Răspunsul ierarhului – 25 aprilie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Hristos a înviat!

Înalt Preasfințite Arhiepiscop Calinic, sunt un fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei Iașilor, din Județul Botoșani și vreau să vă semnalez o problemă din zona noastră față de preoții din orașul Siret care oficiază tainele Cununiei și a Botezului credincioșilor din parohia noastră! Care este motivul? Părintele paroh a obligat pe cei care doresc să primească aceste două Sfinte Taine să participe la una sau două cateheze înainte. Unii oameni pentru a evita acest „efort” de a merge de atâtea ori la biserică, merg la parohiile din Siret pentru a primi Tainele fără ca aceștia să aibă vreodată vreo tangență cu aceste parohii! Este deranjant și nu se poate stabili o ordine parohială! Binecuvântați și iertați!”

S.H.

Adevărat a înviat!

Vă rugăm să ne dați informațiile complete, ca să putem verifica cele sesizate de dumneavoastră și a lua măsuri.

Mulțumim!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Calinic.

În primul rând, vreau să vă felicit pentru frumoasa activitate pe care o desfășurați.

În al doilea rând, doresc să vă întreb ce ediție a Sfintei Scripturi recomandați sfinția voastră pentru tineri (ediția Înaltpreasfințitului Bartolomeu Anania sau ediția oficială a Bisericii Ortodoxe Române)?

Vă mulțumesc!”

M.E.B.

Hristos a înviat!

Este de preferat să fie citită ediția sinodală a Bisericii Ortodoxe Române. Ținând însă cont că este vorba de o categorie de cititori tineri și foarte tineri, poate fi folosită și ediția jubileu a Înaltpreasfințitului Bartolomeu Anania.

Lectură cu folos duhovnicesc!

„Hristos a înviat!

Înaltpreasfinția voastră, vreau să vă întreb, în data de 2 iulie va fi invitat Înaltpreasfințitul Teodosie la Putna cu ocazia hramului? Mare bucurie ne-ați face dacă ar fi și el prezent la Putna. Știu că la hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan de la Suceava” este invitat an de an. Vă întreb toate acestea pentru că, dacă Înaltpreasfinția sa sa va fi prezent la Putna, va putea oficia o cununie religioasă, bineînțeles numai cu acceptul Înaltpreasfinției voastre și cu binecuvântarea dumneavoastră. Cei doi tineri mult s-ar bucura de aceasta.

Fie ca bunul Dumnezeu să rânduiască așa cum e mai bine, dar nădăjduim că va fi bine.

Dumnezeu să vă dăruiască ani mulți întru păstorirea Sucevei, cu sănătate și bucurii!”

C.

Adevărat a înviat!

Dacă părintele stareț va dori să-l invite și-mi va propune, cu drag îi voi adresa invitația scrisă potrivit protocolului.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Calinic.

Hristos a înviat!

Vă rog să îmi spuneți dacă Acatistul către Dumnezeu Tatăl pentru cei adormiți este aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Dacă da, vă rog să îmi spuneți care este varianta aprobată, pentru că pe internet am observat 2 variante. Acest acatist se poate citi în zilele de sâmbătă?

Vă mulțumesc!”

B.V.

Adevărat a înviat!

Dacă respectivul acatist apare în Acatistierul publicat la editura Patriarhiei Ortodoxe Române, este de luat în seamă. Dacă nu poartă binecuvântarea Patriarhiei, atunci este o carte bună de citit, ca toate cele care fac parte din colecția apocrifelor.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic, am văzut că domnii Adrian Papahagi și Teodor Baconschi au făcut o petiție online pentru a strânge semnături, semnături care să pună presiune pe Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să schimbe data Sfintelor Paști. M-am uitat la unii din semnatari și am văzut că foarte mulți din semnatarii acestei petiții nu sunt ortodocși. Sunt curios dacă Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române poate lua în seamă o astfel de petiție semnată de un număr foarte mare de neortodocși, oameni care nu au nicio legătură cu această problemă și Ortodoxia?!

Oamenii aceștia care nu știu de cine sunt susținuți văd că nu se lasă cu demersul lor până nu produc o noua schismă în Biserica Ortodoxă Română și până nu rup comuniunea liturgică, canonică și pascală cu Bisericile Ortodoxe surori. Oare nu ar trebui ca ierarhii Bisericii Ortodoxe Române să se întrunească și să oprească acest demers care nu va aduce nimic bun, ci va aduce doar o nouă schismă în Biserica Ortodoxă Română și-n Ortodoxia universală? De ce li se permite acestor oameni să continue acest scandal fără sfârșit, scandal care a tulburat foarte urât Săptămâna Patimilor și Săptămâna luminată și care pare a continua pentru că inițiatorii sunt hotărâți să pună presiune pe Sinodul Bisericii Ortodoxe Române!!!??

