Protocol de cooperare între Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Arhivele Naționale ale României

În vederea dezvoltării organizaţionale a celor două instituţii şi din dorinţa de a le valorifica potenţialul prin derularea unor proiecte ştiinţifice comune, în concordanţă cu activităţile lor specifice, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, miercuri, 20 septembrie 2023 s-a semnat la București la sediul central al Arhivelor Naționale un protocol de cooperare.

Având în vedere că ambele instituţii promovează valorizarea patrimoniului cultural atât prin componenta sa administrativă, cât şi prin cea ştiinţifică şi culturală a documentelor deţinute, în spiritul recunoaşterii importanţei arhivelor în cunoaşterea istoriei şi culturii, în funcţionarea democratică a societăţii și în valorizarea istoriei învățământului românesc, s-a convenit ca un grup de specialiști să demareze procedurile de digitalizare a documentelor istorice referitoare la fosta Mitropolie a Bucovinei și a Fondului Bisericesc al Bucovinei, precum și documente postbelice referitoare la organizarea bisericească din județul Suceava.

Din partea Arhivelor Naționale protocolul de cooperare a fost semnat de domnul dr. Cristian Anița, în calitate de director al Arhivelor Naționale și de doamna Issabela Dumitrescu, consilier juridic în cadrul instituției amintite, iar din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a fost semnat de PC. Pr. Dr. Constantin Oprea, consilier cultural și de PC. Arhid. Dr. Vasile M. Demciuc, consilier monumente, patrimoniu și arhitectură bisericească.

Acest protocol de cooperare pune bazele unui fond documentar digital, ce ne dorim a fi de un real folos pentru cercetători, dar și pentru cei care doresc să cunoască istoria frământată a Bisericii Ortodoxe din Bucovina.

Adresăm alese mulțumiri domnului dr. Cristian Anița, director al Arhivelor Naționale pentru implicarea activă în acest măreț proiect de valorificare a patrimoniului documentar.