Răspunsul ierarhului – 12 decembrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Binecuvântați.

Întrebare: Înaltpreasfințite, în …. exarhul locului este un preot de mir, este canonic acest lucru că mănăstirile acestea să fie conduse de un mirean, care participând la un cuvânt al părintelui exarh despre viața monahilor, este puțin nepracticant. Cu respect și iertare.”

Anonim

Doamne, ajută!

Nu știu la cine faceți referire. În Cancelaria Centrului Eparhial figurează ca exarhi părinții arhimandriți: Melchisedec Velnic, Exarh administrativ, Mihail Bălan, Exarh de zonă pe ruta Fălticeni – Vatra Dornei; Nectarie Clinci, Exarh de zonă pe ruta Suceava – Siret – Brodina, și Dosoftei Dijmărescu – Exarh cultural. Secretar al Exarhatului este părintele arhim. Anania Vatamanu. În cadrul Exarhatului nu lucrează alte persoane. Desigur, părinții exarhi pot fi înlocuiți la slujbe, în situații mai deosebite, de părinții protopopi.

Pace și multă liniște sufletească!

„Sărut dreapta, Înaltpreasfințite,

Cred că vă este cunoscut numele de ……, un preot controversat din câte știu și foarte activ pe internet. El face o mulțime de afirmații ciudate și unele sunt aparent împotriva a ceea ce ne învață Biblia și Biserica, de exemplu că nu există decât Rai și iad nu, apoi aruncând blesteme și anateme asupra ….. și asupra ……..

Chiar dacă acest preot nu este din Arhiepiscopia pe care o păstoriți, internetul larg fiind o principală sursă de informație și educație pentru toți, ce atitudine să avem față de astfel de preot/influencer?

Mulțumesc.”

D.N.

Doamne, ajută!

Fiecare să adopte o atitudine pe măsura învățăturilor acelui părinte. Personal, mai ales că nici nu-l cunosc, nu v-aș putea recomanda ce fel de atitudine să aveți și nici să spuneți răului bine și binelui rău.

Aveți libertatea de a-l urmări sau nu, întrerupând oricând vizionarea materialelor lui!

„Bună …. La noi în parohie părintele a pus anunț că va umbla prin sat cu două zile înainte de Ajun, nicidecum de Ajun pentru că este duminică și va face slujba… Așa că vă întreb, este ok să întrerupem tradiția din Ajunul Crăciunului și să transformăm asta doar o simplă trecere a părintelui pe la case … Suntem din …….”
V.D.

Doamne, ajută!

Din păcate, parohia dumneavoastră nu s-ar putea străbate în doar câteva ore, având în vedere că în prima parte a zilei se săvârșește Sfânta Liturghie, iar spre seară probabil se va face Vecernia mare unită cu Litia, pentru Praznicul Nașterii Domnului. Ar fi posibil doar dacă părintele paroh reușește să mai convingă vreo alți cinci părinți să îl ajute.

Aș vrea să vă spun că pe vremea când parohiile erau formate din mai multe sate/filii, preoții umblau cu o săptămână înainte cu Ajunul Crăciunului, și tot așa cu Ajunul Bobotezei. Important este ca preotul să-ți sfințească casa prin aducerea mesajului, dar și prin prezența sa.

Sărbători binecuvântate!

„Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic,

Aş avea o întrebare: De ce Dumnezeu se contrazice pe plan etic în Vechiul Testament (dă poruncă să nu ucizi, dar porunceşte uciderea)?

Vă mulțumesc!”

D.P.

Doamne, ajută!

Cu scuzele de rigoare, vă rog să-I adresați întrebarea Celui Care a încălcat principiile de etică la care vă gândiți. Sunt sigur că veți primi cel mai competent răspuns.

Iar dacă vă mulțumește cumva un răspuns pur omenesc, vă recomand pentru început comentariile la Vechiul Testament ale părintelui Ioan Sorin Usca.

Pace și liniște sufletească!