Răspunsul ierarhului – 15 iulie 2025

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Nu vă supărați, pentru dureri de cap ce se poate citi? În afară de pastile…”

A.

Doamne, ajută!

Mergeți la doctor, pentru a vă asigura că nu este un semn care anunță ceva mai mult decât o simplă durere de cap. Apoi mergeți la un preot, ca să vă citească o rugăciune specială, pentru o astfel de suferință.

Pace și bucurie!

„Cum pot avea dragoste și evlavie la Sfântul Porfirie? I-am citit viața și minunile și aproape toate cărțile de sunt pe piață cu sfaturile duhovnicești, dar tot mă simt depărtat.” 

A.

Doamne, ajută!

Cel mai bine este să vă sfătuiți cu duhovnicul dumneavoastră.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna! Pentru întărirea unei prietenii ce se poate citi? Sau cum să îi cer asta lui Dumnezeu, Maicii Sale, fără să se supere?”

A.

Doamne, ajută!

Vorbiți cu duhovnicul dumneavoastră și rugați-l să vă pomenească la Proscomidie, ca Dumnezeu să vă dea ceea ce este cel mai bine pentru dumneavoastră.

Pace și bucurie!

„Doamne ajută, Înaltpreasfinția voastră!

S-au viralizat mai multe informații legat de mutarea fraților preoți Pricop de la Constanța la Suceava.

În Suceava, oamenii spun că sunt nemulțumiți enoriașii de ei, ca noi preoți.

În Constanța, în schimb, se spune că transferul s-ar fi realizat … .

Înainte de acest transfer, se știe că preotul Cristian Pricop a fost purtător de cuvânt al instituției din care a plecat.

Vă rugăm, dacă aveți bunăvoința, să oferiți câteva detalii despre această situație și de a liniști apele.

Mulțumim frumos!

Sărut mâna!”

N. P.

Doamne, ajută!

„Viralizarea” are o tentă pronunțat defăimătoare. Numirea celor doi preoți la care faceți referire s-a făcut pe baza unui concurs organizat cu respectarea strictă a procedurilor statutare și regulamentare ale Bisericii Ortodoxe Române. Toate documentele depuse la dosar sunt autentice. Încetarea activității celor doi slujitori la Constanța, începând cu data de 1 iulie 2025, este semnată de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Ambii preoți sunt doctori în teologie la Facultatea de Teologie din Sibiu, iar activitatea lor pastorală, liturgică și academică este una relevantă. Așa-zisa „nemulțumire a enoriașilor” (exprimată anonim și doar în mediul on-line), după doar câteva zile de la începerea activității celor doi slujitori la parohiile unde au fost numiți, nu este susținută cu argumente. Cine ar putea evalua activitatea unui preot la câteva zile de la începerea activității?!

Personal, aș vrea să-i mulțumesc Înaltpreasfințitului Teodosie pentru alți doi preoți care au venit din Arhiepiscopia Tomisului, tot cu surle și trâmbițe, și care sunt niște oameni minunați, niște preoți foarte dragi credincioșilor din zona Dornelor.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna! pentru ploaie, noi nefiind preoți/călugări, ce putem citi?”

A.

Doamne, ajută!

Puteți citi rugăciunile la vreme de secetă.

Pace și bucurie!

„Am trimis adresa să-mi trimiteți și mie câteva iconițe și acatistul sfântului. Când puteți trimite?”

A.

Doamne, ajută!

Sectorul Colportaj și obiecte bisericești se va ocupa de trimiterea celor solicitate.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, nu vă supărați…

Tinerii care se grăbesc să intre în mănăstire și să slujească lui Dumnezeu și le e greu să părăsească grijile lumești se întorc înapoi în lume după acel jurământ.

Și eu am vrut să intru în mănăstire, dar nu am făcut-o, că îmi era teamă de jurământ, că după poate mă reîntorc în lume. Iar legat de acest aspect … Dacă un om intră în mănăstire și depune jurământul, iar mai apoi părăsește mănăstirea, ce se întâmplă? Mai are cale de întoarcere?

Vă întreb să știu pe viitor, să nu cad în această ispită și, de asemenea, să îndemn și pe alții.