Oare nu-i momentul ca ierarhia să intervină și să oprească o posibilă schismă și dezbinarea de acum? Cine are interes să se mențină această ceartă interminabilă din interiorul Bisericii Ortodoxe Române??!

Iertați-mă.”

M.G.E.

Adevărat a înviat!

Oamenii au libertate de exprimare, însă aceasta nu înseamnă că Sfântul Sinod certifică toate cererile lor. Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paștile odată cu noi, o pot face, însă nu creștinii ortodocși odată cu aceștia. Cu lucrurile serioase nu te poți juca în Biserică. Sinodul I Ecumenic a statornicit cu sfințenie data serbării Paștilor. Nimic în plus, sau în minus.

Pace și bucurie!

„Hristos a înviat!

E adevărat că Preasfințitul Damaschin a suferit un AVC? Care e starea sa?”

I.A.

Adevărat a înviat!

Comunicatul de presă al Arhiepiscopiei răspunde întrebărilor dumneavoastră.

Hristos a înviat!

„Hristos a înviat!

Este adevărat că Preasfințitul Părinte Damaschin a suferit un AVC săptămâna trecută?”

S.S.

Adevărat a înviat!

A se vedea comunicatul de presă.

„Înaltpreasfintia Voastră, Hristos a înviat!

O să fiu foarte scurt.

De ce nu iese Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților cu un comunicat oficial, care să confirme sau să infirme veștile despre starea de sănătate a Preasfințitului Damaschin?

E chiar atât de greu sau să înțelegem că e vorba de nepăsare?

Înaltpreasfinția Voastră, ca absolvent de medicină, ar trebui să știți ce impact au asupra oamenilor veștile acestea, iar ca arhipăstor, cu atât mai mult.

Așteptăm să acționați și să reacționați măcar instituțional, dacă nu chiar „părintește”!

Hristos a înviat!”

F.T.A.

Adevărat a înviat!

Apreciez comunicatul Biroului de presă al Arhiepiscopiei (https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/comunicat-de-presa-4/) ca fiind concludent cu privire la întrebările dumneavoastră.

Pace și bucurie!

„Hristos a înviat!

Se spune că Preasfințitul Damaschin a fost în ianuarie la UPU pentru o viroză respiratorie.

Înaltpreasfinția Voastră, în cazul unui român obișnuit, doctorii s-ar fi arătat deranjați pentru prezentarea la URGENȚĂ cu o viroză respiratorie. Miniștrii Sănătății, Nelu Tătaru și Alexandru Rafila au spus de atâtea ori că inclusiv în caz de infecție Covid, pacientul trebuie să se adreseze mai întâi medicului de familie, care face și teste covid și să vină la urgențe numai dacă nu pot respira și au nevoie de oxigen. Cu alte cuvinte, întâi să se adreseze medicinii primare, care îi va redirecționa mai departe, desigur, dacă nu apare o deteriorare bruscă, cum e lipsa de oxigen.

Preasfințitul de ce nu a apelat la medicul de familie pentru o viroză, ci la UPU? Fiind prelat al Sinodului și fiind în relații bune cu ……, în subordinea căruia se află spitalul și apropiat al Părintelui Damaschin, care a oficiat inclusiv înmormântarea tatălui …..) are mai multe drepturi ca românul de rând? Un om obișnuit ar fi fost redirecționat către medicul de familie sau în cel mai fericit caz, tratat și i s-ar fi scos ochii cum că „de ce a venit la urgență”.”

A.D.

Adevărat a înviat!

La întrebarea dumneavoastră nu sunt eu în măsură să vă răspund.

Vă doresc pace și bucurie!

„Sărutmâna părinte, trăim vremurile de pe urmă? Parcă lumea e tot mai rea pe zi ce trece și e tot mai greu de trăit în societate, la locul de muncă, în familie. Prea multa răutate, nu mă mai înțeleg când vorbesc aproape cu nimeni.”
S.B.

Hristos a înviat!

Pentru câțiva drepți dintr-o cetate, Dumnezeu nu va pierde lumea (Facerea 18, 32). Vă felicit pentru că vă numărați printre aceștia.

Pace și bucurie!