Răspunsul ierarhului – 24 septembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna și să-mi fie cu iertare, dar unii preoți alungă enoriașii din Sfânta Biserică cu câte taxe s-au ridicat. Sunt de acord ca preoții să trăiască din ce dă lumea, dar ne este frică să și murim.”

M.

Doamne, ajută! Ca să vă pot da un răspuns, vă rugăm să ne spuneți la ce taxe faceți referire. Mulțumesc!

„Vreau să vă aduc la cunoștință că ….. și este profesor ……  agresează elevii și defăimează ….., vorbește urât și nu vrea ….. A fost …… până în 2009 și după, preot în satul ……, unde nu a slujit decât un acatist de pe tabletă. Nu slujește nicăieri și își bate joc de cele sfinte!

Mai are voie să poarte reverendă, chiar dacă nu face nimic ca preot? Dacă vreți să vă convingeți, trimiteți pe cineva la școală să întrebe, dar nu profesori, ci elevi. Poate o să spuneți că nu aveți treabă cu școala, dar este singurul loc unde vine. Iar copiii care merg la biserica parohiei sunt atacați continuu de el (are ….. ca titular) și nici măcar nu predă. Vă rog să faceți ceva în legătură cu el. A spus că nu vrea să slujească. Binecuvântați și iertați-mă!”

M.M.C.

Doamne, ajută! Sectorul Învățământ și cel Bisericesc al Centrului Eparhial vor verifica informațiile. Mulțumesc!

„Înaltpreasfinția Voastră, nu sunt sigur sută la sută, dar am înțeles că în Arhiepiscopia Sucevei s-ar întâmpla acest cerșit de bani…este adevărat ce spune părintele că acest episcop ar fi fals și nu aparține de Biserica Ortodoxă? (Deși în poze ar apărea în biserici în altar). Dacă da, atunci de ce Biserica nu condamnă astfel de persoane care se deghizează în preoți sau episcopi. Vreau să zic că astfel de persoane sunt foarte periculoase, mai ales în rândul celor tineri, de sub 18 ani. Eu personal am pățit în urmă cu aproximativ 10 ani pe când eram la limita majoratului să întâlnesc un așa zis preot care m-a întrebat în centru orașului Suceava, mai întâi, cât e ceasul. apoi s-a băgat în seamă cu mine și cu amicul meu, fiind vară și era în jurul orei 21. Ne-a zis că e venit de pe Sfântul Munte Athos. Ne-a întrebat dacă avem duhovnic și a vrut să ne spovedească el și apoi să ne împărtășească, deoarece, pretindea el, avea vin din Sfântul Munte. Eu, fiind un pic trecut pe la biserică, mi-am dat seama că ceva e în neregulă și am bănuit că ceva nu e bine. Ne-am ridicat de pe bancă și am plecat, însă, totuși, din depărtare am urmărit să vedem încotro apucă, însă am avut parte de o surpriză colosală. Gândul meu de pe moment s-a adeverit. Nu era preot, ci era un preot fals, deoarece și-a dat jos haina preoțească neagră, a pus-o în valiza sa și apoi arăta ca orice om de rând. Ba mai mult, și-a aprins și o țigară ca să întărească gândul meu că nu era preot real.

Am zis această întâmplare a mea personală pentru că aș vrea ca nimeni altcineva să nu mai aibă aceste întâlniri stradale cu așa zișii preoți…”

C.C.

Doamne, ajută! Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre analiză la Sectorul de Misiune al Centrului Eparhial. Cât despre pseudo-preoți și pseudo-ierarhi, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a trimis acum ceva timp un comunicat. Pace și bucurie!