Răspunsul ierarhului – 26 iulie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Blagosloviți, Înapreasfințite părinte!

Este normal ca un preot care ocupă catedra de religie la școală să nu poarte haina preoțească și să nu respecte programa din manual? (la ora de religie nu îi învață mai nimic, îi duce la film în cabinetul de informatică sau stau degeaba în liniște). Iar copiilor le-a zis să i se adreseze cu ,,domn profesor”, nu cu ,,domn părinte”. Copilul îmi pune întrebări de religie acasă la care nu știu să îi răspund, I-am zis să îl întrebe pe părintele la ora de religie.  Și mi-a răspuns că nu, deoarece părintele nu le vorbește despre religie și nu poate iniția întrebare. Mulțumesc! Iertați.”

V.S.

Doamne, ajută!

Vă rugăm să ne dați informațiile complete, – școala și numele profesorului -, ca să luăm măsurile ce se impun.

Mulțumim!

„Sărut-mâna!

Lumea este foarte variată. Am o problemă mare în ultima vreme: nu înțeleg de ce unii au succes foarte mare (financiar, social, profesional), iar eu sunt unde sunt și parcă doar îmi duc zilele fără să cresc deloc pe niciun plan. Într-un fel gândesc doar așa (eronat): de ce titanii Hollywood sunt atât de sus, cei din industria muzicală americană la fel, cei din lumea sportului american la fel, iar eu sunt doar un om de rând? Cu alte cuvinte, care este ordinea luată în calcul de numai o parte a lumii are succes colosal, iar alții sunt obișnuiți?

Dacă se poate, aș cere un gând de la dumneavoastră vizavi de acest aspect. De ce sunt persoane care au averi colosale (îmi vin aici în minte în special actorii Hollywood de succes), iar cei mai mulți (mai ales în România și Europa de Est) se confruntă cu venituri mediocre care în multe rânduri ajung să fie insuficiente pentru a duce o viață decentă? M-am gândit și nu știu cum îi selectează Dumnezeu pe oameni… Le oferă așa de mult ca să…? 

Mulțumesc! 

I.A.

Doamne, ajută!

Depinde foarte mult nu doar de oportunități, ci și de modul în care înmulțim talanții dați de Dumnezeu; dacă-i îngropăm sau îi ascundem în ștergare chiar nu putem avea pretenții înaintea lui Dumnezeu! Mai apare uneori și reversul medaliei, și aici mă refer la cei despre care faceți vorbire, să ai bani și să-i pierzi într-o noapte sau să nu te poți bucura de ei; există nenumărate astfel de exemple hollywoodiene.

Personal, prefer „comorile din cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă și nu le fură” (Matei 6, 20).

Dumnezeu să vă aibă în sfânta Lui pază!