Răspunsul ierarhului – 22 iulie 2025

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna! Ați spus că întoarcerea este posibilă dar din ce am citit la arhim. Ioanichie Bălan, Călăuză ortodoxă în familie și societate, II, Editura Mănăstirea Sihăstria, pp. 36-37, tinerii care se duc la mănăstire şi stau câţiva ani ca fraţi începători, dacă nu pot duce jugul vieţii monahale, se pot întoarce în lume să se căsătorească. Nunta lor este considerată ca a doua căsătorie. Iar dacă cer de bunăvoie tunderea în monahism, cu binecuvântarea duhovnicului şi a stareţului respectiv, şi se fac călugări, prin depunerea solemnă a unui jurământ sau făgăduinţe în faţa Sfântului Altar, prilej cu care li se schimbă şi numele, din clipa aceea sunt opriţi definitiv de Canoanele Bisericii de a se reîntoarce în lume şi a se mai căsători, căci au fost făgăduiţi lui Dumnezeu.

Dacă totuşi sunt cazuri când un călugăr se leapădă de jurământul făcut şi se căsătoreşte, el este considerat ca un lepădat de credinţă, ca un apostat, şi nu are voie nici să fie cununat de preot, nici să dea slujbe la biserică, nici să fie împărtăşit până la moarte, până când nu părăseşte din nou lumea şi se întoarce la pocăinţă în mănăstire, şi nici copiii lui nu pot să fie preoţi. Iar dacă moare în lume căsătorit, nu are mântuire şi se îngroapă deoparte, cu cei sinucişi, cu ateii şi ereticii, căci s-a lepădat de bunăvoie de făgăduinţă şi jurământul dat lui Dumnezeu. La fel se pedepseşte şi călugăriţa care se întoarce în lume şi se căsătoreşte. Nu are iertare până când nu vine din nou la pocăinţă. Numai fraţii de mănăstire, chiar dacă au fost îmbrăcaţi în negru, dacă se întorc în lume și se căsătoresc, sunt opriţi de Sfânta Împărtăşanie doi sau trei ani, asemenea celor ce se căsătoresc a doua oară. Ei au iertare şi pot fi cununaţi, căci încă n-au depus jurământul călugăresc.

Deci frații de mănăstire care nu depun jurământul se pot întoarce în lume și se pot căsători? Reiese din aceasta?

Iar că frate de mănăstire ce înseamnă asta, se schimbă numele?”

A.

Doamne, ajută!

Luați Pravila părintelui Nicodim Sachelarie și edificați-vă asupra nelămuririlor pe care le aveți.

Pace și bucurie!

„Doamne, ajută!

Având în vedere deficitul bugetar și criza în care ne aflăm, de ce a fost înființat postul de episcop-vicar la Roman? De ce trebuie plătit încă un episcop din bani publici, nu erau destui?

Vă mulțumesc.”

D A G

Doamne, ajută!

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a avut încă dintru început episcop-vicar; această funcție doar era vacantă.

Așadar, nimic nou sub soare!

„Sărut mâna!

Îmi doresc foarte mult să învăț să cânt și să prind ureche muzicală, doar că sunt costurile foarte mari să plătesc un profesor, nu sunt nici la seminar și nici la facultate.

La ce sfânt pot mijloci sa mă ajute?”

A.

Doamne, ajută!

Pentru început ar fi bine să vă testeze un profesor de specialitate, în urma discuției cu domnia sa urmând să luați o hotărâre.

Mult succes!

„Sărut mâna!

Se poate sta fără duhovnic, făcând lucruri obișnuite, rugăciunile dimineții/serii și câte un paraclis?”

A.

Doamne, ajută!

Mântuirea constă în multa sfătuire. Așa că nu vă puteți lipsi de prezența și sfatul părintelui duhovnic. Pentru a vă face o idee despre rolul lui, vă recomand pentru început să lecturați articolul „De ce avem nevoie de duhovnic?” al părintelui arhimandrit Mihail Daniliuc.

Pace și bucurie!

„Bună ziua,

Cu cine pot lua legătura să îmi dea un loc la o mănăstire de femei? Am rămas pe drumuri. Nu am familie. La adăpostul de noapte nu mă mai primește .”

S.P.

Doamne, ajută!

Puteți lua legătura cu maica stareță de la mănăstirea pe care o aveți în vedere.

Pace și bucurie!

„Doamne, ajută!

Canoanele Theotokarion care au binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, și mai este de la o editură din ce am înțeles Canoane ale Maicii Domnului fără binecuvântare scrise de Sfântul Ioan Damaschin se pot citi și acestea?”

R.K.

Doamne, ajută!

Lectură plăcută și folositoare!

„Când nu mă pot ruga deloc?

Ce să zic Domnului să-mi dea putere să o pot face?”

R.K.

Doamne, ajută!

Când nu vă puteți ruga, spuneți: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă.”

„Îmi doresc foarte mult să ajut să fac bine și ca rugăciunile mele să fie ascultate, pe care le fac pentru x și y îmi doresc să pot vindeca oamenii, ce îmi este de făcut? Totuși dorința aceasta poate fi influențată de diavol?

Iar de asemenea, cum pot ajunge la o asemenea măsură?”

R.K.

Doamne, ajută!

Sfătuiți-vă cu duhovnicul dumneavoastră, el vă cunoaște cel mai bine.

Pace și bucurie!

„Nu vă supărați, Acatistul Tuturor Sfinților se poate citi? Am văzut că are binecuvântarea Patriarhului Daniel.

Iar de asemenea, el se poate citi și se referă la absolut toți sfinții și la cei recent canonizați?”

R.K.

Doamne, ajută!

Îl puteți citi cât de des doriți.

Pace și bucurie!

