Răspunsul ierarhului – 13 august 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

Înaltpreasfinția voastră, este permisă legătură dintre un bărbat și o femeie cu o diferență de vârstă de 5 ani? Bărbatul fiind mai mic decât femeia. Canoanele sfinților părinți știu că permit o diferență de vârstă până la 7 ani, indiferent dacă bărbatul este mai mare sau femeia. Dați binecuvântare pentru o astfel de legătură? Iertați.”

S.W.

Doamne, ajută!

Dacă Sfintele Canoane permit și duhovnicul dumneavoastră a binecuvântat, Dumnezeu să vă aibă în sfânta Lui pază!

Pace și bucurie!

„Binecuvântați,. Înaltpreasfinția Voastră!

Se va săvârși Sfânta Liturghie de praznicul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Sântul Ioan și de dimineață (orele 5-6)?”

A.O.

Doamne, ajută!

Întrebările legate de slujbele de la Mănăstirea Sfântul Ioan vă rog să le adresați părintelui arhimandrit Valerian Radu, care este mare eclesiarh și care se ocupă de repartizarea slujitorilor la mănăstirile și schiturile care au lipsă de personal. Întrucât ziua de 15 august este zi liberă, cei mai mulți credincioși pot participa la slujbă la timpul rânduit în mod obișnuit. Cât despre slujbele ierarhilor, sunt anunțate pe site-ul Arhiepiscopiei.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfinția Voastră, am sesizat cu mirare că ….. care este „expert” în a analiza catedrala și a căuta disperat racla Sfântului Ioan de la Suceava (……) are cuvinte de laudă  la adresa …… Oare el este cel care îl inițiază?  Oare era și acesta sub gardul mănăstirii, când …… realiza ……?

D.B.

Doamne, ajută!

Cel la care faceți referire vârsta are și vă poate răspunde. Așa cum spuneam și altădată, bănuiala este minciuna minții.

Post cu multă liniște sufletească!

„(Vă precizez faptul că deja am discutat cu duhovnicul meu problema aceasta, însă dumneavoastră, arhiereu fiind, aveți niște cunoștințe dogmatice și canonice mult mai avansate).

Majoritatea credincioșilor nu cunosc canoanele Sinoadelor Ecumenice, poate nici nu știu de existența lor. La fel și cu scrierile Sfinților Părinți. Noi, mirenii, facem multe lucruri de care nu știam că sunt interzise în Canoane.

Așadar, am câteva întrebări care încă mă frământă:

  1. Dacă Dumnezeu a binevoit a-mi descoperi Canoanele și Scrierile Sfinților Părinți, îmi este de ajuns spre mântuire raportarea la poruncile Evangheliei (Matei 22, 37-40) sau îmi iau osândă dacă nu împlinesc și Canoanele?

(Sunt pregătit pentru cel mai sincer și aspru răspuns, nu vreau să mă duc în iad);

  1. Dacă eu nu sunt trăitor și nu împlinesc nici măcar poruncile Evangheliei, ar trebui să mustru pe fratele meu când îl văd că greșește? (Matei 18, 15-17); știu că dacă nu îi spun nimic am același păcat că și el, însă nici eu nu plinesc și tind să mustru cu ură și zavistie.

Știu că sunt niște întrebări dificile, deci vă mulțumesc pentru orice răspuns.”

C.

Doamne, ajută!

  1. Nu este suficient să știți poruncile Evangheliei, ci trebuie să le și împliniți (iar canoanele nu sunt altceva decât o „traducere pe înțeles” a poruncilor). Este ca în circulație, în zadar cunoști semnele, dacă nu le respecți.
  2. Nu întotdeauna cel care ține lumina este și lumina. De aceea, chiar dacă nu sunteți lumină, este bine să-i vorbiți celui ce greșește cu dragoste, nicidecum cu ură, despre lumină.

Pace și bucurie!