Răspunsul ierarhului – 16 iulie 2025

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic,

Vă scriu cu nădejde pentru a vă întreba dacă Editura Crimca ar accepta să publice o carte cu conținut religios pe care am scris-o acum 14-15 ani, am publicat-o acum 10 ani și pe care aș dori să o republic într-o variantă revăzută și adăugită. Ediția anterioară s-a epuizat demult.

Este vorba despre un jurnal de pelerin la Sfântul Munte Athos, pelerinaj efectuat în anul 2009. Cartea a fost citită de către părintele meu duhovnic și am primit binecuvântare pentru a o publica. Menționez că aparțin Eparhiei … .

Am zis să încerc și la Editura Crimca să public această carte, după ce am încercat și la alte edituri creștin-ortodoxe din țară, dar care au refuzat din diferite motive (cartea a mai fost publicată, nu se va vinde etc.). Vara trecută fiind într-un pelerinaj la mănăstirile din Moldova și intrând și la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava am fost plăcut impresionat de multitudinea de cărți duhovnicești publicate de către Editura Crimca, cărți găsite la pangar.

Această carte doresc să o public spre slava lui Dumnezeu, nu sunt interesat de câștiguri materiale, motiv pentru care nu am nicio pretenție financiară în caz că se dorește a fi publicată.

Cu deosebit respect,

…”

A. B.

Doamne, ajută!

Vă mulțumim pentru aprecieri.

Pentru publicarea volumului la Editura Crimca vă rog să vă adresați Sectorului Cultural, la adresa de mail [email protected]. Mult succes!

„Sărut dreapta și binecuvântați Părinte Arhiepiscop.

Pe o rețea de socializare există o pagină ce se numește Practică de cult, în care se evidențiază cum trebuie normal a se sluji în diferitele situații și asemenea ce țin de tipic și de învățătura Biserici Ortodoxe în general.

Diaconul! Neavând plinătatea harului, are dreptul canonic să administreze el Sfintele Taine? Și care sunt restul îndatoririlor acestui prim slujitor, despre care eu știam că el are mai mult folos în a ajuta episcopul sau preotul?

Multe urări de sănătate din părțile Banatului ocrotite de Sfântul Ierarh Iosif cel nou de la Partoș.” 

R. L.

Doamne, ajută!
Diaconii au multiple atribuții în cadrul Bisericii: liturgice, pastorale, administrative, sociale, culturale, misionare etc.
În general, activitatea liturgică a diaconului este în strânsă legătură cu cea a episcopului sau a preotului – rolul și atribuțiile diaconului, dar și cum au evoluat de-a lungul timpului, sunt prezentate, de exemplu, de pr. prof. dr. Ene Braniște în „Liturgica generală”. Diaconul nu face nimic fără binecuvântarea acestora, deci nu poate administra Sfintele Taine de unul singur.
Pace și bucurie!