Corala „Ciprian Porumbescu” are nevoie de sprijin pentru a reprezenta Bucovina și România la World Choir Games – Coreea de Sud

Compozitorul Ciprian Porumbescu, geniu al Baladei românești, ne este și astăzi aproape prin moștenirea muzicală deosebită pe care a dăruit-o urmașilor, dar și prin activitatea cultural-artistică pe care o desfășoară corala care îi poartă cu cinste numele.

Corala „Ciprian Porumbescu” îi așteaptă pe cei care îndrăgesc muzica polifonică luni, 5 iunie 2023, la un concert extraordinar „In memoriam – Ciprian Porumbescu – 140 de ani”, aflat la cea de a VI-a ediție. Această întâlnire este menită să aducă în prim plan opera renumitului compozitor, dar și să contribuie la strângerea fondurilor necesare participării la cea mai mare competiție de muzică corală din lume, World Choir Games, desfășurată în luna iulie a acestui an la Gangeung, Coreea de Sud. România va fi reprezentată în cadrul acestui concurs mondial de Corala „Ciprian Porumbescu” la categoriile „Folklore a cappella” și „Musica Sacra a cappella”, în urma selecției grupurilor înscrise la această ediție.

Domnul Alexandru Semeniuc, dirijor al coralei, cu o activitate vastă în domeniu, a mărturisit faptul că repetițiile pentru acest concurs au început cu ceva vreme în urmă. „Ne desfășurăm activitatea în vederea pregătirii celor două categorii ale concursului, muzică sacră și muzică folclorică pentru care pregătim câte 4 piese, respectiv 5, la cea de-a doua secțiune, programul fiind puțin mai restrâns acolo. Piesele sunt de factură mai arhaică, să le spunem așa, și de întindere mai mică. De asemenea, putem spune că reprezintă întreg plaiul nostru românesc, pentru că sunt de diferite genuri, nu neapărat în sensul de gen vocal sau instrumental, ci în sensul de perioadă și locație: de unde au fost culese și aranjate de către anumiți compozitori. Astfel îl avem pe Adrian Pop din zona Transilvaniei cu Vine hulpe de la munte, îl avem pe binecunoscutul Alexandru Pașcanu din zona capitalei, iar din zona Moldovei, pe Grigoraș Dinicu, Hora Staccato, aranjamentul aparținând domnului profesor Nicolae Gâscă. La categoria muzică sacră avem 4 piese, din care 2 internaționale, una reprezentativă pentru perioada respectivă, 1400-1500, Misere mei de Gregorio Allegri, o piesă de factură sublimă, cred că ar fi cel mai potrivit cuvânt, pentru că reușește să combine niște sonorități corale cu solistice și de grup solo. Avem, de asemenea, și 2 piese românești, una aparținând compozitorului Pascal Bențoiu, Te slăvesc pe tine, Părinte, cu versuri din Sfânta Scriptură, și una aparținând compozitorului Gavriil Muzicescu, un întreg concert în 3 părți pe care îl interpretăm, cred eu, bine, și încercăm să aducem un suflu nou de viață împreună cu ai noștri colegi.”

Din nefericire, bucuria acestei performanțe este umbrită de imposibilitatea acoperirii costurilor care presupun transportul, masa și cazarea celor 28 de coriști selectați. Pentru a lua parte la acest eveniment extraordinar, membrii corului au nevoie de un sprijin financiar de aproximativ 60.000 euro (300.000 de lei), suma minimă estimată. Așadar, cei care doresc să împlinească acest vis, o pot face atât prin achiziționarea biletelor la ineditul concert, cât și prin donațiile în conturile Asociației Sing Bucovina, sub egida căreia se află astăzi Corala „Ciprian Porumbescu”.

