Răspunsul ierarhului – 18 martie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Bună ziua, sunt un enoriaș al Parohiei ….. și am niște nelămuriri. Avem în parohie circa …. familii, avem construite …biserici mai mici, în acte figurează (capele) pe … și anume …., suntem în construcție la biserica din …. și suntem cu un singur preot. Ne-ar mai trebui un preot, că unul singur nu se descurcă. Avem casă parohială cu toate dotările; centrală, baie etc. liberă de locuit. La Școală … nu avem preot să facă religie. Mai menționez că preotul paroh este …. la o societate cu …. și nu prea are timp. Este localnic, provine dintr-o familie numeroasă, mulți enoriași se spovedesc pe unde apucă, că mulți sunt neamuri cu preotul paroh, și am avea rugăminte la dumneavoastră și la bunul Dumnezeu, poate rânduiește și în …. ca să nu fie închise aceste biserici, mai ales pe timpul Postului, și să mai avem un preot, să fie străin, ca să putem să ne spovedim.

Doamne, ajută și post binecuvântat.”

Anonim

Doamne, ajută!

Încercăm să găsim soluții, fără să împovărăm însă parohia mamă.

Post cu mult spor duhovnicesc!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Calinic!

Am achiziționat cartea Canonul cel Mare, format A4, ediția 2018, și este o carte foarte bine structurată. Dacă un mirean dorește să facă Pavecernița Mare acasă (deși este de recomandat să meargă la biserică), există un impediment sau o oprire să nu rostească anumite rugăciuni și Evanghelia zilei respective din cadrul Pavecerniței Mari? Sunt conștient că acolo unde scrie că zice preotul ectenie, ecfonis și otpust, noi mirenii nu avem voie să rostim. La majoritatea rugăciunilor nu scrie că zice preotul, dar este rugăciunea de la pagina 75 unde scrie că o zice preotul. La sfârșit scrie că în locul ecteniei și otpustului se zice o rugăciune de către călugări sau mireni.

Post binecuvântat cu mult folos duhovnicesc!”

B.V.

Doamne, ajută!

Vă doresc citire cu mult folos. Acolo unde preotul ar trebui să rostească ecfonisul, dumneavoastră veți spune: „Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne pe noi. Amin”.

Post binecuvântat, cu multă lucrare duhovnicească!