Răspunsul ierarhului – 20 august 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Săru’mâna!

Se poate lua Agheasmă după Sfânta Împărtășanie și nu vin?

Este greșit acest lucru?”

I. P.

Doamne, ajută!

Rânduiala este ca după Sfânta Împărtășanie să se ia puțin vin și prescură. Doar în perioada celor opt zile de după Bobotează se obișnuiește ca, după ce credincioșii s-au cuminecat, să ia Agheasmă Mare și anaforă. Desigur, se înțelege că, dacă cineva este foarte bolnav și nu are voie să bea niciun pic de vin, după Sfânta Împărtășanie poate să ia un păhărel cu apă, Agheasma Mare având în Biserică rolul și rostul ei sfințitor.

Pace și bucurie!

„Papa de ce locuiește într-un apartament modest, iar Patriarhul Daniel și ceilalți ierarhi în reședințe mari?

Papa de ce se plimba cu autobuzul când era arhiepiscop, ierarhii BOR de ce se plimbă în mașini de lux și nu cu autobuzul?

Papa de ce e smerit și ierarhii BOR nu?” 

S .T.

Stimate domnule,

Nu mă îndoiesc de smerenia niciunui prelat din altă Biserică, dar nici nu putem spune că reședințele noastre episcopale, la o anumită evaluare, le întrec pe ale acelora. În plus, cu foarte puține excepții, reședințele arhiepiscopale au fost ridicate cu mult timp înainte, de către predecesori, fiind clădiri ce au zeci sau sute de ani. Pentru a vă edifica, aveți nevoie de ceva timp. Cât despre mașini, cred că este pertinent faptul că, un demnitar, fie el și ierarh, are nevoie de o mașină bună de teren. Altfel, în parohiile greu accesibile (și încă sunt multe), riscă să ajungă cu întârziere la evenimentele stabilite. Așadar, astăzi, o mașină bună nu mai este un moft, ci o necesitate.

Pace și bucurie!

„A răbda asuprirea venită de la aproapele asupra noastră e o faptă a milei sufletești și e chiar exemplul Mântuitorului arătat prin patima Sa, care S-a dat pe Sine însuși la moarte ca un miel blând (Ieremia 11, 19). Totodată, Dumnezeu aude glasul celor asupriți care strigă către El

și îi pedepsește pe asupritori (Ieșirea 22, 23). Văzând aceste două căi pe care le avem în fața asupririi, anume fie a răbda, fie a ne îndrepta către Dumnezeu pentru a-l pedepsi pe asupritor, întreb: De ce e mai bine să răbdăm asuprirea – iertând și rugându-ne pentru

asupritor – și nu să ne rugăm lui Dumnezeu să-l pedepsească pe aproapele care ne asuprește, pedeapsă care ar putea duce la îndreptarea sa și care exclude răzbunarea?”

L. T.

Doamne, ajută!

Răbdăm după modelul Iisus Hristos și nu ne rugăm ca Dumnezeu să-l pedepsească pe asupritor pentru că suntem siguri că faptele aceluia vor fi taxate de Dumnezeu, indiferent că-L rugăm sau nu în acest sens, după cum au fost pedepsiți toți persecutorii și asupritorii creștinilor.

Pace și bucurie!

„Săru’mâna,

Zilele trecute am accesat un link în care era un formular pentru primirea câtorva cărți religioase. Am completat toate datele mele și am primit mesaj că vor veni la poștă. Dar am verificat mai bine și nu cred că au legătură cu credința ortodoxă.

Ce aș putea face?”

M. C.

Stimate domnule,

Vă recomand să faceți retur la acele cărți, întrucât nu vă vor ajuta în demersul dumneavoastră duhovnicesc. Cât despre cărțile religioase cu caracter duhovnicesc, vă așteptăm pe pagina www.arimateea.ro pentru a vă alege orice carte doriți; transportul se face prin curier, oriunde în țară. Iar pentru ajutorul dumneavoastră, vi se poate oferi un pachet până la 100 lei, în mod gratuit!

Doamne, ajută!

„Doamne, ajută!

De ce … îl are încă în funcție pe …?  (Întrebare la care nu aștept răspuns oficial, doar v-o adresez personal).

Suntem convinși că există numeroși …, în special din …, care ar putea aduce o nouă schimbare pozitivă la …. Nu e din invidie, nu e din răzbunare, nu este din niciun motiv anume că vă scriu acest mesaj (pe care vă rog să nu îl publicați pe pagina ASR), este doar o simplă curiozitate, la care totuși nu aștept un răspuns personal sau oficial. Au plecat destui din …, poate ar fi cazul ca în acest …  să fie adusă o nouă persoană integră care să ajute la buna funcționare a Arhiepiscopiei.

Nu transmit mai multe, doar o idee simplă și umilă, o curiozitate, totodată anonimă.

O remaniere, ca în cazul miniștrilor de exemplu, este deseori binevenită. Fiind unii prea vechi pe un post, capătă idei noi, deseori neștiute de conducere, idei care pot fi puse sub semnul întrebării.

Toate cele bune.

 (Asta este tot ce vă transmit, nimic în plus pentru moment).

Mulțumim pentru deschiderea de care dați dovadă!”

I. P.

Doamne, ajută!

  1. Ca cel care lucrez de doi ani cu persoana vizată, răspunsul este unul singur: pentru că este bun în funcția deținută.
  2. Vă asigur că formula din care face parte și această persoană este printre cele mai eficiente.
  3. Realizările se pot vedea cu ochiul liber, dacă ochiul este curat.
  4. Dacă doriți o mică dare de seamă în acest sens, vă așteptăm cu drag.

Pace și mult ajutor de la Dumnezeu!