Pr. Constantin Necula invitat de Ziua Internațională a Tineretului Ortodox la Suceava

Cu prilejul Zilei Internaționale a Tineretului Ortodox, Inspectoratul Școlar Județean Suceava a organizat, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Cultural și Sectorul Media și Comunicare ale Centrului Eparhial și Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”, cea de-a doua ediție a Conferinței „Întâmpinarea tinereții cu Hristos”.

Manifestarea cultural-educațională, desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, l-a avut ca invitat special pe pr. prof. univ. dr. habil. Constantin-Valer Necula, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Pentru a marca această zi de sărbătoare, sute de tineri de toate vârstele s-au întâlnit în după-amiaza zilei de vineri, 3 februarie 2023, în Aula Magna a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Întâlnirea a fost moderată de doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie, inițiator și coordonator al evenimentului.

În cadrul prelegerii, invitatul special a vorbit despre cum să ieșim în întâmpinarea lui Hristos prin grija purtată aproapelui, dar și despre cea dintâi vizită a sa în Bucovina și despre prima cruciuliță albastră primită în dar la Mănăstirea Putna de la starețul sfântului locaș la acea vreme, viitorul Înaltpreasfințit Părinte Arhiepiscop Pimen, vrednic de pomenire. Părintele Constantin Necula i-a îndemnat pe cei prezenți să facă în așa fel încât Creștinismul din sufletul fiecăruia să nu îmbătrânească și a făcut un apel la trăirea cu bucurie a tinereții indiferent de vârstă.

A urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia s-au împărtășit mărturii despre căutarea și descoperirea lui Hristos, despre relația tinerilor cu Biserica, precum și despre credința în ajutorul pe care Dumnezeu îl oferă neîncetat.

În cadrul evenimentului, pr. dr. Constantin Oprea, consilier eparhial al Sectorului Cultural al Centrului Eparhial, a oferit părintelui Constantin Necula, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.

Evenimentul a cuprins și un recital intitulat „Dragostea de neam și țară”, susținut de Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, din Vicovu de Sus. Aducând bucurie pe chipurile tuturor celor prezenți, tinerii coordonați de prof. Vasile Schipor au interpretat cântece și poezii închinate întregului neam românesc, amintind astfel de lupta, dragostea și râvna strămoșilor care s-au jertfit pentru dreapta credință. Pentru cei peste 600 de tineri care au făcut parte din acest grup, în cei peste 12 ani de activitate în cadrul liceului, Măria Sa Ștefan cel Mare și Sfânt, cel care este ocrotitorul acestui grup, a fost model de viețuire și sprijin în tot ceea ce și-au propus să realizeze.

Un alt moment deosebit a fost Panelul olimpicilor, „Cerurile-n cărți, la îndemână” – multiplă prezentare de carte, cu participarea elevilor suceveni premianți la etapele naționale, nivel gimnaziu și liceu, ale Olimpiadei Naționale de Religie, Cultul Ortodox, 2022.

Opt cărți ale părintelui au fost recenzate de către elevii premianți în cadrul Olimpiadelor de Religie, tineri care s-au remarcat prin aplecarea spre profunzimea teologică și prin pasiunea pentru literatura sacră.

Samuel Ungurean, Maria Bruja, Maria Acasandrei, Albert Cristian Apetrei, Teodora Derevlean, Maria Molea, Maria Rotar și Ana Maria Pintilei s-au numărat între elevii merituoși, atașați de credință și de valorile neamului românesc.

Conferința a fost transmisă live de Sectorul Media și Comunicare pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și a partenerilor media.

Nu în ultimul rând, evenimentul a fost prilej de îmbogățire duhovnicească prin lectură, prin participarea la salonul carte al Editurii Agnos din Sibiu. Între volumele expuse s-au numărat lucrări ale invitatului special al acestei seri, pr. Constantin Necula, cel care a și dăruit autografe celor prezenți.

„Tinerețe – Cruce – Bucurie”, galeria de cruci sculptate de către elevii Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, coordonați de prof. Gabriela Parascheva Hisem, a amintit despre dragostea pe care invitatul acestei seri o poartă tuturor tinerilor.

Irina Ursachi