaltpreasfințitului Teodosie să spună și Moliftele Sfântului Vasile cel Mare.

Ar aduce bucurie multor credincioși.

Și poate și pe 24 dacă îl invitați.

Mulțumesc.”

G.P.

Adevărat s-a înălțat!

Numai în cazul în care va fi nevoie.

Doamne, ajută!

„Cum pot găsi prieteni buni? Și cum pot să-i conving să aibă încredere în mine fără să îmi bat capul să le spun că vreau să fim prieteni?”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Prieteniile se consolidează în timp, nu din prima zi. Așa că, având puțină răbdare și cu rugăciune, veți umple și acest gol.

Succes!

„Hristos s-a înălțat!

Ce părere aveți despre cărticica Talismanul, de ce nu e bine să o citim, să o studiem, cine a scris-o? Eu am cumpărat-o de la Catedrală de la Iași.”

A.M.C.

Adevărat s-a înălțat!

„Talismanul”, la fel ca și „Visul Maicii Domnului”, „Epistolia Domnului Iisus Hristos”, „Cele 12 Vineri” ori alte asemenea broșurele, este o carte necanonică, nefiind publicată cu acordul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Mult mai de folos pentru suflet este citirea rugăciunilor, acatistelor ori paracliselor cuprinse în cărțile de rugăciuni tipărite cu binecuvântarea Sfântului Sinod ori a vreunui ierarh al Bisericii. Dar dacă veți citi broșurile enumerate mai sus nu este nicio greșeală, ci veți avea, desigur, un plus față de cei care nu le-au citit.

Pace și bucurie!

„Binecuvântați, Înaltpreasfințite părinte!

Conversând cu creștinii din eparhia Înaltpreasfinției voastre și crezând că sunt ortodocși, fără să bănuim că …….. se dau drept creștini, ajungând la o discuție duhovnicească că aceștia frecventează biserica noastră și participă la liturghia noastră, în ……., iar gândul meu a fost, dacă primesc Împărtășania dându-se creștini? Vă amintesc un caz asemenea în …….., în care …….. chiar a împărtășit pe ……. fără vreo întrebare. Cu respect și iertare, …….”

X.

Doamne, ajută!

În cele câteva decenii de slujire nu am avut astfel de experiențe și nici nu am fost informat de părinții duhovnici despre astfel de întâmplări. Despre ce se întâmplă în altă parte, cu scuzele de rigoare, nu pot să mă pronunț.

Pace și bucurie!