„Subsemnatul, ….., domiciliat în …., mă adresez cu respect în vederea unei situații foarte grave, cu care se confruntă familia noastră, a unei ….!

În ciuda numeroaselor eforturi și a cererilor adresate …., într-un număr mare, sprijinul duhovnicesc necesar nu ne-a fost acordat, neputând avea o audiență/întrevedere/discuție, cu arhiereul locului, din motive bine știute doar de Preasfinția Sa! Această lipsă de răspuns ne-a lăsat într-o situație de mare vulnerabilitate și într-o mare incertitudine și pericol care ne pândește la orice pas…

Cer sprijinul în această situație care datează de doi ani jumătate și care se agravează pe zi ce trece.

Vă rog să primiți această cerere ca un strigăt de ajutor din partea unor credincioși aflați într-o situație limită.”

C A F

Doamne, ajută!

Sfătuiți-vă cu duhovnicul dumneavoastră, care este cel mai în măsură să vă îndrume.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna! Binecuvântați!

Nu vă supărați, părinte, cum poate fi o persoană unică în felul ei de a sfătui și de a îndruma, fie că mirean, fie că preot/călugăr.

Mai ales când acum cărțile sunt expuse mai peste tot și toți pot învăța de ele, am observat trecând pe la un părinte pe la altul în pelerinaj și cerând un sfat, mi-am dat seama că aveau aceleași sfaturi, doar că în forme diferite, mai ales că toți pot cumpăra cărți și pot învăța din tot felul de cărți multă tehnologie. Dar până într-un final cum putem fi unici, prin a sfătui și a îndruma? Nu vreau nici să copiez pe unul altul, ci doar să fiu unic.”

A.

Doamne, ajută!

Unicitatea constă în capacitatea dumneavoastră de a converti ceea ce citiți într-un punct de vedere personal.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic, vin iarăși către dumneavoastră cu o întrebare incomodă, dar care poate îmi mai înlătură din îndoieli!?

Întrebare: De ce Biserica Ortodoxa Română de fiecare dată când canonizează un sfânt după ce îl dezgroapă nu arată către credincioșii ortodocși sfintele lor moaște? Ce aveți de ascuns, știți ce polemici sunt între credincioși în privința celor noi canonizați, bărbați si femei?

De ce când s-au dezgropat sfintele moaște ale Părinților Cleopa și Paisie nu au fost arătate către credincioși, să vedem și noi dacă într-adevăr sunt sfinte moaște sau nu, la fel și în cazul Pr. Dumitru Stăniloae și al altora?! Să nu mă înțelegeți greșit, eu am evlavie la Sfântul Cleopa și mă bucur de această canonizare, dar aș fi vrut să-i văd și moaștele…

De ce la greci și în alte patriarhii, chiar și în Athos, când este dezgropat un sfânt, moaștele sunt expuse public, uitați-vă și dumneavoastră, când a fost dezgropat Pr. Dionisie de la Colciu, moaștele au fost arătate public, găsiți poze pe net, dar și filmulețe, la fel și în cazul Pr. Petroniu de la Prodromu, eu personal am sărutat sfintele moaște ale Pr. Dionisie și le-am văzut când am fost în Athos, aceasta mi-a iîntărit credința în sfințenia lui!

Te duci în Grecia la Sfinții Efrem cel Nou, Spiridon, Gherasim din Kefalonia etc. și le vezi sfintele moaște, la noi toate-s acoperite, de ce atâta secretomanie, ce aveți de ascuns?

Când o să mai țineți cont și de pleroma Bisericii, să ne tratați și pe noi cu respect! 

Am studiat în ultima săptămână mai multe materiale ortodoxe, din Athos, despre Sinoadele Ecumenice, și am văzut acolo cât de importantă era pleroma pentru Biserică și cum Sfinții Părinți țineau cont și de părerea pleromei și o trata cu respect, acum noi suntem cu toții ignorați!

Am auzit foarte multe discuții pe tema Pr. Cleopa și Paisie în care credincioșii au cerut să vadă sfintele lor moaște și au fost cu totul ignorați, când ierarhia nu o să ne mai trateze cu superioritate?

Vrem și noi să vedem moaștele Sf. Anastasia Șaguna, Blandina, Olimpiada, să vedem dacă într-adevăr au sfinte moaște (culoare si mireasmă) sau au fost canonizate doar așa că trebuie să canonizăm și femei, ce minuni au făcut, ce viață au avut, de ce au fost canonizate, pentru că nu a auzit nimeni de ele!!!

Canonizam doar așa, la normă, să zicem că avem sfinți?!.

În timp ce Sf. Cuv. Vichentie și Antim de la Secu, sfinți cu sfinte moaște reale, care au si bună mireasmă, fac minuni, nu sunt ascunse de vederea ochilor, le-am văzut cu ochii mei și le-am sărutat, sunt ignorați de Sinod!!! Sf. Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu etc. sunt cu totul ignorați!

Sper să îmi răspundeți pe mintea mea, clar, nu ca data trecută, Sinodul decide, pentru că în istoria Bisericii au mai fost sinoade „heirupiste” care au greșit și a trebuit să vină alte sinoade să corecteze!

Avem precedentul în Rusia, Biserica Ortodoxă Rusă, unde și ei s-au grăbit să-i canonizeze pe unii și acum au procese de decanonizare pentru că și-au dat seama că unii nu au ce căuta acolo, în Sinaxar, din contra, unii ar fi trebuit să fie excomunicați!

Mulțumesc!

Iertați-mă!”

E.M.G.

Doamne, ajută!

Solicitările dumneavoastră intră în competența Sfântului Sinod. Ca atare, adresați-vă direct cancelariei acestuia.

Pace și bucurie!