Răspunsul ierarhului – 2 mai 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Hristos a înviat!

Părinte Arhiepiscop, iertat să ne fie dar ar trebui să aveți mai multă grijă când aprobați să se desfășoare evenimentele culturale.

Am stat azi împreună cu copiii noștri peste cinci ore în soare și nemâncați pentru că programul de la Muzeul Satului Bucovinean nu a fost nici bine organizat și nici respectat.

Am fost chemați să vedem cum alții primesc câte 4 rânduri de cadouri și copiii noștri nu? Au primit profesorii și preoții diplome și icoane și copiii noștri au plecat plângând pentru că au stat atâtea ore acolo fără să fie măcar urcați pe scenă dacă nu și premiați?

Câți bani s-au cheltuit cu toată activitatea aceasta? Din buzunarul cui? De ce nu i-ați chemat acolo pe copiii săraci, care n-au văzut niciodată cetatea și muzeul? Era mai de folos decât să urce pe scenă ….., cu copiii …. și să ne spună că ei reprezintă centrul de tineret.

Ce sunt centrele acestea de tineret? Că trei sferturi din cei prezenți erau copii. Cei mai mulți sunt copii din școli și nu din parohii, folosiți și trași în toate direcțiile așa cum dorește consilierul dumneavoastră.

Dacă tot ne-au purtat pe drum până la Suceava măcar să le fi dat câte o carte fiecăruia. Unii au primit premii, icoane, cărți și diplome și alții chiar nimic. Îi învățați că așa e în viață. Unii la altar și alții pe hotar. 

Pe ce criterii s-au dat premiile? De ce s-a ținut cont? Că i-au urcat pe scenă și cei care prezentau nu le știau nici măcar numele. Ce-i recomandă pe membrii juriului? Ce căuta ….? Numai pentru că e …..? Ce știe ea despre tradiții? Ce știe despre costumul popular?

Ne-au cântat jumătate de oră cei de la Oastea Domnului. Care-i legătura lor cu tradiția străveche din satele noastre și ostași?

A fost vorba că-i pentru Duminica Mironosițelor. Din toți cei care erau acolo numai inspectoarea le-a spus femeilor un cuvânt și la mulți ani.

Nu știm ce vreți cu adunările acestea, o amestecătură, știm numai că ne-am văzut copiii ținuți în soare ceasuri întregi, că n-au înțeles de ce au fost aduși acolo și că au plecat supărați și nedreptățiți.

Poate încercați să mai îndreptați câte ceva.

Hristos a înviat!”

G.C.

Adevărat a înviat!

Fiind prima ediție, unele stângăcii au fost inevitabile. Probabil ca la a doua ediție organizatorii vor fi mult mai atenți la detalii.

Pace și multă liniște sufletească!

„Hristos a înviat!

Înaltpreasfinția Voastră, de ce unii ce dețin funcții în Biserică promovează ideile unui om ce vorbește așa? Considerați că e un limbaj corespunzător pentru un intelectual, ce vrea să se schimbe Biserica în funcție de propunerile lui?”

D.A.

Adevărat a înviat!

Întrebarea dumneavoastră, iertat să-mi fie, dar mă depășește. Probabil chiriarhul din eparhia din care face parte distinsul domn v-ar putea da un răspuns pertinent.

Doamne, ajută!

„Știu că fostul …. de la …. a fost schimbat de Înaltpreasfinția voastră pentru că …… Acum, …. e …. la mănăstirea ….. din ….., iar …… este acum …. acolo. De ce unii episcopi îi iau de buni pe unii care sunt schimbați disciplinar din funcție?”
M.M.

Hristos a înviat!

Este bine ca fiecărui om care greșește să i se mai acorde o șansă. Probabil că despre această șansă dată lor în Episcopia …… este vorba.

Dumnezeu să fie cu noi, cu toți!

„Hristos a înviat! Recent, am avut niște neînțelegeri cu părinții mei și am decis să plec de la ei. Tatăl meu este recăsătorit, iar mama mea naturală este decedată. El nu a participat deloc la creșterea mea, ci doar abia după vârsta de 10 ani. Eu nu port ură pe el și i-am cerut iertare pentru comportamentul pe care l-a avut și prefer să nu mai am nici o tangență cu el. Duhovnicul mi-a spus că nu mă va mai împărtăși dacă nu îl voi vizita, cu toate că nu pot, deoarece mi se par foarte grave insultele pe care mi le-a adresat mie și soției mele. Cum ar trebui sa procedez?

Iertați și binecuvântați.”

C.S.

Adevărat a înviat!

Dacă întâlnirile cu o persoană vă tulbură liniștea sufletească și a familiei, este bine să stați cât mai departe de acea persoană. Fiind însă vorba de tată, deși nu a avut nicio contribuție la creșterea și formarea dumneavoastră, este bine, dacă veți considera că are nevoie de susținere, să nu ezitați să i-o acordați, din multul sau puținul dumneavoastră. Dacă cele materiale îi prisosesc, încercați să-l cercetați săptămânal măcar telefonic și să nu lipsească numele lui din rugăciunile dumneavoastră.

„Hristos a înviat!

Binecuvântați, Înaltpreasfințite Părinte!

Iertați, dar voiam să știu despre situația Părintelui …….

Fusese acum 2 ani propus pentru caterisire, din câte știu, dar de atunci, nu am mai citit vreun alt comunicat care să menționeze că a fost caterisit.

De atunci, a tot făcut slujbe în locul unde se află, și le-a și postat online, inclusiv Sfinte Liturghii.

E destul de îngrijorător, dat fiind că cineva mi-a spus că ar fi fost caterisit, dar ca să aflu definitiv, am zis că cel mai bine pentru popor este să întreb pe Înaltpreasfinția voastră, nu numai din proprie inițiativă, ci și la rugămintea altora care sunt de asemenea îngrijorați.

Are destui urmăritori, și teamă mare îmi este ca aceia să se piardă.

Eu am fost mai ferit de acest fenomen, căci nu locuiesc la Suceava, și cel mult am ascultat acum 2 ani ce spunea pe live, să știu mai bine dacă este sau nu cu adevărat ortodox, dar unii locuiesc pe acolo, și chiar participă la slujbele care le face acesta.

 

Binecuvântați, Înaltpreasfințite!”

T.M.

Adevărat a înviat!

Deși Consistoriul Monahal a propus pedeapsa maximă, totuși, la sugestia exarhului de zonă, care și l-a asumat, părintelui despre care faceți vorbire i s-a dat un timp de îndreptare. În momentul în care se va constata că nu s-a îndreptat, renunțând la apariții care nu fac bine Bisericii, voi semna propunerea Consistoriului. Doamne, ajută!