Răspunsul ierarhului – 20 septembrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Binecuvântați și iertați, Înaltpreasfințite Părinte.

Iertați îndrăzneala și pâra, dar aveți un părinte (…) la ….. care face numai sminteală în biserică și afară. Vine la strană și se bagă peste toți și falsează tot, îi ocărăște pe cei de la strană că el e teolog și ceilalți nu știu, nimeni nu poate cânta după el, părinții de la strană se opresc din cântat când vine el, iar slujba o cântă el singur. Iar uneori vorbește de rău pe părinți și alți oameni la predică. Numai de capul lui face. Am observat asta și nu am putut să tac văzând cum îi necăjește pe ceilalți părinți. Faceți vă rog ceva cu el că face sminteală. Am spus și …. asta și nu-i poate face nimic că e …… Și nu spun numai din perspectiva mea, ci au spus și părinții.”

A.A.

Doamne, ajută!

Am redirecționat mesajul dumneavoastră, spre rezolvare, părintelui protopop în a cărui jurisdicție se află unitatea de cult.

Pace și liniște sufletească!

„O să ia Sfântul Sinod vreo dată atitudine împotriva …… care au acaparat Biserica, se consideră singurii ….. din Biserica Ortodoxă Română, au pus un monopol pe Biserică, atacă ierarhia, preoția, canoanele etc.?!!!! Cât îi mai tolerați???

Nu vedeți ce urât vorbesc de ……, chiar vă faceți că dormiți, doar că nu zic nimic de sfințiile voastre, dacă-i mai tolerați mult or să vă vină și rândul domniilor voastre… Chiar nu vedeți că și-au făcut o agendă în a ataca ….., bună, rea, decizia …… aparține ……., dreptul de o a contesta o are Sinodul, chiar vreți să se piardă autoritatea …. și fiecare să-și facă de cap, vreți să se ajungă la o schismă, ca să înțelegeți că trebuie să luați o decizie și să nu-i mai tolerați, chiar și ca simplu ierarh membru al Sfântului Sinod puteți lua atitudine, prin a face propunere sau a aduce în discuție în cadrul ședințelor sinodale această problemă, se vrea să se ajungă la o dezbinare în Biserica Ortodoxă Română, nu se vede ca aceasta încearcă acești ….., schisma între ierarhie, preoție, credincioși?!!!!

….. face …….

…. și …… atacă ….

Fraților, mai apără cineva Biserica Ortodoxă, ce face Sinodul, când ia o atitudine împotriva acestor fel de derapaje.

Iertați-mă.

P.S.: Vă rog să mă iertați pentru atitudinea mea din email-ul de dinainte, poate așa pare, a revoltă, sau chiar așa este… dar vă rog să înțelegeți că mă doare starea Bisericii de azi, toți o atacă, chiar și din interior, mă doare că nu mai văd unitate între episcopi, nu se ajută și nu se susțin, sau cel puțin așa percepem noi cei de jos…

De asta am cerut într-un mod revoltător prin întrebare să se ia odată o atitudine la nivel sinodal împotriva celor ….. care se comportă ca niște ….. în Biserica Ortodoxă Română și își permit să …”

M.G.E.

Doamne, ajută!

Suntem onorați când suntem vorbiți de rău și ne îngrijorează atunci când suntem vorbiți de bine, după cuvântul Mântuitorului, Care spune: „Vai vouă, când toți oamenii vă vor vorbi de bine!” (Luca 6, 26)

Pace și liniște sufletească!

„Bună ziua,

Înaltpreasfinția voastră, vin cu o întrebare ce are legătură cu viitorii noștri nași de cununie. Eu am botezat fetița fratelui meu. Menționez că am botezat-o singură, fără iubitul meu. Acum am decis să ne căsătorim și ne dorim ca fratele și cumnata mea să ne fie nași. Este posibil ca ei să ne cunune dacă eu sunt nașa fetiței lor?

Vă rog să ne luminați pentru a ne ajuta să luăm o decizie.

Vă mulțumesc!”

A.L.

Doamne, ajută!

Dacă nu aveți nicio altă variantă, persoanele propuse vă pot cununa.

Nuntă binecuvântată!