Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului a conferențiat la Vadu Moldovei

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calnic, într-o atmosferă deosebit de frumoasă, s-a organizat la căminul cultural din satul Ciumulești, comuna Vadu Moldovei, conferința intitulată: Rugăciunea în viața de familie. Aceasta a fost susținută de către părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului, cunoscut ca apărător al credinței și al moralității autentice. Sfinția sa a salvat de la avort mulțime de mame și copii, implicându-se activ în susținerea materială a mamelor aflate în criză de sarcină sau a celor care doreau să avorteze. Totodată, părintele Nicolae a salvat mulți copii orfani sau neajutorați aflați la limita subzistenței.

Întâlnirea s-a bucurat de un context prielnic creat de primăria comunei Vadu Moldovei, reprezentată de dl. primar Bogdan Iulian Amariei și de d.na viceprimar Elena Răileanu. O contribuție semnificativă în realizarea evenimentului a avut-o părintele Petrică Răileanu de la parohia Nigotești, care a împlinit și rolul de moderator al întâlnirii.

În debutul conferinței au urcat pe scenă copiii din grupul Moldava, coordonați de prof. Lenuța Rusu. Aceștia au încântat sufletele celor prezenți prin duioasele colinde.

După o succintă prezentare a activității părintelui Nicolae Tănase a urmat conferința tematică, în cadrul căreia s-au așezat la inima celor prezenți multe sfaturi duhovnicești desprinse din învățătura de credință despre rugăciune. Acestea au fost trecute prin filtrul experienței părintelui Nicolae, care a stârnit interesul celor prezenți prin îndemnurile practice oferite. În sensul celor precizate putem evoca următoarele aspecte:

– importanța păstrării unei rânduili de rugăciune în comun a soților;

– evitarea pierderii timpului în mod excesiv prin utilizarea telefonului sau a televizorului;

– imitarea unor modele de viețuire duhovnicească. În acest sens părintele a evocat viața Preasfințitului Gherasim Putneanul, fiu al acestor meleaguri, un ierarh rugător și postitor;

– importanța simplității în rugăciune;

– preocuparea pentru viața de rugăciune a copiilor;

– însoțirea rugăciunii cu postul în viața de familie;

– nejudecarea aproapelui și mai ales a slujitorilor bisericii;

– realizarea unor lucrări vrednice de înaintașii noștri;

– stăruința în rugăciune și acceptarea voii lui Dumnezeu.

La sfârșitul prelegerii cei prezenți au fost alinați duhovnicește prin cântările maicilor de la Mănăstirea Cămârzani. La sfârșitul colindelor intonate de măicuțe, a luat cuvântul părintele exarh de zonă și stareț al mănăstirii Sihăstria Râșcăi, arhim. Mihail Bălan. Sfinția sa a subliniat smerenia ziditoare a părinteleui Nicolae, care, deși face o lucrare atât de importantă în viața societății noastre, nu dorește să scoată în evidență aceste lucrări de mare însemnătate. În același timp, părintele exarh și stareț a evidențiat importanța și dificultatea lucrării filantropice, în contextul timpurilor actuale.

A urmat apoi o sesiune prelungită de întrebări. Aceasta a dovedit faptul că cei prezenți au fost deosebit de preocupați de tema prezentată, dar interesul lor a fost strânit prin prezentarea foarte practică a temei de către părintele Nicolae. S-au oferit exemple de bună practică pentru viața de familie, s-au dat câteva repere pentru păstrarea moralității înainte și în timpul căsătoriei, s-au subliniat efectele negative ale contracepției și s-au făcut îndrumări pentru un sfârșit creștinesc al omului aflat în suferință.

În încheiere, a luat cuvântul consilierul sectorului Misiune Pastorală al Centrului Eparhial Suceava, pr. Filaret Ruscan, care a subliniat în cuvântul său recunoștința pentru organizarea evenimentului. Aceasta a fost îndreptată către Milostivul Dumnezeu și spre oamenii implicați în organizare, dar și spre cei prezenți. Totodată, s-a evidențiat recunoștința Înaltpreasfințitului Părinte Călinic, arătată în mod concret prin distincțiile de vrednicie oferite părintelui Nicolae Tănase, părintelui Petrică Răileanu, care au primit Crucea Sfântului Ioan de la Râșca și Secu, și domnului primar Bogdan Iulian Amariei, respectiv, doamnei viceprimar Elena Răileanu, care au primit Ordinul Mușatinii. Textului gramatei chiriarhale i-a dat citire părintele Adrian Dulgheriu protoiereu al protoieriei Fălticeni. Sfinția sa a făcut mulțumirile cuvenite și a subliniat importanța momentului.

Seara duhovnicească a fost încheiată cu recitalurile de colinde susținute de corul Învierea al catedralei din Fălticeni și de către corala preoțească Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, ambele dirijate cu virtuozitate de către preacucernicul părinte Claudiu Hariuc.

Cei prezenți au primit apoi binecuvântarea părintelui Nicolae, care a oferit în dar preoților și credincioșilor cartea emblematică: Soțul ideal, soția ideală.

Pr. Filaret Ruscan