Răspunsul ierarhului – 14 octombrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută, Înaltpreasfinția voastră!

Caut niște răspunsuri legate de unele învățături sau practici ortodoxe pe care le am auzit în cadrul unor discuții. Menționez că nu am studii teologice și nu știu ceea ce este corect în cele auzite, drept urmare, dacă greșesc, vă rog să mă iertați.

  1. Am auzit faptul că dacă un catolic dorește să treacă la credința ortodoxă nu trebuie să se mai săvârșească Taina Sfântului Botez, ci doar Mirungerea, deoarece botezul catolic a fost săvârșit în numele Sfintei Treimi și nu se poate săvârși de două ori aceeași taină.
  2. Dacă un preot catolic face „trecerea”, respectiv Mirungerea la Ortodoxie, acestuia i se va recunoaște preoția și în cadrul Bisericii Ortodoxe deoarece catolicii au succesiunea apostolică, deci și harul Preoției se revarsă asupra acestora și nu mai trebuie săvârșită a doua oara Sfânta Taina a Preoției.

Vă rog, Înaltpreasfinția Voastră, dacă se poate să îmi răspundeți la aceste subiecte, deoarece mie mi se par greșite, având în vedere faptul că dacă accepți o Taină, le recunoști și pe celelalte.

Iertare pentru deranj și îndrăznire și de eventualele greșeli, poate din necunoștință.”

M.L.

Doamne, ajută!

Subiectul la care faceți referire este tratat pe larg în lucrarea „Primirea la Ortodoxie a celor de alte credințe”, tipărită în 2014 de Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pace și bucurie de la Hristos Domnul!

„Bună ziua!

Înaltpreasfinția dumneavoastră, Părinte Calinic, am să vă adresez o întrebare foarte importantă. Prietenii mei se află într o situație delicată: sunt într-o relație (concubinaj), de aproximativ 1 an și jumătate, dar recent și-au pus problema dacă relația lor poate continua. Părinții fetei sunt cununați de părinții băiatului, deci sunt finii lor. Iar sora fetei respective este și ea botezată de părinții băiatului. Pot deveni ei din relația nași-fini cuscri? Se vor putea căsători tinerii? Repet: părinții băiatului îi au ca fini pe părinții fetei și pe sora ei, fata cea mare.

Și o altă întrebare, se poate face dezlegare să nu mai fie nași? Sau altă soluție?

Mulțumesc frumos de înțelegere!”

G.S.

Doamne, ajută!

În cazul prezentat este rudenie spirituală în grad III. Respectivii tineri se pot cununa doar cu dispensă din partea chiriarhului.

Pace și bucurie!