Răspunsul ierarhului – 24 mai 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Hristos a Înviat!

Cum se procedează cu un copil de 7 ani, împliniți, în ceea ce privește spovedania?

– Îi permit să-și aleagă singur duhovnicul?

– Se mai poate împărtăși la fiecare Sfântă Liturghie?”

A.

Adevărat a înviat!

Se va spovedi la un părinte cu care poate comunica, potrivit vârstei sale, și se va împărtăși după cum va rândui duhovnicul.

Doamne, ajută!

„Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic,

Sunt o credincioasă care din motive personale aș dori să rămân anonimă și aș vrea să vă sesizez o problemă care vizează direct și indirect instituția pe care o conduceți , respectiv Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Este vorba despre caterisirea numitului ieroschimonah Petru (Claudiu Petru Geonea), care a fost prezentată pe rețeaua de socializare TikTok de către o persoana pe nume Grațiela Agache, care împreună cu soțul dânsei dețin contul de YouTube pe Calea Spre Mântuire, iar pe Tik Tok de asemenea sub același nume. Doamna Grațiela afirmă că caterisirea a survenit datorită faptului că ea a sesizat Arhiepiscopia și că Înaltpreasfinția Voastră, la comanda ei, „l-ați zburat”. Problema este că dânsa susține pe toate live-urile faptul că discută atât cu Înaltpreasfinția Voastră, cât și cu alți ierarhi și că are binecuvântare din partea Mitropoliei (Arhiepiscopiei, n.n.) Iașilor, unde și Înaltpreasfinția Voastră ați fost Arhiereu (Episcop, n.n.)-Vicar și sub această binecuvântare a început o amplă campanie de vânătoare a preoților și nu numai, având un comportament destul de ostil și jignitor, cu un vocabular grobian, care nu face deloc cinste Bisericii și mai ales credinței ortodoxe. V-aș ruga să ne dați o explicație dacă este normal ca o persoană laică să facă astfel de afirmații, creând tulburare și sminteală în rândul oamenilor , care sunt străini de cauză și mai ales că astfel de acțiuni contravin moralei creștine.

Voi sesiza și Arhiepiscopia Iașilor, pentru că aceste persoane, sub pretextul emisiunilor creștine de pe canalul de YouTube și al binecuvântării Înaltpreasfințitului Teofan fac astfel de afirmații și defăimează Biserica în numele altor pretexte ascunse, respectiv bani și faimă și abonamente pe rețelele de socializare, mai ales că Sfânta Patriarhie deține Trustul Trinitas TV – Radio si Televiziune, iar Mitropolia (Arhiepiscopia, n.n.) Iașilor, Doxologia .

Vă sărut dreapta și astept o părere din partea Înaltpreasfinției Voastre.”

G.P.

Hristos a înviat!

Stimată doamnă, hotărârea privind cazul în discuție nu a fost luată la comandă (nu am nicio legătură cu persoanele despre care menționați), ci a fost propunerea Consistoriului Monahal. Propunerea de caterisire nu a fost pusă în aplicare imediat întrucât i s-a dat un timp de îndreptare, de care, din păcate, persoana nu a profitat. Știți, este o apoftegmă: „Boala din născare leac nu mai are.”. Cât despre aparițiile respectivei persoane, dacă nu încetează să mai facă afirmații fără acoperire, s-ar putea să fie exclusă și din monahism.

Pace și bucurie!

„Hristos a înviat!

Ce ierarhi vor sluji anul acesta Sfânta Liturghie în ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava?”

S.S.

Adevărat a înviat!

La Sfânta Liturghie din 2 iunie, pe lângă cei doi ierarhi ai eparhiei, va mai sluji Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie. Ceilalți invitați s-au scuzat că nu pot veni, dar ne-au asigurat că vor participa la Sfânta Liturghie din 24 iunie.

Doamne, ajută!

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinția voastră, Hristos înviat!

Vă scriu în legătură cu o nelămurire. Suntem o familie cu un copil. Copilul nostru a fost botezat de către o persoană care acum ne-a invitat să îi fim nași de cununie. Precizez că aceasta a botezat singură copilul, fără viitorul ei soț. Întrebarea mea este dacă acum, după ce noi deja ne-am înrudit, mai avem voie sa cununăm acest cuplu?

Vă mulțumesc mult și mă iertați!”

I.C.

Adevărat a înviat!

Dacă sunteți căsătoriți și cununați, nu există niciun impediment în a-i năși pe tinerii miri.

Doamne, ajută!

„Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic,

Sunt o credincioasă din diaspora pe nume S.D. și aș dori să sesizez o problemă care vizează direct și indirect instituția pe care o conduceți, respectiv Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Este vorba despre caterisirea numitului ieroschimonah Petru (Claudiu Petru Geonea), care a fost prezentată pe rețeaua de socializare TikTok de către o persoană pe nume Grațiela Agache care împreună cu soțul dânsei dețin un cont pe YouTube pe nume Calea spre mântuire, iar pe TikTok, de asemenea, sub același nume. Doamna Grațiela afirmă în nenumărate rânduri pe live online că, caterisirea a survenit ca urmare a intervenției ei. Personal m-am mirat, întrucât și eu am în familie preot și la sfatul dumnealui am gândit că este bine să vă informez despre acțiunile acestei persoane, care denigrează Biserica și membrii ei, eu fiind o persoană care am fost jignită și blestemată personal de dumneaei și de unii „ucenici”’ de-ai dânsei!

Mi-aș dori să aflu părerea Înaltpreasfinției Voastre înainte de a face public acest memoriu, întrucât nu numai Taina Preoției, cât și întreaga Biserică Ortodoxă este terfelită în spațiul online de persoane neavenite și mai ales rău intenționate și mi-aș dori din suflet să puteți opri această mascaradă care nu duce decât la denigrarea Bisericii și a preoților, chiar dacă unii dintre preoți au fost sau sunt sub incidența instanțelor bisericești, lucru care nu privește pe fiecare mirean și care de altfel după cum am spus creează multă tulburare.

Dacă este necesar, vin cu mai multe dovezi în a susține cele mai sus menționate.

Voi sesiza și Arhiepiscopia Iașilor! Pentru că aceste persoane, sub pretextul emisiunilor creștine de pe canalul de YouTube Calea spre mântuire, se laudă cu binecuvântări de la Înaltpreasfințitul Teofan. Ei fac astfel de afirmații și defăimează Biserica în numele altor pretexte ascunse, respectiv bani și faimă, abonamente pe rețelele de socializare. Nu mi se pare un lucru bun să fiți asociați cu aceste persoane, mai ales că Sfânta Patriarhie deține Trustul Trinitas TV – Radio și Televiziune, iar Mitropolia (Arhiepiscopia, n.n.) Iașilor, Doxologia.

Vă sărut dreapta și aștept o părere din partea Înaltpreasfinției Voastre.”

S.D.

Hristos a înviat!

Despre situația la care faceți referire am răspuns mai devreme. Cât despre persoanele care dețin acel cont YouTube, nu le cunosc și nu am nicio legătură. Fiecare are dreptul la libera exprimare, însă este necesar mult discernământ din partea celor care urmăresc materialele postate.

Pace și bucurie!