Răspunsul ierarhului – 13 martie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră!

Vă rog să mă ajutați cu o lămurire privind donarea de organe. E ceva creștin? Este păcat? Vă mulțumesc, binecuvântați și iertați!”

N.S.

Doamne, ajută! Având în vedere că Eva a fost făcută de Dumnezeu din coasta lui Adam, aceasta ne îndreptățește să credem că transplantul sau prelevarea de organe reprezintă un gest de mare noblețe sufletească, îngăduit de Dumnezeu. Biserica Ortodoxă Română a fost printre primele care s-au pronunţat oficial asupra acestei problematici. Foarte multe aspecte sensibile au fost clarificate în şedinţa Sfântului Sinod din 17 iunie 2004, redactându-se și un document-reper de către Comisia Naţională de Bioetică a Bisericii Ortodoxe Române, pe care îl puteți lectura dacă doriți informații punctuale. Lectură binecuvântată!

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic, vă rog frumos, să răspundeți la următoarea întrebare: Este corect ca membrii unei confesiuni recunoscute în România (…) să se declare la recensământ ortodocși, așa cum s-au declarat la recensământul din anul 2011?

Vă mulțumesc mult!

Cu deosebit respect! Vreau să fiu anonim.”

Doamne, ajută! Pentru că răspunsul meu este insignifiant, cel mai bine ar fi să adresați întrebarea dumneavoastră celor direct vizați. Vă mulțumesc pentru înțelegere. Pace și bucurie!