Răspunsul ierarhului – 10 martie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Înaltpreasfințite Calinic, vreau să vă întreb ceva, am o nelămurire, am fost într-o biserică și am văzut pictată în biserică o imagine, mai exact o imagine cu o cărămidă cu fața Mântuitorului, la fel ca Sfânta Mahramă, pe acea imagine scria „Sfânta Cărămidă”. Eu nu am mai văzut așa ceva într-o biserică ortodoxă, există în tradiția ortodoxă așa ceva? Nu m-am smintit, doar că eu nu am mai văzut și întreb dacă acea icoană este ortodoxă?!”
M.G.E.

Doamne, ajută!

„Sfânta Mahramă/Mandylion-ul” sau „imaginea nefăcută de mână omenească” este considerată a fi prima icoană a Mântuitorului Iisus Hristos, fiind prăznuită pe 16 august în Biserica Ortodoxă. Deși originalul s-a pierdut în negura vremii, s-au păstrat nenumărate copii. Conform Tradiției, în 544 d.Hr. două imagini ale chipului Mântuitorului au fost găsite în nișa de poartă a zidului orașului Edessa, unde este atestată prezența pentru o vreme a Sfintei Mahrame. Când nișa a fost deschisă, o lumânare ardea în ea și înăuntru era o scândură pe care se imprimase chipul Mântuitorului; o imagine similară a fost descoperită imprimată și pe plăcile ceramice care acopereau nișa. Astfel, au apărut două versiuni ale imaginii: Mandylion (pe pânză) și Keramion (pe placă/cărămidă). În 944, Mandylion-ul a fost dus la Constantinopol; două decenii mai târziu a fost adus și Keramion. Cele două relicve au fost păstrate în vase-arcuri suspendate pe lanțuri într-una dintre navele Bisericii Maicii Domnului din Pharos. Copii după acestea au început să fie pictate, răspândindu-se în întreaga lume creștină, luând treptat forma canonului iconografic cunoscut de noi.

Pace și liniște sufletească!

„Binecuvântați, Înaltpreasfinția voastră!

O întrebare a unui creștin din Parohia ……

Ne confruntăm cu o problemă pentru care vă rugăm să ne lămuriți și ajuta.

Părintele nostru duhovnic pe care îl avem de peste 20 ani a ieșit la pensie. Domnul să-i dea bătrânețe lungă. Problema noastră este dacă ne mai putem spovedi la sfinția sa. Pentru că atunci când am vrut să ne spovedim, părintele ne-a chemat la biserică normal, ca de obicei, dar părintele actual paroh l-a întrebat pe părintele pensionar „Părinte, aveți binecuvântare de la Înaltpreasfințitul să veniți să spovediți? Doar așa puteți să spovediți credincioșii.”

Păi aici nu înțelegem noi, dacă un preot este pensionat, nu mai are voie să spovedească? Înțelegem, este preot paroh, mai este un preot coslujitor… Părintele bătrân nu poate să treacă peste ceilalți, dar dacă noi ne-am spovedit de atâția ani la părintele, nu vrem să ne schimbăm duhovnicul, nu se poate ajunge la o înțelegere? Statutul de preot și duhovnic se șterge la pensionare ori harul nu mai este?! Avem rugămintea să ne dați binecuvântare dacă la biserică nu se poate, să nu supărăm pe ceilalți preoți, vrem cu binecuvântarea sfinției voastre să ne întâlnim cu părintele nostru pentru spovedanie și sfat la un creștin acasă, dacă la biserică nu se poate… Noi nu vrem să fie nici tulburare, nici părintele să fie cu ceilalți preoți în supărare, vrem până părintele poate să ne fie duhovnic, cum ne-a fost de peste 20 de ani până acum.

Fără îndoială că datoria față de biserica noastră ne-o vom face și față de Dumnezeu.

Suntem convinși că nu doar la noi se întâmplă așa, ci și la alte parohii, în situații chiar și cu doi slujitori, de aceea vă rugăm, lămuriți-ne. Suntem în vremuri destul de tulburi, duhovnici greu găsim să își pună sufletul pentru sufletele noastre pentru mântuire.

Vă mulțumim. Sărut dreapta, Înaltpreasfinția voastră…”

I.D.

Doamne, ajută!

Părintele despre care faceți referire este îmbisericit la biserica din localitatea Bădeuți. Dacă doriți, îl puteți găsi acolo. Vechea parohie în care a activat părintele are deja doi preoți.

Pace și liniște sufletească!

„Bună ziua,

Doamne, ajută!

Vă scriu pentru o recomandare din surse sigure, doresc să clarific nelămurirea mea în privința alegerii nașilor de căsătorie:

Dacă avem un cuplu de nași care sunt deja cumătri cu viitoarea soție, se mai poate adăuga încă un cuplu de nași? Sau este mai bine să fie doar un singur cuplu stabilit de comun acord având în vedere că suntem înrudiți ca și cumătri?

Aș dori să-mi spuneți punctul dumneavoastră de vedere ca să putem face o alegere corectă și ortodoxă!

Mulțumesc anticipat!

O zi frumoasă!”

C.N.

Doamne, ajută!

Nu sunt prevederi canonice împotriva dorinței dumneavoastră, deși este recomandat să aveți o singură pereche de nași.

Nuntă binecuvântată!

„Înaltpreasfințite Părinte, aș vrea să vă adresez această întrebare deoarece nu sunt sigur pe un lucru dacă îl fac corect sau nu.

Un acatist cum este citit corect? Citit normal, ca și cum ai citi o rugăciune, sau în cântare, cum este citit de obicei la slujbe de către preoți?”

D.P.

Doamne, ajută!

Este binevenit și acatistul citit, și cel cântat, mai ales dacă aveți abilități vocale și vă place să cântați.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite. Ne oferiți o lămurire, că a fost și Ziua Femeii, zi lumească, dar despre femei, căci am văzut și o Sfântă cu ruj. Este permis femeilor cu ruj în biserică să sărute icoanele? Cum să facă femeile care vor să se împărtășească? Dacă ar fi îngăduit cu ruj.

Vă mulțumesc pentru toate ostenelile. Iertați.”

C.U.

Doamne, ajută!

Părinții duhovnici sunt cei mai în măsură să le recomande fiilor duhovnicești ce fel de ținute să aibă atunci când vin la Biserică și mai ales atunci când primesc Sfânta Împărtășanie.

Pace și multă liniște sufletească!

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic, în ce măsură aveți în vedere înlocuirea ….? De unde … l-ați scos? Mulțumesc!”

C.B.

Doamne, ajută!

Nu știu la care persoană cu acest nume vă referiți.

Pace și liniște sufletească!