Răspunsul ierarhului – 10 decembrie 2020

raspunsul_ierarhului_cu_email

A.G.

„Sărut mâna, Înatpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic.

Vă rog să binevoiți a-mi răspunde și mie la următoarea întrebare: Ce măsuri intenționați să luați cu preoții numiți direct în parohiile din oraș (nestatutar și abuziv)? Cu respect, A.G.”

 

Stimată doamnă, ce-am găsit în eparhie legat de numirea preoţilor rămâne aşa cum am găsit. Şi aceasta pentru că preoţii care au fost numiţi în oraş de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Pimen, şi la care faceţi referire, nu au fost numiţi „nestatutar și abuziv”, ci au fost numiţi, probabil, prezidial.

În Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, publicat în „Monitorul Oficial” în 10 februarie 2020, există o prerogativă a ierarhului, care îi dă posibilitatea unor astfel de numiri. În susţinerea celor spuse, am să vă aduc în atenţie câteva articole:

Art. 105, alin. (3) – „Clericii din Cancelaria şi Administraţia eparhială pot fi numiţi slujitori la parohii direct (fără concurs) de către chiriarh”;

Art. 124, alin. (5) – „În situaţii misionare urgente din mediul urban sau rural, chiriarhul poate numi sau transfera, fără concurs, un preot într-un post vacant”;

Art. 125, alin. (3) – „Personalul clerical şi neclerical din mănăstiri, de la catedralele episcopale, arhiepiscopale, mitropolitane şi patriarhale se numeşte direct (fără concurs) de către chiriarhi”.

Aşadar, stimată doamnă, eu nu sunt în măsură să judec ceea ce nu cunosc, şi anume care dintre prevederile menţionate au stat la baza numirilor pe care le aduceţi în discuţie ca fiind „nestatutare și abuzive”.

Şi ca să închei puţin mai optimist pentru dumneavoastră, vreau să vă spun că de la venirea mea în calitate de chiriarh al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, întâmplată în 26 iulie 2020, numirile în parohiile urbane – de oraş – s-au făcut prin concurs, iar în cele din mediul rural, prin concurs de dosare, însă nu exclud posibilitatea unor numiri prezidiale, doar în interesul Bisericii, nici în perioada în care sunt eu la cârma în eparhie.

Sărbători binecuvântate!