Răspunsul ierarhului – 12 mai 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră! Dacă Dumnezeu îngăduie și Sfântul Gherasim din Kefalonia, vreau să scriu o carte despre minunile Sfântului Gherasim, atât personale, cât și mărturiile persoanelor ajutate de acest mare Sfânt. Primesc binecuvântarea dumneavoastră pentru această carte? Sunt ingineră, nu sunt scriitoare, dar știu că cu binecuvântare toate vor merge brici. Sărut mâna.”
E.O.

Hristos a înviat!

Dacă faceți parte din județul Suceava, respectiv din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, puteți primi binecuvântarea de a publica numai după ce cartea este văzută de Sectorul Cultural. Dar, dacă faceți parte din altă arhiepiscopie/episcopie, aveți nevoie de binecuvântarea episcopului locului.

Doamne, ajută!

„Hristos a înviat!

Ce părere aveți despre preoții care vin îmbrăcați în civil și se îmbracă cu reverenda abia în Altar? Dar despre cei care o îmbracă la poarta locașului de cult?”

D.A.

Adevărat a înviat! Este de preferat ca preotul să-și poarte ținuta, dar depinde de zonă și zonă. În unele zone se întâmplă așa după cum spuneți, iar în altele sunt excepții. Așa că, cel mai important este ca preoții să-și îndeplinească slujirea cu maximă responsabilitate.

Doamne, ajută!

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinţia Voastră!

Înaltpreasfinţite Părinte, cum considerați că ar fi bine să procedez întru împlinirea dragostei, spre a ajunge la finalitatea acestui drum, Taina Sfintei Cununii?

Să încerc pe cât îmi este cu putință a cunoaște domnișoare sau mai mult să mă rog pentru a se face voia Domnului în viața mea, iar la momentul potrivit să fie bine?

Iertați și binecuvântați!”

V.T.

Hristos a înviat!

În popor se spune „măsoară de 10 ori și taie odată”. Tot așa și în căsătorie, studiați-vă unul pe altul un timp considerabil, pentru ca după ce v-ați căsătorit să nu mai fie loc de reproșuri și regrete.

Mult succes!

„Hristos a înviat!

Sărut dreapta, Înaltpreasfințite Stăpâne,

Azi, înmormântându-mi bunicul (Ioan), vreau să vă adresez câteva întrebări, rugându-vă frumos să îmi răspundeți legat de rânduiala aprinderii lumânărilor și a depunerilor de coroane/flori la cimitir:

  1. Când mergem în vizită la mormânt, câte lumânări/candele avem voie să aprindem și cât de des să fie lumina la mormântul unei rude?
  2. Putem depune flori la mormânt ori de câte ori dorim?
  3. Este mult mai bine ca lumina aprinsă să fie într-o candelă și depusă într-un felinar?

Vă mulțumesc! Pomeniți-l în rugăciuni pe bunicul ……

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace.”

E.S.

Adevărat a înviat!

Este bine ca timp de 40 zile, în fiecare zi, să mergeți și să tămâiați mormântul, să aprindeți lumânări (sau puteți pune o lumânare tip candelă care ține mai multe zile), și să duceți flori naturale. Desigur, este bine să nu neglijați pomenirile stabilite de Biserică la 3, 9 și 40 de zile.

Dumnezeu să ierte pe toți cei plecați Dincolo!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Calinic.

Există o inițiativă de a înregistra în format audio colecția de Părinţi şi Scriitori Bisericeşti în limba engleză (ce-i drept, mai mult de către o comunitate de voluntari) și mă întrebam dacă o astfel de inițiativă similară ar putea fi analizată de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și ce obstacole pot să apară (drepturi de autor, licențe software, echipamente etc.)?.

link: http://www.earlychristiancommentary.com/audio-books

Vă mulțumesc!”

I.L

Hristos a înviat!

În baza Legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, este interzisă reproducerea, sub orice formă, a creației intelectuale a unei anumite persoane sau entități.

Pornind de la prevederile acestui act legislativ și coroborându-le cu legislația bisericească în vigoare, proiectul ce se dorește a fi inițiat nu este posibil la nivelul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților întrucât renumita colecție „Părinți și Scriitori Bisericești”, al cărei inițiator a fost Patriarhul Iustin Moisescu, a apărut, potrivit cutumei bisericești, încă de la primul volum, sub egida Editurilor Patriarhiei Române (Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române și, respectiv, Editura Basilica în prezent).

Deci, proiectul la care faceți referire poate fi inițiat numai de către Editurile Patriarhiei Române, entitatea care deține dreptul de proprietate intelectuală asupra operei citate.

Prin urmare, pentru soluționarea cererii domniei voastre, vă recomandăm să vă adresați Departamentului „Carte Patristică” din cadrul Editurilor Patriarhiei Române, sperând că demersul va obține un răspuns pozitiv.

Pace și bucurie!