„Pentru prima dată la mare” – Mesajul Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul

Domniile Voastre,

Când faci un lucru cu drag și mai ales pentru un scop atât de nobil, cum să nu primești, ca rasplată, atâta bucurie în suflet?!

Dumneavoatră, artiștii, care promovați folclorul autentic, aveți misiunea aceasta sfântă o putem numi, de a bucura oamenii, de a le însenina chipul, de a le re-aduce un zâmbet, de a le reda speranța. Și faceți aceasta pentru că puneți înainte binele și frumosul. Din lume, din om, din sufletul dumneavoastră. Prea mult ne simțim agresați de știri rele, de probleme, de erori umane – unele inerente, altele voite – de micimi de suflet, de răutatea zilei, până la urmă. Avem nevoie de un refugiu. Și-l găsim la Dumnezeu, la Dumnezeu cel bun și milostiv și de la Care învățăm bunătatea. Iar noi, românii, am mai știut a ne ostoi aleanul, dorul, greul zilei, prin cântec. Am cântat de jale, am cântat de dor, am doinit, am horit. Și așa am avut puterea de a merge mai departe.

Cum să nu-I mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar pe care l-a pus în dumneavoastră, artiștii? Pentru că e un talant pe care, mai departe, ni l-ați făcut dar nouă. Și, spune românul, dar din dar, se face rai. De aceea, noi, spectatorii, care am primit acest dar, ne simțim datori a-l întoarce cumva și avem o bună șansă acum de a le oferi unor copii săraci prima lor tabără la mare. E darul nostru ca mulțumire pentru darul primit astăzi și pentru tot ce am primit în dar de la Dumnezeu.

Așadar, în numele Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care a binecuvântat această inițiativă, și al meu personal, din toată inima, vă mulțumesc, pentru seara aceasta minunată a împărtășirii de daruri. Fie-vă răsplătit cântecul, vibrație de drag a sufletului dumneavoastră bun. Și, dumneavoastră, dragi oameni prezenți, fie-vă răsplătită de Dumnezeu dragostea cu care ați venit, pentru că iubiți frumosul și pentru că le dăruiți o șansă de bucurie unor copii.

Vrem să fie bine în țară? Vrem să biruiască frumosul în lume? Vrem să scăpăm de urâțenia din jur? Fiți aducători de lumină unde sunteți (cf. Matei 5, 16). Împărtășiți dragoste și bunătate (1 Corinteni 14, 1; 16, 14; 1 Petru 4, 8; Romani 15, 14). Cântați frumos Domnului în sfintele biserici, la rugăciune (1 Paralipomena 16, 23; Psalmul 9, 11; 32, 3; 46, 6-7; 65, 1; 67, 4; 80, 2; 95, 2; 104, 2 etc.). Și cântați-vă, tot frumos și cuminte, și dorul, și tristețea, și bucuria. Și atunci, plânsul se va transforma în bucurie (cf. Psalmul 29, 11; 125, 5-6), și bucuria împărtășită și roditoare în fapte bune va aduce mulțumire și împlinire lăuntrică. Pentru că așa am învățat cum îl putem cunoaște pe Dumnezeu și cum îi putem iubi pe oameni, din cântecul dnei Steliana Sima: Să fii bun, să știi să ierți / Ce crezi că e rău să-ndrepți / Să-ți iubești aproapele / Să nu-i întorci spatele (piesa „Mă întreabă fiul meu cum arată Dumnezeu”).

Om bun, poți trăi frumos și luminos, chiar și atunci când nu ești încurajat foarte mult să o faci. Dumneavoastră ați dovedit aceasta! Ajutați-i și pe alții să guste din bucuria și lumina pe care le aveți de acum, mai îmbogățite, în inimă.