Răspunsul ierarhului – 20 octombrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Am un prieten și e cel mai bun prieten pentru mine, el este catolic, vrea să se căsătorească, eu îl voi cununa, dar trebuie botezat la ortodocși și am vorbit cu un călugăr, zice că nu pot dacă nu sunt căsătorit ,dar dacă îi botez copiii, da, zice eu să fiu catolic ca el ori rămân ortodox și el catolic. Duhovnicul când i am zis, a zis doar să se hotărască, prietenul meu e din județul Vaslui. El are 21, viitoarea soție a lui are 17 ani.”
A. M. C.

Doamne, ajută!

  1. Faptul că aveți un prieten, fie el și catolic, este lăudabil.
  2. Că dorește să se căsătorească, iarăși este de apreciat; evident, cu condiția că așteaptă majoratul viitoarei soții, dacă nu și-au dat deja acordul părinții în acest sens.
  3. Dacă dumneavoastră doriți să-i cununați, mai întâi trebuie să fiți dumneavoastră căsătorit și cununat la biserică. Altfel nu veți putea să le fiți naș de cununie.
  4. Copiii prietenului dumneavoastră îi veți putea boteza, desigur în ritul ortodox.

Pace și bucurie!

„Binecuvântați, părinte Calinic, am o întrebare despre fostul părinte … care a fost caterisit. După cum vedeți, el încă mai propovăduiește pe Facebook, Twitter etc. și mai văd și alții ca el. Din punctul meu de vedere este total exclus din slujire ca preot, după cum am înțeles eu. Întrebarea este: Are învățături eretice? (Amestecă mierea cu sarea? Interpretează scriptura după placul și înțelesul lui?) Vă mulțumesc, binecuvântați părinte și rugați-vă pentru mine, păcătosul ….”
M. B.

Doamne, ajută!

Persoana despre care faceți vorbire nu îmi este cunoscută și, din acest motiv, nu mă pot pronunța.

Pace și bucurie!