Potrivit organizatorilor, artiști de seamă și colaboratori ai unor instituții de renume din țară precum Opera Națională Română din București, Opera Națională Română din Iași, Filarmonica „George Enescu” din București și Teatrul „Bulandra” din capitală se vor alătura Coralei „Ciprian Porumbescu” la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, de la ora 19:00, pentru a aduce un omagiu celui care a fost cel mai cunoscut compozitor al acestor meleaguri ale Bucovinei, la 140 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Prin acest concert va fi scoasă la lumină o serie de interpretări muzicale și scenice, care propun să aducă un omagiu vieții și creației lui Ciprian Porumbescu, precum și a altor compozitori români de seamă.

Între invitații speciali ai evenimentului prezentat de actrița Daniela Nane se vor număra Ana Cebotari, Andrei Lazar, Victor Zaharia, Valentina Tablan-Popescu și Alexandrina Stan, acompaniați la pian de Adina Florentina Alupei, Maestru Corepetitor al Operei Naționale Române Iași. Sub bagheta dirijorală a lui Alexandru Semeniuc, conducerea artistică este asigurată de pr. Ionuț Lucian Tablan-Popescu.

Domnul Ionuț-Vichentie Ilisoi, manager al coralei și președinte al Asociației Sing Bucovina din Suceava a împărtășit aspecte inedite ale istoricului coralei care duce mai departe numele compozitorului de la Stupca, precum și detalii despre bucuria participării acesteia la cea mai importantă competiție muzicală de pe întreg mapamondul.

„Corala Ciprian Porumbescu din Suceava a fost reînființată în anul 2012 de către subsemnatul și părintele profesor Lucian Tablan Popescu, dirijorul coralei. Dar avem un istoric mai frumos, în sensul că noi continuăm o tradiție istorică început în 1867 de către Ciprian Porumbescu și profesorul de muzică al acestuia, Ștefan Nosievici. Cu precădere, denumirea de Corul Ciprian Porumbescu a fost folosită pe 16 iulie 1903, atunci când s-a înființat, de fapt, Reuniunea de cântări, devenită mai apoi Reuniunea muzical dramatică Ciprian Porumbescu. Deci iată, legal vorbind, anul acesta corala Ciprian Porumbescu, în iulie va împlini chiar 120 de ani de existență. (…) Noi avem o experiență în concursurile europene prin mai multe medalii de aur și argint obținute în cei 11 ani de la reînființare. Corala aparține Asociației Sing Bucovina din Suceava și are, bineînțeles, ca bază membrii coriști suceveni, dar și membri din Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Cluj, din Oradea și, bineînțeles, și colaboratori din Republica Moldova. (…) Sperăm ca cei 28 de membri care ne vom deplasa în Coreea să ne întoarcem cu cel puțin 2 medalii, de ce nu cât mai viu colorate.”

De la reînființare, Corala „Ciprian Porumbescu” și-a asumat rolul de ambasador al muzicii corale în Nord-Estul României, mai ales de pe meleagurile bucovinene, în toți acești ani realizându-se parteneriate cu Ambasada României din Elveția, Israel, Consulatele României din Genova, Milano, Lyon, München, Parlamentul Bavarez din München, Centrul Cultural Român din Neuchâtel, Universitate „Ștefan cel Mare” Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, precum și alte multe comunități românești din diaspora.

Deși în componența coralei mixte există membri din mai multe orașe ale țării, majoritatea dintre aceștia se regăsesc și în corul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Prezența acestui cor împodobește în mod deosebit slujbele oficiate în fiecare duminică la Mănăstirea care adăpostește moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni.

Cei care doresc că contribuie concret la reprezentarea României la Jocurile Corale Mondiale din Coreea de Sud o pot face achiziționând bilete la concertul din data de 5 iunie sau donând în următoarele conturi:

ASOCIAȚIA „SING BUCOVINA/BUCOVINA CANTA”

CUI: 41882825

BIC/SWIFT: BTRLRO22

IBAN: RO63BTRLRONCRT0527171601

IBAN: RO89BTRLCHFCRT0527171601

IBAN: RO13BTRLEURCRT0527171601

[email protected]

+40 743 880 485

Irina Ursachi