Răspunsul ierarhului – 20 februarie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinția Voastră!

Sunteți un ierarh pe care îl apreciez tare mult și mereu vă pomenesc în rugăciunile mele, deoarece sunteți omul Adevărului. Îmi doresc să vă întâlnesc și dacă binevoiți să îmi oferiți un autograf pe o carte scrisă de ÎnaltPreasfinția Voastră! Binecuvântați și iertați îndrăzneala!”

C. B.

Doamne, ajută!

Vă mulțumesc pentru că mă pomeniți în rugăciunile dumneavoastră.

Cât despre dorința de a mă întâlni, nu știu în ce măsură este posibil acest lucru, mai ales dacă nu sunteți din eparhia Sucevei. Din acest motiv, vă îndemn să scrieți o adresă la care să vă trimit una din cărțile mele. Dacă aveți vreun titlu preferat, de îndată ce voi primi adresa dumneavoastră, vă voi trimite neîntârziat.

An cu mult bine!

„Doamne, ajută!

E păcat să mergi în club în noaptea de sâmbătă spre duminică?”

I. A.

Doamne, ajută!

Sunt cluburi și cluburi. Depinde în ce club mergi. Dacă mergi într-un club al scriitorilor, al oamenilor de știință sau al oamenilor de afaceri, însă fără alte ascunzișuri, etc. nu este păcat. Dar dacă mergi într-un club în care crucile sunt crucificate, categoric este păcat. Așa că trebuie discernământ maxim în tot ceea ce facem.

Pace și bucurie!

Rog și cer iertare … cred că mesajul meu este mai mult un strigat de mângâiere, întărire…

De 22 de ani sunt imobilizată în scaun cu rotile, anul acesta împlinind 33 de ani… Nu am fost iubitoare de Dumnezeu de când m-am îmbolnăvit, adică de la 11 ani, ci după ceva ani .. din 2009, când pe lângă neputința trupului au mai venit și alte încercări.

Momentan trăiesc iubind tot ce ține de Dumnezeu, deși nu mă pot afirma și lăuda cu dragoste mea fierbinte pentru EL, deoarece greșesc căzând. Dar mă pot lăuda cu dragostea Sa pentru mine.

Tânjesc după Dumnezeu, tristețea mea este mare când nu reușesc să ajung la biserică, de obicei plătesc mașină pentru aceasta.

Când sunt în biserică, înviez, când am duminici consecutive acasă, cu greu reușesc să am o stare potrivit credinței vii și lucrătoare. Petrec în pat, în neputință, cu rugăciunea, cu lucrul metaniilor, sub ascultare de duhovnic. Însă de cele mai multe ori îmi simt sufletul plângând după Dumnezeu, gol (parcă); durerea ispitelor și suferința devin apăsătoare…

Mi-aș dori să fiu mai VIE, indiferent că sunt în pat duminică de duminică (din cauza că nu am cum sau nu pot ajunge la biserică, așa în scaun cu rotile fiind). Mi-aș dori să mă întăresc și să fiu mai puternică în credință, să simt harul mai mult, indiferent de încercare sau condiție fizică.

Rog să îmi fie cu iertare cele scrise. Iertați-mă. Rog un cuvânt de întărire, de îndreptare, de bucurie!

Iertați-mă, Cu aleasă prețuire, G.Z.”

Doamne, ajută!

Întrucât sfaturile în astfel de cazuri sunt de prisos, vă trimit această rugăciune din cartea de rugăciuni pe care am alcătuit-o când eram episcop-vicar.

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel Ce vindeci bolile cele trupești și sufletești ale oamenilor, rogu-mă Ție, multmilostive Doamne, trimite harul Tău cel tămăduitor și ridică din patul durerilor și din așternutul chinuirii pe roaba Ta G. care, asemenea slăbănogilor de la Vitezda și Capernaum, așteaptă cu credință să dobândească mulțimea milei Tale.

Depărtează, Bunule și Iubitorule de oameni, pentru rugăciunile tuturor sfinților, chinurile cele cumplite de la roaba Ta G., precum odinioară le-ai depărtat de la Enea din Lida, care de opt ani zăcea în pat.

Ridic-o din neputința trupească și sufletească, pentru rugăciunile și lacrimile celor care o veghează. Și precum ai ridicat-o din moarte, prin rugăciunile Apostolului Tău Petru, pe Tavita din Iope, așa o ridică și pe roaba Ta, că Tu ești vindecătorul sufletelor și al trupurilor noastre, Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață Făcătorului Tău Duh, acum și pururea și in vecii vecilor. Amin.”

Dumnezeu să vă asculte rugăciunea și, dacă dumneavoastră considerați că putem distribui rucodeliile la care lucrați sau vă putem fi de folos în vreun fel, vă asigur de toată disponibilitatea noastră. Dumnezeu să vă aibă în Sfânta Lui pază!