Răspunsul ierarhului – 17 noiembrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Blagosloviți și iertați!

Participând la o discuție, a apărut o contrazicere despre faptul dacă este păcat a dansa. Fiind scris în îndreptarul de spovedanie că este păcat a dansa… și a purta verigheta.

Contra argument pentru acest lucru au venit mai multe evenimente care, fiind organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfinției voastre, s-a și dansat (adevărat că pe muzica populară).

Blagosloviți și ne iertați pentru întrebarea poate nepotrivită și îndrăzneala noastră!.”

G.M.

Doamne, ajută!

Cum să fie păcat să porți verigheta, când aceasta este pusă pe deget, atunci când te logodești, de mâna preotului ajutat de nași? Cât despre dans? Canoanele interzic dansurile lascive, nu pe cele care reprezintă cultura unui popor.

Faptul că tinerii ascoreni au dansat, îmbrăcați în costume populare, arată că sunt persoane atașate de tradițiile populare și nu se dezmint de moștenirea culturală a poporului nostru.

Pace și liniște sufletească!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite.

Vă trimit o întrebare, cum puteți accepta sfințirea cazinoului din Vatra Dornei? Creștinii se smintesc să vă vadă acolo! Nu credeți că e împotriva credinței să acceptăm jocurile de noroc (care e sic! de la diavol)?”

C.U.

Doamne, ajută!

„Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei despre care faceți vorbire nu a avut niciodată statutul unui cazinou, deoarece în interiorul lui nu s-au jucat niciodată jocuri de noroc, ci a funcționat ca un spațiu de recreere, în care se organizau diferite activități cultural-artistice. După renovare și redeschidere, cazinoul va funcționa drept centru muzeal multicultural. Așadar, voi sfinți acest centru.

Multă liniște sufletească!

„Doamne, ajută!

Înaltpreasfinția Voastră,

După cum se știe, Biserica condamnă sinuciderea ca păcat împotriva Duhului Sfânt și cel ce recurge la acest gest nu e pomenit la slujbe etc.

Dar care e atitudinea și răspunsul Bisericii când e vorba, totuși, de un copil de 13 ani, ca în cazul de față? Dumnezeu ține cont de vârsta vulnerabilă a minorului?”

A.

Doamne, ajută!

Și în cazul sinucigașilor Biserica face nenumărate concesii, ținând cont de la caz la caz de factorii endogeni sau exogeni.

Cât despre copilul despre care faceți vorbire, să lăsăm acest trist caz în analiza medicului, psihologului, asistentului social și, nu în ultimul rând, a duhovnicului.

Bine ar fi să fim mai atenți la cei de lângă noi, fiindcă fiecare sinucidere este un strigăt de ajutor pe care nu l-a auzit nimeni.

Dumnezeu să ne ferească de asemenea drame!