O nouă sesiune de formare a asistenților din instituțiile socio-medicale din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Cu sprijinul Colegiului Medicilor din București continuă în Eparhia Sucevei întâlnirile menite să formeze, să instruiască și să perfecționeze personalul medical din cadrul asociațiilor și fundațiilor Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și nu numai.

În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, vineri, 29 martie 2024, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, aproximativ 30 de asistenți medicali din instituțiile socio-medicale din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și asistenți medicali comunitari din cadrul Serviciului de asistență medicală comunitară a Direcției de Sănătate Publică Suceava au participat la cea de-a doua sesiune a cursului de prim ajutor. Și această întâlnire s-a bucurat de prezența unor profesioniști, care au împărtășit din experiența vastă, acumulată în ani de activitate, precum doamna dr. Adriana Mihălaș, secretar general al Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din București, medic primar medicină de familie, doamna dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, inițiatorul programului național „Stop Tutun”, doamna dr. Carmen Ungurean, medic de sănătate publică, șef al secției de prevenire a bolilor netransmisibile la Institutul Național de Sănătate Publică, și domnul dr. Mircea Ungurean, medic primar de medicină de urgență la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București, instructor atestat pentru medicina de urgență. Între cei care au însoțit delegația s-a numărat și fratele Adrian Mihăescu, de la Mănăstirea Cernica, voluntar la Spitalul Clinic de Urgență așezat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon din capitală.

În cadrul cursului au fost prezentate atât aspecte teoretice cu privire la acordarea primului ajutor, suportul vital de bază, cât mai ales manevre de prim ajutor, executate și de participanți: intervenție în caz de obstrucție a căilor aeriene, stop cardio-vascular, evaluarea și măsurarea parametrilor vitali și poziționarea bolnavului în poziția laterală de siguranță – până la sosirea echipajelor specializate ș. a.

Nu în ultimul rând, asistenții medicali prezenți, personal care are contact inițial cu bolnavul în comunități, mai ales cele izolate sau fără cabinet de medicină de familie, au avut ocazia de a clarifica aspecte abordate în partea teoretică a cursului, desfășurată la începutul lunii martie, dar și să descopere noi informații referitoare la importanța prevenției și la efectele nocive ale noilor produse cu nicotină, mai ales în rândul populației tinere.

La eveniment au fost prezenți o parte dintre cei care coordonează acest proiect, arhim. Vartolomeu Chira, director al Departamentului Medical, și protos. Alexandru Moroșan, director al Departamentului Farmaceutic Arimateea al Sectorului de Asistență Socială și Medicală.

Acest proiect de amploare, inițiat de Departamentul Farmaceutic Arimateea al Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Centrului Eparhial Suceava, este desfășurat în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Suceava și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, cu implicarea directă a Colegiului Medicilor din București.

Mâine, 30 martie 2024, Departamentul Farmaceutic Arimateea organizează o caravană medicală pediatrică în comunitățile din comuna Grănicești, cu sprijinul Asociației „Caravana cu Medici”, filiala Iași, a medicilor voluntari din cadrul Colegiului Medicilor București și ai Asociației „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Consultațiile și investigațiile medicale cu specific pediatric vor avea loc în sălile de clasă ale Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Grănicești. Potrivit organizatorilor, evaluările pediatrice clinice și paraclinice, cardiologice, pneumologice, dermatologice și stomatologice vor fi însoțite de activități de educație medicală, prevenție și prim ajutor.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților continuă să desfășoare activități de instruire a personalului care se dedică slujirii aproapelui, Biserica fiind cea care se implică neîncetat în susținerea celor încercați prin asigurarea unor servicii permanente de asistență spirituală, dar și socială și medicală.

Irina Ursachi