Răspunsul ierarhului – 1 iulie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

* Notă: Având în vedere limbajul nepotrivit al autorului, anumite fragmente au fost ajustate.

„Înaltpreasfinţite Părinte, sunteți foarte prompt în a angaja *… din alte eparhii și nu din eparhia Sucevei. Ultimul este băiatul … Nu are destule? … parohie, pe taică-su și multe altele? Care este motivul cu greutate și urgența disperată pentru a fi primit în eparhia Sucevei? De ce nu dați șanse la cei care chiar sunt nevoiași, nu au sprijin și își doresc un loc de muncă cinstit pentru a supraviețui? Tot fiii popilor sunt promovați ca pe timpul lui nea …? Tot la cei care au le dați pe deasupra? Cât a plătit postul … pentru ficior-su?… Căci de-acuma trebuie să îi dați și parohie, că de făcut naveta … zilnic iese din discuție. Bruma de salarii pe care trebuia să o dați preoților pe postul de paroh a dispărut complet, că o dați călugărilor și personalului de la mănăstirile nou înființate, cât și pochilor aduși peste noapte din eparhia Iașilor. Iar preoții din eparhia Sucevei stau și suferă ca proștii. Așa ca să nu bată la ochi, să nu aveți scandal cu consilierii și să păreți un gentleman ați angajat-o de umplutură și pe …, deși nu era în cărți. Încă un lucru strident și care iese în evidență … De ce nu sunt afișate rezultatele preoților care au susținut examenele pentru cele 3 parohii din mediul urban din luna iunie? Nu le mai enumerăm aici. De ce nu sunt afișate parohiile de transfer și capacitatea pe site-ul Arhiepiscopiei care sunt vacante sau atunci când se eliberează, așa cum este normal și echitabil? Au început consilierii să le dea iar pe ochi frumoși și pe sub mână? Cât a ținut corectitudinea și dreptatea? Oare s-a desființat sectorul … și noi nu știm? Că de Don Juan *…, știm că e *… și nu este *…. Oare să nu știe măcar să redacteze o foaie și să o încarce pe net? Imposibil așa ceva! Observăm că acest sector … funcționează cel mai prost din toată arhiepiscopia, iar în cadrul lui se întâmplă numai lucruri necurate și neortodoxe *…”

E.E.

Stimate domnule!

  1. Anunţul pentru postul de redactor a fost postat pe site-ul arhiepiscopiei în data de 11 iunie şi distribuit pe Facebook, perioada de depunere a dosarelor de candidatură fiind până pe 22 iunie, suficient timp ca la examen să se fi înscris cât mai mulţi candidaţi, nu doar din Suceava, ci din toată ţara.
  2. Când scoţi un post la concurs, anunţat, repet, public, înseamnă că te deschizi şi pentru candidaţii proveniţi din alte eparhii, nu doar pentru candidaţii locali.
  3. La concurs s-au încris doar trei candidaţi, dintre care unul a fost absent în ziua examenului, desfăşurat în data de 28 iunie.
  4. Cei doi rămaşi în concurs au obţinut punctaj egal. Comisia de selecţie, formată din opt examinatori, a apreciat că amândoi sunt de un real folos la editură.
  5. Întrebarea mea este: cine i-a oprit pe suceveni să se înscrie la concurs în cele 12 zile alocate depunerii dosarelor, perioadă menţionată în anunţul afişat pe site-ul arhiepiscopiei?
  6. Mă întrebaţi „cât a plătit postul … pentru ficiorsu”? Acuzatoarei dumneavoastră întrebări aş putea să îi răspund: Atâţia bani să aveţi toată viaţa, nici un leu în plus sau în minus, câţi a dat vreun preot sau vreun laic pentru vreun post obţinut în această eparhie de la venirea mea. Dar nu vă doresc răul… Oare, nu vă este frică de Dumnezeu ca să aruncaţi în necunoştinţă de cauză astfel de vorbe?
  7. Cine i-a oprit pe suceveni să participe, în cele două sesiuni, la concursul, pentru posturile vacante de la Rădăuţi? Şi acesta a fost anunţat, pe site, în două rânduri.
  8. De ce nu se înscriu acum pentru posturile vacante? Lista este mereu actualizată, în funcţie de mişcarea personalului clerical.
  9. Cât despre „bruma de salarii” despre care faceţi vorbire, vă asigur că în momentul în care vom primi contribuţii de la Secretariatul de Stat pentru Culte, le vom distribui tuturor celor care, în prezent, nu beneficiază de astfel de contribuţii. Până atunci, pace şi bucurie de la Dumnezeu!

„Sărut mâna, Înaltpreasfinţite Părinte, mă numesc M.G. şi sunt o profesoară de Religie Ortodoxă (îmi cer iertare pentru că vă transmit doar iniţialele numelui, dar nu îmi este ușor să vă scriu, fiind stăpânită de un uşor sentiment de teamă pentru eventuale urmări ale gestului meu) şi aş dori, cu îngăduinţa Înaltpreasfinţiei Voastre, să vă aduc la cunoştinţă câteva aspecte:

Noi, ca profesori de religie (ca de altfel toţi profesorii), trecem la sfârşitul fiecărui an şcolar printr-o evaluare din partea Consiliului de Administraţie, în urma căruia primim un calificativ. Spre binele nostru ar trebui să fie FB (Foarte Bine). La acest calificativ se ajunge prin realizarea unui anumit punctaj acumulat în urma desfăşurării unor olimpiade, concursuri, cursuri de formare, simpozioane etc. Aceste activităţi trebuie să fie organizate în special prin implicarea inspectorului de specialitate, în cazul nostru ar trebui să pornească de la doamna D. C.

Din păcate, de când dumneaei a devenit inspector, nu am văzut nimic organizat concret în spectrul contextului educaţional. Deşi este implicată în foarte multe proiecte şi activităţi, acestea par mai mult în acord cu Departamentele de Cultură şi Asistenţă Socială ale Arhiepiscopiei (ceea ce nu este rău deloc) şi mai puţin în acord cu realitatea concretă din şcoală. Este adevărat că ceea ce face dumneaei ţine de latura formativă (practică) a vieţii de creştin. Dar atât timp cât aceste lucruri nu se adresează concret şi profesorilor de religie care la rândul lor să implice şi elevii şi nu se fac şi în acord cu realităţile existente în şcoli, totul se reduce doar la îmbogăţirea propriului CV şi a conturării propriei imagini.

Au fost câteva webinarii organizate de dumneaei cu invitaţi de seamă, dar la ele au avut acces foarte puţini profesori de religie. De fapt ele nici nu au fost organizate sub spectru educaţional, ci sub spectru social-emoţional. La acestea se adaugă şi acele întâlniri culturale desfăşurate la sediul Arhiepiscopiei sau în alte locaţii cu participare redusă, despre care am luat la cunoştiţă din presă sau Facebook şi mai tot timpul după ce au avut loc, fără să avem posibilitatea să ne manifestăm intenţia de a participa.

Iar dacă au fost activităţi adresate tuturor profesorilor, pentru unii dintre noi a fost practic imposibil să participăm. Modalitatea de înscriere la aceste activităţi a fost printr-un formular online despre care am aflat doar întâmplător de pe Facebook (fac această precizare deoarece, în mod obişnuit, o activitate didactică se anunţă pe canale oficiale; mai exact printr-o adresă transmisă secretariatelor școlilor care, la rândul lor, ne anunţă şi pe noi profesorii. Noi nu putem sta toată ziua conectaţi pe internet, având familii de care trebuie să ne ocupăm). Odată înscrişi, doar o parte dintre noi au primit şi confirmarea că pot participa.

Unii dintre noi au contactat-o pe doamna inspector care, deşi s-a arătat foarte amabilă, nu a întreprins nici un demers pentru schimbarea situaţiei.

Vă scriu aceste rânduri nu pentru a o blama pe doamna inspector faţă de care am o mare simpatie, ci pentru a trage un semnal de alarmă referitor la faptul că activitatea dumneaei nu concordă cu cea a unui inspector în cadrul Învăţământului. Toţi colegii noştri de matematică, limba română, franceză etc. participă la diferite activităţi şi cursuri în urma cărora acumulează puncte, pe când noi la obiectul religie stagnăm din acest punct de vedere. Poate ar trebui să ne bucurăm că „stăm”, dar fără puncte nu avem un calificativ mulţumitor, fără calificativ mare, riscăm să ne pierdem serviciul, fără serviciu cum să ne întreţinem familia?

Poate ar trebui să o promovaţi pe doamna inspector într-unul din departamentele Arhiepiscopiei, unde în mod sigur va desfăşura o activitate fructuoasă şi să desemnaţi o altă persoană pentru a fi inspector/inspectoare de Religie care să se plieze mult mai bine pe acest post. Mulţumindu-vă pentru posibilitatea oferită de a vă scrie, vă sărut dreapta!”

M.G.

Stimată doamnă! Aşa cum o cunosc pe doamna despre care faceţi vorbire încă de pe vremea când, copil fiind, frecventa slujbele Mănăstirii Putna, sunt convins că este în măsură să vă rezolve nemulţumirile semnalate. Doamne, ajută!