„Păstrează-ți sufletul în bucurie!”, un proiect educativ de predare a limbii franceze

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, a avut loc miercuri, 29 septembrie 2021, deschiderea oficială a Proiectului Educativ „GARDE TON ESPRIT DANS LA JOIE!” („Păstrează-ți sufletul în bucurie!”), proiect care propune învățarea limbii franceze într-un mod modern.

Potrivit obiectivului general, proiectul își propune să dezvolte competența de comunicare în limba franceză a elevilor de seminar teologic ortodox, în vederea posibilității de a studia sau de a sluji în diaspora francofonă, de a face misiune pastorală în țările vorbitoare de limbă franceză, precum și dobândirea de cunoștințe necesare, limbajul liturgic și teologic, expresii și limbaj bisericesc contemporan. Astfel, în cadrul proiectului educativ propus, elevii au ocazia să participe la activități de tip: atelier de traducere texte liturgice și literatură patristică, întâlniri cu invitați, vizionare filme documentare și audiție, realizarea unor mape tematice.

În cuvântul de deschidere, directorul Seminarului Teologic Liceal, arhid. prof. dr. Bogdan Mihai Hrișcă, a subliniat necesitatea derulării unui astfel de proiect, care se adresează în acest an școlar în special elevilor de clasa a IX-a, reprezentând „o oportunitate de studiu modern a limbii franceze, mai ales în contextul actual al societății contemporane, care a manifestat în ultimele decenii schimbări majore de gândire și manifestare a vieții spirituale, printr-o adaptare la nou, influențată fiind de fuziunea elementelor sacru și profan ale spațiului românesc cu cel european”.

Propunătorul și coordonatorul acestui demers didactic extrașcolar, pr. prof. Bogdan-Constantin Feștilă, a prezentat în activitatea de debut a proiectului nevoia derulării unui astfel de proiect. Astfel, părintele profesor a explicat și a argumentat în fața elevilor faptul că „învățarea limbii și a culturii franceze rămâne astăzi o prioritate pentru învățământul românesc, motiv pentru care proiectul intitulat „Garde ton esprit dans la joie!” (Păstrează-ți sufletul în bucurie!) dorește să motiveze elevii Seminarului Liceal Teologic Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava să studieze și să descopere spațiul liturgic francofon, deschizându-le oportunități de studiu ale registrelor lexicale biblice, teologice, liturgice, precum și învățarea expresiilor și limbajului bisericesc, dar și descoperirea vieții bisericii în diaspora Franței, cultura religioasă a zonei.”

Elevii au fost încântați de ideea derulării unui astfel de proiect, de activitățile derulate în cadrul primei întâlniri. Astfel, aceștia au descoperit prin activități de tip joc și joacă, lectură audio, lectura imaginii, cântec și dialog spontan, cuvinte noi și expresii din vocabularul liturgic francez. Activitățile propuse în cadrul proiectului se vor desfășura săptămânal, fiind așteptați pe viitor, în cadrul următoarelor întâlniri, diverși invitați precum profesori, preoți din diaspora sau vorbitori nativi de limbă franceză, dorindu-se a se realiza diverse parteneriate cu instituții culturale și educaționale.