Răspunsul ierarhului – 21 februarie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Bună ziua! Mă numesc ……, sunt din …….. (SV). Am o rugăminte, cu o întrebare. O doamnă îmi este nașă de cununie, fata acestei nașe se căsătorește anul acesta și vrea ca eu să o cunun. Vă rog să-mi spuneți dacă este bine ca eu să o cunun pe fiica nașei mele de cununie.”

F.F.

Doamne, ajută! Dacă sunteți cununată și dacă tânăra familie nu are o altă variantă, o puteți năși fără nicio problemă. Familie binecuvântată!

„Bună ziua. Am căutat în toată Scriptura și nu am găsit numele Duhului Sfânt.  Când îți faci cruce, spui în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh.

Aștept răspuns. Mulțumesc.”

S.B.

Doamne, ajută! Înclin să cred că ați citit o Scriptură străină textului revelat. Nici măcar versiunea Cornilescu nu Îl exclude pe Duhul Sfânt din text. Dacă doriți să găsiți mai ușor textele scripturistice în care este menționat Duhul Sfânt, lucrarea „Concordanță biblică” vă poate fi de un real sprijin. Lectură binecuvântată!

„Bună ziua!

Am nevoie de îndrumare privind următoarea situație. Sunt împreună cu nepotul soției fratelui mamei mele. Familia mea nu este întru totul de acord cu această relație, așa că am discutat cu diverși preoți privind legătura dintre noi, însă nu am putut primi un răspuns clar dacă este bine să continuăm sau nu. Unii spun că este o problemă, iar alții că este păcat să distrugi iubirea unor tineri. Am vrea să știm și dacă ar putea fi oficializată căsătoria. Sper ca Înaltpreasfinția Voastră să ne lumineze în acest caz!

Mulțumesc anticipat!”

A.M.

Doamne, ajută! Este un caz de cuscrie de tipul II, grad VI. Nefiind amestec ilicit de nume, este posibilă căsătoria. Pace și bucurii!

„Bună ziua!

Am rămas profund dezamăgită de preoții de la Biserica …. din …… Anul trecut în luna ianuarie a murit mama mea, eu am cumpărat un loc de veci în cimitir la ei. După înmormântare, eu am avut probleme mari cu fostul soț al mamei, că nu m-a primit în casă deloc și nici lucrurile personale nu a mai vrut să mi le dea. În luna februarie am luat de la biserică un act de concesiune pentru moștenire, anul acesta am decis să o mut pe mama la cimitirul de la ….. Anul trecut am făcut moștenirea și am trecut în moștenire și locul de veci unde a fost înmormântată mama. Am să merg în instanță cu acest preot, fiindcă am rămas dezamăgită cum un preot neagă după ce a primit o sumă de bani și a făcut un act de concesiune pe numele meu, acum zice că e locul lui. Păcat că se întâmplă lucruri așa urâte în biserici, fiindcă mi-a anulat actul de concesiune. Mulțumesc.”

R.I.

Doamne, ajută! Am încredințat nemulțumirea dumneavoastră părintelui inspector bisericesc, care va verifica cele semnalate de dumneavoastră. Pentru informații suplimentare veți fi contactată de sfinția sa. Vă mulțumesc!

„Bună ziua,

Întrebarea mea este simplă și se poate răspunde prin da sau nu: există taxe pentru înmormântare, cununie, botez? Din câte știu, acea cotizație care se dă peste an la biserică este considerată ca fiind cheltuiala mea în calitate de creștin. Dacă răspunsul este nu, atunci luați măsuri, căci se întâmplă mai în toate bisericile și se știe treaba aceasta. Dacă răspunsul este da, atunci nu ar trebui. În calitate de preot, ai un salariu care include toate cele bisericești. Mulțumesc.”

C.S.

Doamne, ajută! Nu există taxe stabilite de Consiliul Parohial pentru serviciile enumerate de dumneavoastră, ci pentru astfel de servicii sunt așa numitele contribuții benevole, care trebuie să fie moderate, și pentru care se taie chitanțe. Banii chitanțați sunt folosiți pentru salariile angajaților acelei parohii, care sunt plătiți din fonduri proprii, sau pentru diferite activități sociale, culturale, educaționale sau edilitare. Pace și bucurii!