Răspunsul ierarhului – 21 octombrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția Voastră,

Există prin unele biserici mai nou practica de a rosti Rugăciunea „Doamne, Iisuse” cu voce tare, fie la sfârșitul slujbei de seară, fie la Sfânta Liturghie, după Tatăl nostru.

Nu este această rugăciune una personală, care se săvârșește în intimitatea fiecăruia?

Nu este acesta modul tainic al fiecăruia de a-și stabili propria legătură cu Dumnezeu, taina fiecăruia prin care se apropie de Dumnezeu?

Sau nu mă raportez eu corect la rugăciune?”

E.S.

Doamne, ajută!

Vă raportați foarte corect.

Felicitări!

„Am auzit niște zvonuri de la o femeie anonimă, că nu știu multe, că nu ne știm, nu o cunosc, că a fost într-o zi în ….. la Sfântul Maslu la o biserică și i-a spus la preot să-i deschidă cartea pentru probleme de sănătate și părintele a deschis-o, nu a știut că nu e bine deloc, i-am spus eu că nu trebuie, și i-a zis doamnei să citească Acatistul Sfântului Vasile, miercuri și vineri.”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Dacă părintele a deschis cartea de rugăciuni și i-a citit acelei persoane, nu mi se pare nimic nepotrivit. Dacă doamna a constatat altceva, în contradicție cu rânduielile Bisericii, să adreseze Centrului Eparhial o sesizare prin care să ne semnaleze cele care i s-au părut nepotrivite.

Vă mulțumim!

„Bună seara!

Produsele de la Ferma Lucos se vând?”

A.

Doamne, ajută!

Produsele obținute se vor vinde după ce în parcarea care se amenajează vom organiza un magazin cu o astfel de destinație. Până atunci, îl puteți contacta pe părintele stareț Benedict, care vă poate da toate informațiile dorite.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfinția voastră, sunt absolvent al Secției de Muzică Religioasă din cadrul ….. Am avut bucuria de a scrie lucrarea de licență cu titlul Ciprian Porumbescu. În cercetările făcute am descoperit că ar fi partituri scrise în arhivele Bisericii Mirăuților din Suceava. Aș vrea să ajung la această biserică pentru a continua studiul și a-mi întocmi lucrarea de disertație. Pe lângă Biserica Mirăuților vreau să ajung și la Cernăuți, pentru a găsi partituri sau alte informații. Dacă ați putea să mă ajutați v-aș fi foarte recunoscător!

Vă mulțumim pentru răspunsurile date la fiecare întrebare!”

M.B.

Doamne, ajută!

Biserica Mirăuți trece acum printr-un proces semnificativ de transformare din parohie în mănăstire, așa cum a fost, și, ca atare, în următoarele luni nu va fi posibilă o cercetare a documentelor. În cazul în care va avea loc predarea-primirea arhivei și aranjarea ei într-un spațiu potrivit și vom constata că ceea ce vă interesează se află în respectiva colecție, vom face demersurile ce se impun în vederea obținerii aprobărilor necesare unui astfel de demers.

Mult succes pe mai departe!

Doamne, ajută!