Proiectul catehetic „Povestea semnelor românești scrise cu colțul inimii” a ajuns la cea de-a doua ediție în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

În contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, cu ajutorul Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, activitățile Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață continuă să se desfășoare și în această perioadă frumoasă de pregătire pentru întâmpinarea Nașterii Domnului, atât în școlile și liceele din județul Suceava, cât și în parohiile eparhiei, prin implementarea Proiectului cultural-catehetic Povestea semnelor românești scrise cu colțul inimii, care a ajuns deja la cea de-a doua ediție, la nivel județean.

De data aceasta, gazde primitoare ale acestui proiect eparhial au fost tinerii și profesorii Colegiului Tehnic Rădăuți, un liceu cu o proiectare aparte în arealul școlar sucevean, cu importante activități școlare și extrașcolare, cu proiecte culturale și religioase și cu rezultate notabile la nivel național și chiar, internațional.

Toate acestea, nu puteau fi împlinite decât de către o echipă managerială de excepție, formată din dna. prof. Moisuc Niculina-Mihaela, directorul instituției, împreună cu dna. director adjunct, prof. Bîndiu Ionela și dna director adjunct, prof. Popescu Angela.

Organizatorii principali ai evenimentului, care și-au propus să marcheze, în acest fel deosebit, Ziua Bucovinei, Ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei – ocrotitorul României, dar și Ziua Națională a României, au fost dna. prof. dr. Daniliuc Aurica – coordonatorul principal al echipei de tineri voluntari din cadrul liceului și dna. prof. Marici Elisabeta – coordonator al Centrului de tineret Ecclesia din cadrul colegiului.

Împreună, doamnele profesoare, Daniliuc Aurica și Marici Elisabeta, coordonează Centrul cultural-catehetic școlar Episcop Gherasim Putneanul, un loc special de meditație duhovnicească, binecuvântat cu liniște și multă pace, din cadrul liceului. Centrul catehetic este un loc în care tinerii se regăsesc prin întâlniri de tipul cluburilor de lectură tematică și unde, de multe ori, se desfășoară sesiuni catehetice și conferințe cu invitați de seamă.

Astfel, ziua de 29 Noiembrie, la Colegiul Tehnic Rădăuți a debutat cu un cuvânt de deschidere susținut de către dna. director Moisuc Niculina-Mihaela și de către dna. prof. dr. Daniliuc Aurica – inițiatorul proiectului la nivelul Colegiului Tehnic Rădăuți.

 A urmat un atelier de cunoaștere a simbolurilor cusute pe straiele ce le purtau adinioară bunicii noștri, în prezența elevilor și a cadrelor didactice din liceu, dar și în prezența invitaților care au fost prezenți pe toată durata activității cultural-catehetice la Colegiul Tehnic Rădăuți: dl. Petru Crăciun, inpector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, dna prof. Beatrice Filipiuc, inspector pentru învățământul profesional și tehnic în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, dl Bogdan Loghin, primarul orașului Rădăuți și dl. prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Atelierul Povestea semnelor românești scrise cu colțul inimii, Ediția a II-a, a fost susținut de către dna. Adriana Celsie – pasionat colecționar și creator de artă tradițională veche, care a primit în cadrul evenimentului, Ordinul Eparhial Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop  Calinic, pentru deosebita implicare în activitățile Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și pentru aplecarea cu multă dăruire spre valorile netrecătoare ale credinței și ale neamului nostru românesc, moștenite din generație în generație.

Apoi, a urmat un moment de poezie patriotică, intitulat Sub cerul Bucovinei – moment susținut de grupul de recitatori al Colegiului Tehnic Rădăuți, coordonați de către dna. prof, Aurica Daniliuc.

În continuare, a urmat un recital de cântece folclorice din Bucovina, intitulat: Cântul dulce românesc – moment muzical susținut de Corul Timotheos al colegiului, coordonat de către dna. prof. Marici Elisabeta, profesor la disciplina Religie.

A urmat cuvântul de felicitare adresat tinerilor și conducerii liceului, din partea dlui Loghin Bogdan, primarul Municipiului Rădăuți, prezent la activitate. Domnul primar a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, icoana Sfântului Apostol Andrei, în semn de binecuvântare și de încurajare în activitățile edilitare și cultural-religioase pe care dl. primar le desfășoară cu multă implicare și profesionalism.

După cea de-a doua parte a atelierului de prezentare a costumelor tradiționale din toate zonele țării, atelier susținut de către dna. Celsie Adriana, corul Timotheos i-a introdus pe toți cei prezenți, în atmosfera de poveste a sărbătorilor Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, prezentând un deosebit program de colinde.

Păstrând atmosfera de sărbătoare, dl. prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial, a evocat personalitatea Sfântului Apostol Andrei, prin cateheza cu tema Sfântul Andrei – Apostolul românilor, Ocrotitorul României. Prin cuvântul adresat tinerilor și profesorilor prezenți, dl. consilier eparhial, a arătat legătura sfântă dintre valorile virtuților Sfântului Apostol Andrei – model de curaj și credință și tradițiile românești nemuritoare ce dăinuie de mai bine de două mii de ani pe aceste meleaguri.

La final, a avut loc un moment aniversar dedicat dnei. prof. Moisuc Niculina-Mihaela, directorul colegiului, întrucât pe data de 2 decembrie va împlini o frumoasă vârstă. Atât dna. director, cât și dl. inspector Petru Crăciun, dna. inspector Beatrice Filipiuc și doamnele prof. Daniliuc Aurica și Marici Elisabeta, au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Ordinul Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, în semn de recunoaștere a implicării și a efortului susținut în păstrarea valorilor moral-religioase în rândurile tinerilor din școlile și parohiile sucevene.

De asemenea, doamnele prof. Bîndiu Ionela și prof. Popescu Angela, au primit darul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic – o icoană din argint a Sfântului Apostol Andrei – Ocrotitorul României, iar tinerii prezenți au primit, cu toții, iconițe cu chipul Sfântului Andrei, în semn de binecuvântare părintească din partea Părintelui Arhiepiscop.

Bucuria întâlnirii într-un astfel de cadru înălțător pentru suflet, a fost încununat cu ceva pentru trup, printr-o masă cu bucate tradiționale de post oferite celor prezenți în cadrul unei agape frățești, pregătite de către organizatori, prin purtarea de grijă și cu susținerea dnei. prof. Daniliuc Aurica.

În încheiere, dna. prof. dr. Aurica Daniliuc a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântarea arhierească acordată desfășurării acestui evenimet în Colegiul Tehnic Rădăuți și tuturor celor prezenți pentru implicare și răbdare, fiind un proiect amplu și cu un program destul de consistent, desfășurat pe parcursul a trei ore și jumătate.

În contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, cu ajutorul Domnului și cu binecuvântarea și susținerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Proiectul Povestea semnelor românești scrise cu colțul inimii va merge mai departe, dorindu-ne ca în viitor, aceste nestemate cusute cu multă trudă de către străbunii noștri, pe iile și costumele tradiționale, să le fie prezentate și făcute cunoscute, unui număr cât mai mare de tineri din liceele și colegiile Arhiepiscopei Sucevei și Rădăuților.

Departamentul Centrelor de Tineret Ecclesia, ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din cadrul SectoruluiCatehizare, tineret și educație pentru viață