Răspunsul ierarhului – 15 septembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

De ce Mântuitorul a respins-o inițial pe femeia canaaneancă, i-a vorbit oarecum dur, iar apoi i-a împlinit cererea? De ce se citește această Evanghelie la Maslu?”

A.A.

Doamne, ajută!

  1. Ca să vă edificați, citiți comentariul dr. Vasile Gheorghiu la Evanghelia de la Matei 15, 21-28.
  2. Fiind o minune, Părinții Bisericii au considerat că este potrivită să fie citită în cadrul săvârșirii Tainei Sfântului Maslu.

Cu Dumnezeu înainte!

„Înaltpreasfinția Voastră,

Vă rog să-mi îngăduiți să vă adresez doua întrebări. Una legată de o rânduiala a calendarului Bisericii Ortodoxe Române și una plecată de la niște zvonuri, pe care aș vrea, dacă puteți, să le confirmați sau să le infirmați.

  1. De ce în calendarul Bisericii Ortodoxe Române după Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci urmează Duminica a 18-a după Rusalii, când conform Anuarului Bisericii Ortodoxe Române și simplei numărători a săptămânilor de după Rusalii, luni, 19 septembrie, ne găsim în săptămâna a 15-a după Rusalii?

De ce nu se puteau citi duminica trecuta și cea viitoare, pe lângă pericopele specifice duminicilor de dinainte și după Înălțarea Sfintei Cruci și pericopele duminicilor 13 și 14 după Rusalii? Iar duminică, 25 septembrie, să ne fi aflat, conform numărătorii săptămânilor în Duminica a 15-a după Rusalii? De ce după Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci trebuie să urmeze pericopa pescuirii minunate în varianta lucanică?

  1. Zvonurile dau ca sigură plecarea Preasfințitului Damaschin de la Suceava ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și aceasta datorită faptului că Preasfinția Sa ar fi „prigonit” de către Înaltpreasfinția Voastră și pentru că vi l-ați dori Episcop-Vicar pe …….

Îmi aduc aminte că la o Sfântă Liturghie la Catedrala din Suceava, când ați anunțat că după amiaza respectivă se va săvârși Taina Sfântului Maslu cu Arhiereu, ați spus: „… La Taina Sfântului Maslu va fi și Vlădica Damaschin, că și așa faceți valuri pe site-uri că este prigonit. NU-I NIMENI PRIGONIT ÎN ARHIEPISCOPIA SUCEVEI ȘI RĂDĂUTILOR!”

Acum eu trag nădejde că lucrurile sunt așa cum ați spus și că zvonurile nu se vor adeveri. Iar dacă se va întâmpla ca și de această dată zvonurile să devină „printr-o întâmplătoare coincidență” realitate, s-ar putea ca noi, ca și (sic!) credincioși, să înțelegem sintagma aceea populară cu … să facem ce zice … nu ce face…!

Vă mulțumesc!

Binecuvântați și iertați!”

F.T.A.

Doamne, ajută!

La o întrebare asemănătoare celei ridicate la primul punct am răspuns în data de 18 august. Desigur, dacă nu vă mulțumește acest răspuns, există multe alte resurse.

Cât despre punctul al doilea, pentru a vedea cât de întemeiate sunt aceste zvonuri, vă îndemn să studiați ordinea canonică a eparhiilor din Patriarhia Română pentru a vedea că acest lucru nu este posibil. Preasfinția Sa nu ar putea fi ales în eparhia zvonită decât în calitate de chiriarh, ceea ce, după cum știți, iar nu este posibil, în acest moment existând deja un chiriarh. Dar, ca să fiți sigur că nu este un vlădică persecutat, vă rog să-l abordați direct pe Preasfinția sa.

Pace și liniște sufletească!

„Sărut dreapta, Înaltpreasfințite Calinic,

Mă numesc E.S. și sunt domiciliat într-o Arhiepiscopie din România și vă rog frumos să îmi răspundeți printr-un răspuns mai detaliat la  următoarea întrebare:

  1. În toate parohiile din Biserica Ortodoxă Română în titlurile de proprietate a clădirilor construite în parohii (Biserica, Casă Parohială, Casa Socială, Cimitir) cum ar fi corect și bine: să fie trecut/ă ca proprietar în acte, Parohia/Satul sau Eparhia/Arhiepiscopia din care fiecare parohie face parte?
  2. În viitorul apropiat va putea exista o discuție în Sfântul Sinod (București) despre aceasta?

Vă mulțumesc!”

E.S.

Doamne, ajută!

Răspunsul îl puteți afla în Statutul pentru organizarea și funcționare Bisericii Ortodoxe Române (Partea a IV-a, A. Dispoziții privind patrimoniul bisericesc). Nimic în afara Statutului.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna!

Îmi cer scuze că vă deranjez, dar aveți idee oare cum s-ar proceda în cazul în care o cunoștință ar dori să devina măicuță la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava?

Sau daca ați putea să îmi recomandați pe cineva cu care să vorbesc?

Vă mulțumesc anticipat!”

G.C.

Doamne, ajută!

Măicuțele care sunt la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” în diferite ascultări sunt detașate din mănăstiri de călugărițe precum Sucevița, Dragomirna, Teodoreni, Humor s.a., ele fiind închinoviate în acestea.

Pace și bucurie!