Răspunsul ierarhului – 17 mai 2025

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Bună ziua!

Ce măsuri a luat Arhiepiscopia în vederea protejării … de eventuala răzbunare a …?

Dar acuzațiile aduse … se investighează?

De ce … nu trăiesc în comuniune, ci se bălăcăresc in interviuri?

De asemenea, având în vedere critica adusă … pe site-ul eparhiei, de ce a mai primit o distincție din partea dumneavoastră, daca e așa cum a fost creionată în comunicatul de presă?”

A. O.

Hristos a înviat!

Ordinele eparhiale se conferă de către chiriarhul locului la propunerea exarhilor, administrativ și de zonă, în cazul monahilor și monahiilor, respectiv a protopopilor, în cazul preoților de mir. Cât privește comunicatul, nu s-a dorit a fi o critică adusă cuiva, ci doar o lămurire a unor afirmații cuprinse în acel interviu.

Cât privește a doua problemă ridicată, nouă stareță are lucruri mult mai importate de făcut și, vă asigur, nu are timp de răzbunări pe nașa ei de călugărie.

Doamne, ajută!

„Hristos a înviat!

Există o tradiție în popor conform căreia finii (atât de cununie, cât și de botez) au datoria față de nași de a „închina colacii”, iar în cazul în care acest fapt nu este respectat se consideră a fi un păcat săvârșit de fini. Există un fundament religios al acestei tradiții? În caz afirmativ, ce repercusiuni pot apărea în situația în care din varii motive nu s-au păstrat legăturile dintre fini și nași, iar această tradiție nu s-ar respecta?

Doamne ajută!” 

Anonim

Adevărat a înviat!

Păcatul nu constă în faptul că nu s-au dat colacii nașilor, ci în faptul că s-a rupt comuniunea dintre nași și fini.

Ca atare, reînnodați legătura, ca să puteți mânca din colacii respectivi la masa comuniunii.  

Doamne, ajută!

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic,

Vă rog să-mi permiteți să vă adresez o întrebare care mă frământă și pentru care aș avea nevoie de îndrumare duhovnicească. Viitorul meu soț a botezat fetița surorii lui. Iar acum, sora lui și soțul ei doresc să ne fie nași de cununie. Am auzit însă că nu ar fi potrivit din punct de vedere bisericesc, că se „întoarce crucea” sau că s-ar încurca rânduiala duhovnicească.

Vă rugăm cu respect să ne lămuriți dacă este permis.

Vă mulțumim din suflet pentru timpul acordat și pentru îndrumare.”

A. M.

Hristos a înviat!

Potrivit ar fi să nu existe această înrudire spirituală în exces. Dar, dacă nu s-a oferit altă familie să vă fie nași și nu aveți nicio altă soluție, să fiți binecuvântați!

Doamne, ajută!

„Hristos a înviat!

Care este cel mai mare ctitor din Arhiepiscopia Sucevei?”

A. O.

Adevărat a înviat!

Sunt mulți ctitori mari în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: domnii Bogdan I, Ștefan cel Mare, Bogdan al III-lea, Petru Rareș, Miron Barnovschi, Alexandru Lăpușneanu, Movileștii, logofătul Ioan Tăutu, logofătul Gavriil Trotușan, hatmanul Luca Arbore, logofătul Toader Bubuiog, mitropolitul Grigore Roșca, mitropolitul Anastasie Crimca pentru a numi doar câțiva. Restul sunt cu siguranță în atenția lui Dumnezeu, Care este cel mai în măsură să aprecieze care dintre ei este mai mare.

Pace și liniște sufletească!

„Hristos a înviat!

Ce hramuri poartă biserica din Comuna Fântâna, spre Comuna Forăști, cea de lemn? Întreb pentru că îmi place să merg la hramuri și mi-e drag, ne încărcăm cu energia Duhului Sfânt.”

A. M. C.

Adevărat a înviat!

Cred că cel mai bine este să căutați paginile de internet ale bisericilor care vă interesează, aflând astfel răspunsul la majoritatea întrebărilor dumneavoastră.

Pace și bucurie!