500 de ani de continuitate şi contiguitate bizantino-mușatină în Moldova, în general şi Bucovina în special

Mesajul transmis de Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cu prilejul deschiderii oficiale a Simpozionului Național „Moștenirea Mușatină. Credință, Cultură, Istorie”


Universitatea „Ştefan cel Mare” din Municipiul Suceava, instituţie prestigioasă de învăţământ, își împlinește în aceste zile, şi nu numai, vocaţia de a fi un mediu în care ştiinţa, filosofia, teologia şi cultura converg pentru a spori cunoașterea.

Aici, în acest sanctuar al ştiinţelor, care are nu doar rolul de a recunoaşte şi consacra personalităţi culturale şi ştiinţifice, ci şi de a fi un spaţiu al cercetării academice și al dialogului dintre cult şi cultură, marcăm aniversarea a 500 de ani de la târnosirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, vechea catedrală mitropolitană a Moldovei, ctitorie a urmaşilor Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, și anume Bogdan al III-lea şi Ştefăniţă Vodă.

Simpozionul care se va desfăşura zilele acestea sub egida „Moştenirea Muşatină. Istorie – Credinţă – Cultură”, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, oferă posibilitatea lămuririi de către nume relevante în domeniu a unor teme de o semnificativă importanţă privind patrimoniul istoric, cultural și religios muşatin.

Suntem încredinţaţi de faptul că subiectele ce abordează perioada Mușatinilor nu se vor epuiza în cadrul acestui simpozion, fiind încă multe documente în arhive, în biblioteci şi muzee care aşteaptă să fie cercetate şi diortosite de specialişti.

Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, veghetorul spiritual neobosit al Bucovinei şi nu numai, să binecuvânteze această sinaxă culturală şi să vă dăruiască bucuria mântuirii tuturor celor care vă străduiți a desluși istoria celor 500 ani care au trecut de la sfinţirea acestei bijuterii arhitecturale – Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”; 500 de ani de rugăciune stăruitoare pentru neamul nostru!

† C A L I N I C
Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor