Proiectul „Păstrarea identității etnice, religioase și lingvistice a românilor din Ucraina” finalizat cu succes

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și sub atenta implicare și coordonare a PC. Pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadrul Biroului de Relații pentru Minorități, în colaborare cu PC Pr. dr. Constantin Oprea, consilier eparhial în cadrul Sectorului Cultural, la Societatea pentru Cultură Românească ,,Mihai Eminescu’’ din Cernăuți, Ucraina, a avut loc lansarea proiectului „Păstrarea identității etnice, religioase și lingvistice a românilor din Ucraina” proiect realizat la inițiativa Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni (Guvernul României), reprezentat de domnul secretar de stat Gheorghe-Florin Cârciu și care s-a materializat prin aducerea la Cernăuți a 350 de pachete a câte 13 cărți religioase, ce au fost distribuite comunităților de români care trăiesc în această regiune și care, încă mai studiază, vorbesc, citesc în limba română și simt românește.

Gazda evenimentului a fost domnul profesor Vasile Bâcu, președinte al Societății pentru Cultură Românească ,,Mihai Eminescu”, Cernăuți,  care a vorbit publicului despre momentul deosebit în care ne aflam și anume prezentarea de carte „duhovnicească și religioasă”, dar și despre importanța pe care o are acest proiect de suflet, pentru comunitatea românilor din regiunea Cernăuților. Domnul profesor Vasile Bâcu s-a îngrijit ca aceste cărți să ajungă la persoanele care într-adevăr se bucură de orice „semn’’ ce vine din țara mamă.

Pr. Mihai Cobziuc, consilier în cadrul Biroului pentru Relații cu Minoritățile, a transmis bucuria cu care a revenit pe meleagurile unde a studiat, vorbind despre importanța acestui proiect al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ca ajutor spiritual adus celor ce nu și-au uitat rădăcinile. Scopul acestuia este de fapt completarea bibliotecilor școlare și parohiale care au lipsă de carte românească, cu literatură religioasă. În încheierea cuvântului său, Pr. Cobziuc Mihai a subliniat faptul că acest proiect a fost susținut financiar de Departamentul Românilor de Pretutindeni și a enumerat titlurile cărților care fac parte din acest „pachet” de 13 cărți după cum urmează: Lacrimile pocăinței, Învierea și Schimbarea la Față, Statutul femeii după Vechiul Testament, Viața și Paraclisul Sfântului Ioan cel Noul de la Suceava, Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Pătimirilor, Sfântul Ioan Botezătorul, Pecetea celor două testamente, Carte de rugăciuni, Florilegii patristice, De la iadul fricii la bucuria credinței, La porțile timpului, Dialogul cu mari duhovnici, Trilogia cuvântului, Psaltirea, Viața și minunile cunoscute ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava (toate publicate la Editura Crimca).

Cu emoție în glas, PC. Pr. dr. Constantin Oprea, consilier în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a adus gândul cel bun de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților „care, mărturisesc aici, așa cum poate unii cunosc, după o păstorire frumoasă, duhovnicească a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Pimen, Părintele nostru Arhiepiscop prin rodnica activitate menține legătura frumoasă, mai ales prin rugăciune și unitate, cu românii de aici, din Bucovina de Nord”. Părintele a amintit faptul că legăturile au fost întotdeauna strânse și frumoase indiferent de vicisitudinile sau problemele timpului, aducând în atenție faptul că „Ierusalimul neamului românesc” – Mănăstirea Putna întotdeauna se îngrijește, ca și foarte muți clerici de altfel din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în a-i purta în rugăciune pe românii din Bucovina de Nord. În încheierea cuvântului său, părintele a vorbit despre acest proiect frumos pe care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților l-a inițiat prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, dar și prin stăruința colegului nostru, părintele consilier Mihai Cobziuc și i-a asigurat pe românii din Bucovina de Nord că întotdeauna vor găsi sprijin, sufletesc mai ales prin rugăciune, dar și sprijin financiar daca va fi nevoie.

Domnul Iurie Levcic, Director al Centrului Cultural de Arta din Cernăuți a prezentat celor prezenți la eveniment un scurt film despre marile personalități ce își duc somnul de veci în cimitirul din Cernăuți, printre care se pot aminti: profesorul Aron Pumnul, academicianul I.G. Sbiera, mitropoliții Vladimir Repta, Teoctist Blajevici, Nectarie Cotlarciuc,  preotul Dimitrie Dan, episcopul Dositei Herescu, Constantin Isopescu – Grecul, pictorul Epaminonda Bucevschi, preoți precum Dionisie Bejan, Zaharie Voronca, ș.a. Totodată domnul director a invitat câțiva elevi de la Școala Populară de Arte din Cernăuți, care au interpretat colinde și cântece patriotice.

În încheierea evenimentului, părinții consilieri au conferit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Excelenței Sale, doamnei Irina-Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, domnului profesor Vasile Bâcu și domnului Iurie Levcic, Medalia Jubiliarăînscrisă în crucea bimilenară a istoriei și a jertfei poporului român, în contextul împlinirii a 500 de ani de la târnosirea Bisericii „Sfântul M. Mc. Gheorghe” a Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, precum și Icoana Jubiliară în semn de prețuire și recunoștință.

Delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a fost invitată de către Consulatul Român de la Cernăuți și la evenimentul lansării volumului „Un consulat Regal la Cernăuți…”, eveniment care s-a desfășurat în prezența Excelenței Sale, doamna Irina-Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, a doamnei Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române și a multor oameni de cultură din spațiul cernăuțean.

Paul Torac

foto credit: Pro Bucovina Cernăuți