Răspunsul ierarhului – 11 mai 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Hristos a înviat!

Înaltpreasfințite Părinte Calinic, aș avea câteva întrebări la care, vă rog, dacă aveți cum să îmi răspundeți.

În Vinerea Mare este posibil ca în gospodărie să se gătească, coace, fierbe? Am citit undeva pe internet că este interzis și de asta vreau să știu cu exactitate, pentru a ști cum să fac anul viitor.

În Săptămâna Luminată se citesc acatistele zilelor săptămânii?

Acatistul Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos când este indicat să se citească?

Rugăciunile dimineții și serii sunt înlocuite de rânduiala Ceasurilor Sfintelor Paști până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv?

Mulțumesc frumos pentru răbdare!”

B.V.

Hristos a înviat!

  1. Ori că pregătiți bucatele pentru sărbătorile pascale în Joia Mare, ori că le pregătiți în Vinerea Mare, oricum nu le puteți gusta. Așadar, cu cât le gătiți mai aproape de Ziua Învierii, cu atât sunt mai proaspete și chiar mai gustoase.
  2. Cât privește pravila, în Săptămâna Luminată este puțin mai relaxată, Canonul și Acatistul Învierii, participarea la Sfânta Liturghie. Dar dacă simțiți să citiți și altceva, vă asigur că nu se vor supăra sfinții. Din sâmbăta Săptămânii Luminate se revine la rânduiala obișnuită.

Să aveți mult spor duhovnicesc!

„Înaltpreasfinția Voastră,

Este la … un părinte bătrân care în a treia zi de Paști la Sfânta Liturghie a făcut tulburare în timpul slujbei cântând foarte rău, nelăsând pe părinți să cânte și ocărăște pe frații de la strană. De unde este și de ce face tulburare? Mereu, când vine, vorbește necivilizat cu obștea. De ce l-ați adus acolo? Era liniște până să fi venit el.”

Anonim

Hristos a înviat!

Din păcate, am mai primit astfel de sesizări cu privire la comportamentul acelui părinte. În Evanghelie este scris: „Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos” (Galateni 6, 2).

Cât privește prezența părintelui în acea mănăstire, de care mă faceți vinovat, aș vrea să știți că fiecare își alege mănăstirea; nu ierarhul trimite o persoană în acea mănăstire.

Pace și liniște sufletească!

„Hristos a înviat, bucuria mea!”

Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop, în ultima vreme am observat două lucruri:

  1. De ce există pe site-ul Arhiepiscopiei Rubrica „Agenda ierarhilor”, dacă ea nu este folosită de mai bine de două luni (în timp ce apar o mulțime de alte articole în fiecare zi…)? 
  2. În ultimii ani, dacă nu mă înșel, chiar de la instalarea sa ca Episcop-vicar, Preasfințitul Damaschin slujea în fiecare an în noaptea de Paști la Mănăstirea sa de metanie, Sihăstria Putnei. Anul acesta, în schimb, ați slujit împreună la Catedrala Arhiepiscopală, ceea ce a fost îmbucurător pentru credincioșii din Municipiul Suceava și din împrejurimi. Însă ar fi fost frumos ca măcar într-una din zilele de Paști, la Vecernia Învierii sau, de ce nu, mâine, când este hramul bisericii mari de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, Preasfințitul să slujească „acasă”, însă nu se întâmplă asta. Care ar fi motivul pentru care Preasfințitul nu mai vine să slujească „acasă”?

Iertați și binecuvântați!”

S.S.

Hristos a Înviat!

  1. Pentru a afla răspuns nemulțumirii dumneavoastră, vă rog să contactați consilierul de resort. Sau., dacă vă interesează programul unui anumit ierarh, îl puteți contacta direct pentru a afla unde slujește. Cu siguranță nu va ezita să vă răspundă văzând dragostea dumneavoastră.
  2. Preasfințitul la care faceți referire este Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și nu al mănăstirii la care vă referiți.

Pace și liniște sufletească!