Răspunsul ierarhului – 14 februarie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Bună seara!

De ce Înaltpreasfințitul Teodosie este singurul ierarh care săvârșește noaptea slujba acatistelor în biserică?

D.G.

Doamne, ajută!

Vă rugăm să-i adresați întrebarea Înaltpreasfinției sale în cadrul emisiunii în direct „Cuvântul Ierarhului. Dialog duhovnicesc cu ascultătorii”.

Vă mulțumesc!

„Doamne, ajută!

De ce Înaltpreasfințitul Teofan nu este pomenit ca locțiitor al Tronului Sevastiei Armeniei?

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a spus că Preafericitul Daniel posedă titlul de locțiitor al Tronului Capadociei, iar Mitropolitul Moldovei pe cel de locțiitor al Tronului Sevastiei Armeniei, ambele titluri fiind acordate de Biserica Mamă a Constantinopolului.

A.

Doamne, ajută!

Răspunsul la întrebarea dumneavoastră îl puteți obține adresându-vă ierarhului de a cărui titulatură sunteți preocupat.

Pace și bucurie!

„În Suceava, la ieșire din oraș de Biserica Hagigadar înapoi este Biserica „Sfântul Gheorghe”. Cum îl cheamă pe părintele care slujește? Și, biserica are și un al doilea hram? Mulțumesc anticipat.”

A.M.C.

Doamne, ajută!

Pentru astfel de informații vă rog să contactați protopopiatele.

Pace și bucurie!

„Mă numesc ……. și sunt stabilit în Iași. Doresc să vă informez că de câte ori ajung în Bucovina și doresc să mă închin la bisericile din vestitele mănăstiri sau chiar la majoritatea bisericilor de parohie din diferite localități, ele sunt închise pentru mine și vă rog să mă credeți că nu sunt singurul. Din ce cauză? Sunt o persoană cu grad grav de handicap și sunt condiționat a mă deplasa cu scaunul cu rotile. De ce majoritatea acestor obiective nu au rampe de acces? Bisericile de ce nu se supun respectării acestei legi (448 din 2006, art. 21)? Felicitări celor de la Catedrala Rădăuți, care au construit această rampă și la fel celor de la Mănăstirea Lainici.

Cu respect. Doamne, ajută!

D.P.

Doamne, ajută!

Regretăm faptul că nu reușiți de fiecare dată să găsiți bisericile mănăstirilor din Bucovina deschise, mai ales pe timp de iarnă. Din păcate, unele biserici mănăstirești nu au sistem de încălzire și personalului monahal puțin numeros îi este greu să reziste o zi întreagă în frig. Cu scuzele de rigoare ce se cuvin, totuși nu am mai primit sesizări în acest sens până în prezent. În cazul bisericilor de parohie, este foarte dificil ca acestea să fie menținute în permanență deschise, neexistând persoane angajate pentru o astfel de activitate. La avizierul fiecărei biserici ar trebui să găsiți însă afișat programul slujbelor.

Cât despre rampele la care faceți referire, deși este de dorit să crească gradul de accesibilitate, în cazul bisericilor mai vechi orice intervenție trebuie avizată de Direcția Județeană pentru Cultură sau Comisia Monumentelor Istorice. Când rezolvarea sesizărilor credincioșilor ține de noi, facem tot ce se poate pentru a răspunde cererilor. Când acest lucru nu este posibil, nu putem decât să ne conformăm.

Pace și bucurie!