Răspunsul ierarhului – 24 februarie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte!

Cum se poate ca la Mănăstirea …… un călugăr de doar 18 ani să fie hirotonit diacon fără absolut nicio pregătire teologică? Am fost prezentă la slujbă … se încurcă la citit… mai este încă un preot care tot așa nu are studii teologice… Cât despre …..,  este un preot deosebit.”

D.I.

Doamne, ajută!

Când bătrâna vine să-i citească părintele pentru vaca bolnavă, nu o interesează dacă este teolog sau nu. Până vom avea acolo teologi și doctori în teologie, fiind mănăstirea a doi sfinți cuvioși fără școli teologice, ne mulțumim cu ce avem.

Pace și bucurie!

„Sărut dreapta!

Dacă Sfânta Liturghie a Darurilor se slujește în unele biserici seara, care este timpul potrivit de ajunare în vederea împărtășirii credincioșilor?”

I.M.

Doamne, ajută!

Credincioșii care doresc să se cuminece în cadrul Liturghiei Darurilor săvârșită seara trebuie să ajuneze din preziua în care începe ziua liturgică până a doua zi seara, când se împărtășesc. Acolo unde se săvârșește Liturghia Darurilor dimineața, credincioșii, după ce s-au cuminecat, pot ajuna în continuare până seara, după Canon, în prima săptămână din Post.

Post cu bucurie!

„Blagosloviți!

Există unele site-uri „în vogă” care promovează tricouri, pulovere, hanorace etc. cu pozele unor mari duhovnici sau sfinți imprimate pe ele.

Este păcat să purtăm așa ceva sau dimpotrivă?

Vă mulțumesc!”

I.M.

Doamne, ajută!

Din câte știu, atât icoanele, cât și tablourile unor oameni sfinți se așază la loc de cinste. Or fiind imprimate pe articole de îmbrăcăminte, când acestea se spală se pot amesteca și cu alte lucruri cu care ne îmbrăcăm, inclusiv care țin de lenjeria intimă, și atunci este mai puțin probabil că ne arătăm respectul față de acele persoane.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră,

Înaltpreasfințite Părinte Calinic, ca urmare a unor nedumeriri, între „alte meserii compatibile sau necompatibile cu preoția” am ales să vă las Înaltpreasfinției Voastre următoarea întrebare: Ce alte profesii sunt considerate compatibile cu vocația preoției și care nu?

Mulțumesc, anticipat, pentru răspunsul acordat!

Binecuvântați și mă iertați!”

S.S.

Doamne, ajută!

Lista poate fi destul de lungă, dar, din lipsă de timp, am să vă dau doar câteva exemple: compatibile –  meseria de tâmplar, sculptor, arhitect, pictor, medic, profesor, IT-ist, economist etc.; incompatibile – meseria de barman, vânzător de produse ce aduc atingere sănătății trupești ori sufletești, jocuri de noroc și altele.

Pace și bucurie!