Răspunsul ierarhului – 21 septembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărutmâna, Înaltpreasfinția Voastră!

Vă rog, cu stimă și respect, să-mi răspundeți la o nedumerire a mea, posibil regăsită și pe la alte persoane.

În legătură cu obiceiul scrierii sumei pe pomelnice…. De ce încă se procedează astfel? De ce nu se scrie pe pomelnic 40 de zile, 1 an, 2 ani?

Este smintitor să ascultăm o predică superbă despre lepădarea de păcate, milostenie și după să vedem (fără să vrem) un călugăr care scrie suma pe pomelnic.

Toți ne dorim să-i aducem pe oameni la dreapta credință, la ortodoxism, și eu îmi doresc acest lucru. Dar dacă, un om care nu știe cine este Dumnezeu, știind de la părinți că este ortodox, având altă perspectivă asupra vieții și asupra lui Hristos … sau un om dintr-o sectă oarecare intră în biserică și vede acest lucru (precizat mai sus), ce va crede el despre ortodoxism? «Cei care se numesc drept credincioși».

Înțelegem, toată lumea, că în secolul 21, mai ales anul 2022, cu un pas în 2023, nu mai este ca acum 10 secole în timpul domniei lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Acum totul se plătește, dacă nu ai bani, nu exiști… dar acest obicei, după părerea mea și fără să insult pe nimeni, ar trebui eliminat.

Pe mine personal mă doare că aud din ce în ce mai mult acea zicală din popor, foarte bine cunoscută…

Blagosloviți și iertați, Înalpreasfințite!

S. A.

Doamne, ajută!

Scrierea sumei pe pomelnice s-a practicat dintotdeauna în biserici și mănăstiri. Faptul că această practică a rezistat sute de ani arată că a ajutat la păstrarea unei bune rânduieli a intrării și ieșirii pomelnicelor; mai ales că această intrare și ieșire se face prin pomenirea de către preot la Proscomidie. În Biserică lucrurile își au ritmul și rânduiala lor, așezată de Sfinții Părinți.

Pace și bucurie!