Un răspuns detaliat vă rog.”

A.

Doamne, ajută!

Orice întoarcere este posibilă.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Calinic, suntem un grup de credincioși (care încă nu ne declarăm identitățile) și care am dori să faceți lumină (dacă doriți) în urma articolului apărut în data de … pe … . Suntem consternați de faptul că la Suceava au fost aduși doi preoți din altă eparhie să ocupe două posturi de preot!

Ne întrebăm cum un preot din cartierul Tomis 3 Constanța alege să vină preot la 160 de familii la Argestru? (E de „noaptea minții”)!

De ce parohia de la Bosanci nu a fost scoasă la concurs? Ce preoți din Suceava au candidat pentru Parohia Bosanci 2? … a transmis că sunt credincioși … ! E o afirmație tendențioasă, fără argumente! Credem că un asemenea preot … nu are cum să ocupe postul de …! De asemenea, a afirmat că … avea unele probleme! E revoltător!

De asemenea, am dori ca tezele de doctorat să fie supuse comisiei CNATDCU – ale celor doi preoți!

Deja s-a produs prea multă tulburare în cei 5 ani de când sunteți la Suceava și credem că nu se mai poate continua așa!

Deja s-a produs prea multă tulburare în cei 5 ani și credem că nu putem continua astfel!

Așteptăm cu multă considerație răspunsul pertinent și plin de adevăr al Înaltpreasfinției Voastre!

P.S. Poate ne transmiteți și ce legătură are pr. Pricop cu pensiunea din imagini!

V. F.

Doamne, ajută!

  1. Cu privire la numirea celor doi preoți la care faceți referire, aceasta s-a făcut în temeiul prevederilor statutare și regulamentare ale Bisericii Ortodoxe Române, iar dosarele lor au fost supuse unei riguroase evaluări din partea comisiei prezidate de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcopul-Vicar al eparhiei noastre.
  2. În ceea ce privește tezele de doctorat ale părinților, acestea au fost susținute la Facultatea de Teologie din Sibiu, renumită pentru seriozitatea și corectitudinea sa. Dacă simțiți nevoia să contestați tezele susținute public acum mai bine de un deceniu, vă puteți adresa CNATDCU personal.
  3. Legătura părintelui Pricop Mircea Cristian, parohul de la Argestru, cu pensiunea din aceeași localitate este una simplă: proprietarii l-au găzduit câteva zile, împreună cu familia. Ca atare, nu este vorba de vreo pensiune care să aparțină „împricinatului”.
  4. Cât despre tulburările produse, la care faceți referire și despre care spuneți că nu se mai poate continua așa, ar trebui să ne uităm mai degrabă la context. Cine sunt cei care s-au tulburat? Sunt cei cărora li s-a recomandat să înapoieze parohiilor bisericile furate și trecute pe societăți private, cei care erau implicați în afaceri oneroase, pentru interesul personal, cei care nu-și făceau slujirea cu seriozitate, respectiv cei cărora li s-a recomandat să respecte disciplina bisericească. Aceștia sunt revoltații care au agitat mulțimile, mulțimi care, din păcate, au căzut în plasa lor. Fără îndoială, nu se mai putea continua așa. A trebuit să facem toate demersurile ca lucrurile să intre în firescul lor, iar aceasta a scandalizat. Sunt adeptul liniștii, dar nu a celei aduse de ascunderea gunoiului sub preș. Nu pot să-mi permit să fac compromisuri!
  5. În plus, cei doi preoți au fost numiți cu clauză misionară; părintele de la Argestru se va îngriji de construirea unei noi biserici și de finalizarea casei parohiale, în timp ce părintele de la Bosanci are ca obiective construirea casei parohiale și continuarea lucrărilor la casa socială.

Pace și bucurie!

 

„Doamne, ajută!

Sunt absolvent al cursurilor de muzică psaltică (online) anul 1.

Când se poate purta rasa?”

M. C.

Doamne, ajută!

Rasa se poartă de către un protopsalt numai când cântă la strană – la mănăstire, cu binecuvântarea starețului; la parohie, cu binecuvântarea parohului; iar la catedrală, cu binecuvântarea marelui eclesiarh.

Pace și bucurie!